Tradycyjne kotlety de volaille przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tradycyjne kotlety de volaille

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

105

1376 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3325 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 mililitrów

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj koperek czosnek rozetrzyj na miazgę z odrobiną soli. Koperek i czosnek połącz z masłem, całość dopraw szczyptą pieprzu. Masło podziel na cztery części formując z niego cztery podłużne osełki.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 1

Krok 2

W trzech naczyniach przygotuj mąkę, bułkę tartą oraz w trzecim naczyniu rozbij i wymieszaj jaja.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 2

Krok 3

Piersi z kurczaka nacinając delikatnie nożem po długości spróbuj rozłożyć na boki. Na mięso nałóż folię spożywczą i delikatnie uderzając tłuczkiem rozbij na cienki płat starając się przy tym nie rozerwać struktury mięsa. Pierś delikatnie oprósz solą i pieprzem.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 3

Krok 4

Uformuj kotleta zawijając płat rozbitego kurczaka wokół masła. Uformuj kształtny owalny walec zwężający się na końcach.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 4

Krok 5

Gotowe kotlety oprósz mąką i o panieruj w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w tartej bułce. Końcówki kotleta dobrze jest panierować podwójnie zapobiega to wyciekaniu masła ze środka.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 5

Krok 6

Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż z każdej strony na złoty kolor, przełóż je na pergamin umieść na 5-8 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku tak aby mięso doszło w środku.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Masło możesz pomieszać z dowolnymi ziołami np. bazylią lub estragonem.

47

Opinie o przepisie

  • Lidia Stawik

    Lidia Stawik , 16.10.2020

    De volaille z koperkiem? Dziwne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Stawik

    Lidia Stawik , 14.10.2020

    De volaille z koperkiem? Dziwne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Bomba

    Barbara Bomba , 07.06.2020

    Jak u babci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Sołtys

    Kinga Sołtys , 03.09.2016

    Uwielbiam, zaraz po zrazach moje ulubione danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Molenda

    Małgosia Molenda , 03.09.2016

    No proszę!Nie wiedziałam.Sprawdzę☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 03.09.2016

    I znowu ten porabany kurczak?!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Berbesz

    Ela Berbesz , 03.09.2016

    mozna po rozbiciu posmarowac wewnatrz bialkiem to maselko nie wyplywa-pewniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Śmigiel

    Piotr Śmigiel , 18.06.2016

    pyszne szybko i latwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Sarnowska

    Marzena Sarnowska , 03.04.2016

    BRAWO ZA WSPANIALY WYBOR KOTLETA DEVOLAILLE :) <3 pychotka mniam, mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Winiarska

    Barbara Winiarska , 03.04.2016

    Hehe też tak mysle

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Zieliński

    Franciszek Zieliński , 03.04.2016

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Berbesz

    Ela Berbesz , 03.04.2016

    jeszcze jedno zapomnialam dodac jak dodam koper,lub pitruszke zielona do masla farmuje waleczek i waleczki bardzo mocna chlodze troce podmrazam i wowczas zawijam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Berbesz

    Ela Berbesz , 03.04.2016

    zeby maselko nie wyplynelo nalezy posmarowac rozbity plat miesa bialkiem zawsze to stosuje mam wyprobowane z racji zawodu a krece sie w tym ponad 30 lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Maszorek

    Teresa Maszorek , 03.04.2016

    A co z tą kostką chyba została przy schabowym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kuc

    Elżbieta Kuc , 03.04.2016

    Fajne, ale zamiast margaryny masło klarowane do smażenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Paciok

    Iwona Paciok , 02.04.2016

    A u mnie dzisiaj na obiad były kotleciki z ryżem i marchewka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Szulc

    Kinga Szulc , 02.04.2016

    Uwielbiam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władyslawa Kaczorowska

    Władyslawa Kaczorowska , 02.04.2016

    Owszem ale bez masla lub sera

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kulak

    Danuta Kulak , 02.04.2016

    Napewno pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Kielar

    Mariola Kielar , 02.04.2016

    nie, nie skosztuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 02.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Furman

    Marzena Furman , 02.04.2016

    Pychotka mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Nosal

    Jan Nosal , 02.04.2016

    A czemu nie ?!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sobczak

    Anna Sobczak , 02.04.2016

    poprostu mniam mniam ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska , 02.04.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Drozdek

    Janusz Drozdek , 02.04.2016

    z kostką lepszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 02.04.2016

    Muszę też zrobić.Z maselkiem serem i pieczarkami i odrobiną natki pietruszki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pisarska

    Barbara Pisarska , 02.04.2016

    musze takie zrobic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Półtorak

    Maria Półtorak , 02.04.2016

    Z wielką przyjemnością skosztuję, bo rozumiem że jestem zaproszona :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wencka

    Halina Wencka , 02.04.2016

    Ja ma ges he

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne kotlety de volaille Tradycyjne kotlety de volaille

Choć restauracje kuszą egzotycznymi frykasami i dają możliwość spróbowania przysmaków z najdalszych zakątków świata, do tradycyjnych przepisów wraca się z nieskrywaną przyjemnością. Kotlet de volaille jest jednym z tych klasycznych dań z drobiu, któremu trudno się oprzeć. Co zrobić, by mięso było idealnie soczyste? Sprawdźcie nasze wskazówki.

Dla kogo?

Nic dziwnego, że drób cieszy się dużą popularnością. Współgra z większością przypraw i dodatków, a jego zrobienie nie jest czasochłonne. Kotlet de volaille to potrawa, którą chętnie przypomni sobie każdy fan kurczaka.

Na jaką okazję?

Chrupiąca panierka, delikatne mięso drobiowe i aromatyczne masło z ziołami to klasyczny przepis, doskonały na niedzielny i uroczysty obiad.

Czy wiesz, że?

Trwają spory, gdzie narodziła się receptura tych wyjątkowych kotletów. Część znawców tematu twierdzi, że we Francji, część stawia na Rosję. W niektórych krajach danie bywa nazywane kotletem lub kurczakiem po kijowsku.

Dla urozmaicenia:

Do masła można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek, tymianek lub estragon.