Kotlet de volaille - oryginalny przepis z kurczaka | Przepisy.pl pixel

Tradycyjne kotlety de volaille

NOWY PRZEPIS

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

143

2095 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1833 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6511 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 mililitrów

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj koperek czosnek rozetrzyj na miazgę z odrobiną soli. Koperek i czosnek połącz z masłem, całość dopraw szczyptą pieprzu. Masło podziel na cztery części formując z niego cztery podłużne osełki.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 1

Krok 2

W trzech naczyniach przygotuj mąkę, bułkę tartą oraz w trzecim naczyniu rozbij i wymieszaj jaja.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 2

Krok 3

Piersi z kurczaka nacinając delikatnie nożem po długości spróbuj rozłożyć na boki. Na mięso nałóż folię spożywczą i delikatnie uderzając tłuczkiem rozbij na cienki płat starając się przy tym nie rozerwać struktury mięsa. Pierś delikatnie oprósz solą i pieprzem.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 3

Krok 4

Uformuj kotleta zawijając płat rozbitego kurczaka wokół masła. Uformuj kształtny owalny walec zwężający się na końcach.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 4

Krok 5

Gotowe kotlety oprósz mąką i o panieruj w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w tartej bułce. Końcówki kotleta dobrze jest panierować podwójnie zapobiega to wyciekaniu masła ze środka.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 5

Krok 6

Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż z każdej strony na złoty kolor, przełóż je na pergamin umieść na 5-8 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku tak aby mięso doszło w środku.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 6
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Masło możesz pomieszać z dowolnymi ziołami np. bazylią lub estragonem.

62

Opinie o przepisie

  • Janeczka150642@gmail.com

    Janeczka150642@gmail.com , 27.11.2022

    Ja robię jeszcze z ananasem I żółtym serem, też są pyszne..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina

    Karina , 09.08.2022

    Bardzo fajny przepis. :) Dodałam sera żółtego i było ekstra.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tesa

    Tesa , 30.07.2022

    Super, chyba ta wersja lepsza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mania

    Mania , 06.05.2022

    A ja dodaję do nadzienia uduszone na masełku pieczarki z cebulką, Odsączone dodaję starty żółty ser i łącze z zielonawą pietruszką . Nakładam na kotlet i dokładnie zawijam i smażę na masełku Pycha .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 30.12.2021

    TAK.Ja jako farsz do devolaili daje leśne grzyby duszone na masełku z cebulką doprawione wegetą.Dzięki czemu mam soczyste i pachnące lasem devolaile.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Deni 14

    Deni 14 , 14.11.2021

    Super. Wypróbuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Diana

    Diana , 06.11.2021

    Powinny być smażone na maśle klarowanym, a nie na oleju

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Lidia Stawik

    Lidia Stawik , 07.01.2021

    Te kotlety powinny być z pietruszką, nie koperkiem

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Lidia Stawik

    Lidia Stawik , 16.10.2020

    De volaille z koperkiem? Dziwne

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Lidia Stawik

    Lidia Stawik , 14.10.2020

    De volaille z koperkiem? Dziwne

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Bomba

    Barbara Bomba , 07.06.2020

    Jak u babci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Sołtys

    Kinga Sołtys , 03.09.2016

    Uwielbiam, zaraz po zrazach moje ulubione danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Molenda

    Małgosia Molenda , 03.09.2016

    No proszę!Nie wiedziałam.Sprawdzę☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 03.09.2016

    I znowu ten porabany kurczak?!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Berbesz

    Ela Berbesz , 03.09.2016

    mozna po rozbiciu posmarowac wewnatrz bialkiem to maselko nie wyplywa-pewniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Śmigiel

    Piotr Śmigiel , 18.06.2016

    pyszne szybko i latwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Sarnowska

    Marzena Sarnowska , 03.04.2016

    BRAWO ZA WSPANIALY WYBOR KOTLETA DEVOLAILLE :) <3 pychotka mniam, mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Winiarska

    Barbara Winiarska , 03.04.2016

    Hehe też tak mysle

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Zieliński

    Franciszek Zieliński , 03.04.2016

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Berbesz

    Ela Berbesz , 03.04.2016

    jeszcze jedno zapomnialam dodac jak dodam koper,lub pitruszke zielona do masla farmuje waleczek i waleczki bardzo mocna chlodze troce podmrazam i wowczas zawijam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Berbesz

    Ela Berbesz , 03.04.2016

    zeby maselko nie wyplynelo nalezy posmarowac rozbity plat miesa bialkiem zawsze to stosuje mam wyprobowane z racji zawodu a krece sie w tym ponad 30 lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Maszorek

    Teresa Maszorek , 03.04.2016

    A co z tą kostką chyba została przy schabowym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kuc

    Elżbieta Kuc , 03.04.2016

    Fajne, ale zamiast margaryny masło klarowane do smażenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Paciok

    Iwona Paciok , 02.04.2016

    A u mnie dzisiaj na obiad były kotleciki z ryżem i marchewka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Szulc

    Kinga Szulc , 02.04.2016

    Uwielbiam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne kotlety de volaille Tradycyjne kotlety de volaille

Choć restauracje kuszą egzotycznymi frykasami i dają możliwość spróbowania przysmaków z najdalszych zakątków świata, do tradycyjnych przepisów wraca się z nieskrywaną przyjemnością. Kotlet de volaille jest jednym z tych klasycznych dań z drobiu, któremu trudno się oprzeć. Co zrobić, by mięso było idealnie soczyste? Sprawdźcie nasze wskazówki.

Dla kogo?

Nic dziwnego, że drób cieszy się dużą popularnością. Współgra z większością przypraw i dodatków, a jego zrobienie nie jest czasochłonne. Kotlet de volaille to potrawa, którą chętnie przypomni sobie każdy fan kurczaka.

Na jaką okazję?

Chrupiąca panierka, delikatne mięso drobiowe i aromatyczne masło z ziołami to klasyczny przepis, doskonały na niedzielny i uroczysty obiad.

Czy wiesz, że?

Trwają spory, gdzie narodziła się receptura tych wyjątkowych kotletów. Część znawców tematu twierdzi, że we Francji, część stawia na Rosję. W niektórych krajach danie bywa nazywane kotletem lub kurczakiem po kijowsku.

Dla urozmaicenia:

Do masła można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek, tymianek lub estragon.