Tradycyjne kotlety de volaille
NOWY PRZEPIS
łatwe
5791 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
200 mililitrów
200 gramów
1 pęczek
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj koperek czosnek rozetrzyj na miazgę z odrobiną soli. Koperek i czosnek połącz z masłem, całość dopraw szczyptą pieprzu. Masło podziel na cztery części formując z niego cztery podłużne osełki.
Krok 2
W trzech naczyniach przygotuj mąkę, bułkę tartą oraz w trzecim naczyniu rozbij i wymieszaj jaja.
Krok 3
Piersi z kurczaka nacinając delikatnie nożem po długości spróbuj rozłożyć na boki. Na mięso nałóż folię spożywczą i delikatnie uderzając tłuczkiem rozbij na cienki płat starając się przy tym nie rozerwać struktury mięsa. Pierś delikatnie oprósz solą i pieprzem.
Krok 4
Uformuj kotleta zawijając płat rozbitego kurczaka wokół masła. Uformuj kształtny owalny walec zwężający się na końcach.
Krok 5
Gotowe kotlety oprósz mąką i o panieruj w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w tartej bułce. Końcówki kotleta dobrze jest panierować podwójnie zapobiega to wyciekaniu masła ze środka.
Krok 6
Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż z każdej strony na złoty kolor, przełóż je na pergamin umieść na 5-8 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku tak aby mięso doszło w środku.
Dobra rada:
Masło możesz pomieszać z dowolnymi ziołami np. bazylią lub estragonem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjne kotlety de volaille
Choć restauracje kuszą egzotycznymi frykasami i dają możliwość spróbowania przysmaków z najdalszych zakątków świata, do tradycyjnych przepisów wraca się z nieskrywaną przyjemnością. Kotlet de volaille jest jednym z tych klasycznych dań z drobiu, któremu trudno się oprzeć. Co zrobić, by mięso było idealnie soczyste? Sprawdźcie nasze wskazówki.
Dla kogo?
Nic dziwnego, że drób cieszy się dużą popularnością. Współgra z większością przypraw i dodatków, a jego zrobienie nie jest czasochłonne. Kotlet de volaille to potrawa, którą chętnie przypomni sobie każdy fan kurczaka.
Na jaką okazję?
Chrupiąca panierka, delikatne mięso drobiowe i aromatyczne masło z ziołami to klasyczny przepis, doskonały na niedzielny i uroczysty obiad.
Czy wiesz, że?
Trwają spory, gdzie narodziła się receptura tych wyjątkowych kotletów. Część znawców tematu twierdzi, że we Francji, część stawia na Rosję. W niektórych krajach danie bywa nazywane kotletem lub kurczakiem po kijowsku.
Dla urozmaicenia:
Do masła można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek, tymianek lub estragon.