Tradycyjne kotlety de volaille
NOWY PRZEPIS
łatwe
3521 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
200 mililitrów
200 gramów
1 pęczek
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj koperek czosnek rozetrzyj na miazgę z odrobiną soli. Koperek i czosnek połącz z masłem, całość dopraw szczyptą pieprzu. Masło podziel na cztery części formując z niego cztery podłużne osełki.
Krok 2
W trzech naczyniach przygotuj mąkę, bułkę tartą oraz w trzecim naczyniu rozbij i wymieszaj jaja.
Krok 3
Piersi z kurczaka nacinając delikatnie nożem po długości spróbuj rozłożyć na boki. Na mięso nałóż folię spożywczą i delikatnie uderzając tłuczkiem rozbij na cienki płat starając się przy tym nie rozerwać struktury mięsa. Pierś delikatnie oprósz solą i pieprzem.
Krok 4
Uformuj kotleta zawijając płat rozbitego kurczaka wokół masła. Uformuj kształtny owalny walec zwężający się na końcach.
Krok 5
Gotowe kotlety oprósz mąką i o panieruj w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w tartej bułce. Końcówki kotleta dobrze jest panierować podwójnie zapobiega to wyciekaniu masła ze środka.
Krok 6
Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż z każdej strony na złoty kolor, przełóż je na pergamin umieść na 5-8 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku tak aby mięso doszło w środku.
Dobra rada:
Masło możesz pomieszać z dowolnymi ziołami np. bazylią lub estragonem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjne kotlety de volaille
Choć restauracje kuszą egzotycznymi frykasami i dają możliwość spróbowania przysmaków z najdalszych zakątków świata, do tradycyjnych przepisów wraca się z nieskrywaną przyjemnością. Kotlet de volaille jest jednym z tych klasycznych dań z drobiu, któremu trudno się oprzeć. Co zrobić, by mięso było idealnie soczyste? Sprawdźcie nasze wskazówki.
Dla kogo?
Nic dziwnego, że drób cieszy się dużą popularnością. Współgra z większością przypraw i dodatków, a jego zrobienie nie jest czasochłonne. Kotlet de volaille to potrawa, którą chętnie przypomni sobie każdy fan kurczaka.
Na jaką okazję?
Chrupiąca panierka, delikatne mięso drobiowe i aromatyczne masło z ziołami to klasyczny przepis, doskonały na niedzielny i uroczysty obiad.
Czy wiesz, że?
Trwają spory, gdzie narodziła się receptura tych wyjątkowych kotletów. Część znawców tematu twierdzi, że we Francji, część stawia na Rosję. W niektórych krajach danie bywa nazywane kotletem lub kurczakiem po kijowsku.
Dla urozmaicenia:
Do masła można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek, tymianek lub estragon.