Tradycyjne kotlety de volaille

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

104

1211 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3234 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 mililitrów

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj koperek czosnek rozetrzyj na miazgę z odrobiną soli. Koperek i czosnek połącz z masłem, całość dopraw szczyptą pieprzu. Masło podziel na cztery części formując z niego cztery podłużne osełki.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 1

Krok 2

W trzech naczyniach przygotuj mąkę, bułkę tartą oraz w trzecim naczyniu rozbij i wymieszaj jaja.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 2

Krok 3

Piersi z kurczaka nacinając delikatnie nożem po długości spróbuj rozłożyć na boki. Na mięso nałóż folię spożywczą i delikatnie uderzając tłuczkiem rozbij na cienki płat starając się przy tym nie rozerwać struktury mięsa. Pierś delikatnie oprósz solą i pieprzem.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 3

Krok 4

Uformuj kotleta zawijając płat rozbitego kurczaka wokół masła. Uformuj kształtny owalny walec zwężający się na końcach.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 4

Krok 5

Gotowe kotlety oprósz mąką i o panieruj w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w tartej bułce. Końcówki kotleta dobrze jest panierować podwójnie zapobiega to wyciekaniu masła ze środka.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 5

Krok 6

Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż z każdej strony na złoty kolor, przełóż je na pergamin umieść na 5-8 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku tak aby mięso doszło w środku.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Masło możesz pomieszać z dowolnymi ziołami np. bazylią lub estragonem.

45

Opinie o przepisie

  • Barbara Bomba

    Barbara Bomba , 07.06.2020

    Jak u babci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Sołtys

    Kinga Sołtys , 03.09.2016

    Uwielbiam, zaraz po zrazach moje ulubione danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Molenda

    Małgosia Molenda , 03.09.2016

    No proszę!Nie wiedziałam.Sprawdzę☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 03.09.2016

    I znowu ten porabany kurczak?!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Berbesz

    Ela Berbesz , 03.09.2016

    mozna po rozbiciu posmarowac wewnatrz bialkiem to maselko nie wyplywa-pewniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Śmigiel

    Piotr Śmigiel , 18.06.2016

    pyszne szybko i latwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Sarnowska

    Marzena Sarnowska , 03.04.2016

    BRAWO ZA WSPANIALY WYBOR KOTLETA DEVOLAILLE :) <3 pychotka mniam, mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Winiarska

    Barbara Winiarska , 03.04.2016

    Hehe też tak mysle

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Zieliński

    Franciszek Zieliński , 03.04.2016

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Berbesz

    Ela Berbesz , 03.04.2016

    jeszcze jedno zapomnialam dodac jak dodam koper,lub pitruszke zielona do masla farmuje waleczek i waleczki bardzo mocna chlodze troce podmrazam i wowczas zawijam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Berbesz

    Ela Berbesz , 03.04.2016

    zeby maselko nie wyplynelo nalezy posmarowac rozbity plat miesa bialkiem zawsze to stosuje mam wyprobowane z racji zawodu a krece sie w tym ponad 30 lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Maszorek

    Teresa Maszorek , 03.04.2016

    A co z tą kostką chyba została przy schabowym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kuc

    Elżbieta Kuc , 03.04.2016

    Fajne, ale zamiast margaryny masło klarowane do smażenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Paciok

    Iwona Paciok , 02.04.2016

    A u mnie dzisiaj na obiad były kotleciki z ryżem i marchewka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Szulc

    Kinga Szulc , 02.04.2016

    Uwielbiam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władyslawa Kaczorowska

    Władyslawa Kaczorowska , 02.04.2016

    Owszem ale bez masla lub sera

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kulak

    Danuta Kulak , 02.04.2016

    Napewno pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Kielar

    Mariola Kielar , 02.04.2016

    nie, nie skosztuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 02.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Furman

    Marzena Furman , 02.04.2016

    Pychotka mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Nosal

    Jan Nosal , 02.04.2016

    A czemu nie ?!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sobczak

    Anna Sobczak , 02.04.2016

    poprostu mniam mniam ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska , 02.04.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Drozdek

    Janusz Drozdek , 02.04.2016

    z kostką lepszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 02.04.2016

    Muszę też zrobić.Z maselkiem serem i pieczarkami i odrobiną natki pietruszki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pisarska

    Barbara Pisarska , 02.04.2016

    musze takie zrobic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Półtorak

    Maria Półtorak , 02.04.2016

    Z wielką przyjemnością skosztuję, bo rozumiem że jestem zaproszona :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wencka

    Halina Wencka , 02.04.2016

    Ja ma ges he

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Torzewski

    Ryszard Torzewski , 02.04.2016

    Franek Dolas marzył o kotlecie de volaille

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Kwiecień

    Zdzisław Kwiecień , 02.04.2016

    A zimny kufeiek ?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne kotlety de volaille Tradycyjne kotlety de volaille

Choć restauracje kuszą egzotycznymi frykasami i dają możliwość spróbowania przysmaków z najdalszych zakątków świata, do tradycyjnych przepisów wraca się z nieskrywaną przyjemnością. Kotlet de volaille jest jednym z tych klasycznych dań z drobiu, któremu trudno się oprzeć. Co zrobić, by mięso było idealnie soczyste? Sprawdźcie nasze wskazówki.

Dla kogo?

Nic dziwnego, że drób cieszy się dużą popularnością. Współgra z większością przypraw i dodatków, a jego zrobienie nie jest czasochłonne. Kotlet de volaille to potrawa, którą chętnie przypomni sobie każdy fan kurczaka.

Na jaką okazję?

Chrupiąca panierka, delikatne mięso drobiowe i aromatyczne masło z ziołami to klasyczny przepis, doskonały na niedzielny i uroczysty obiad.

Czy wiesz, że?

Trwają spory, gdzie narodziła się receptura tych wyjątkowych kotletów. Część znawców tematu twierdzi, że we Francji, część stawia na Rosję. W niektórych krajach danie bywa nazywane kotletem lub kurczakiem po kijowsku.

Dla urozmaicenia:

Do masła można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek, tymianek lub estragon.