Tradycyjne kotlety de volaille

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

103

1096 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 pęczek

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka zaczynając od środka rozetnij delikatnie nożem, tak aby mięso można było rozłożyć na zewnątrz – uważaj przy tym aby mięsa odciąć od reszty kotleta. Rozciętą pierś rozbij dokładnie na cienki plasterek. Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 1

Krok 2

Masło pomieszaj z posiekanym koperkiem, w ręku uformuj je w podłużny kawałek. Połóż z brzegu kotleta. Mięso zroluj dokładnie przykrywając cały tłuszcz. Zrób to dokładnie inaczej masło wypłynie ze środka.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 2

Krok 3

Uformowane kotlety w podłużny walec zwężający się na końcach, oprósz mąką i panieruj w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w tartej bułce. Końcówki kotleta dobrze jest panierować podwójnie zapobiega to wyciekaniu masła ze środka.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 4

Krok 5

Kotlety smaż z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu trzymaj je jeszcze na patelni pod przykryciem około 5 minut lub dopiecz w piekarniku – tak aby były na pewno upieczone w środku.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kotlet de voile najlepiej smakuje z marchewką gotowaną w białym winie, połączoną z zielonym groszkiem.

44

Opinie o przepisie

  • Kinga Sołtys

    Kinga Sołtys

    Uwielbiam, zaraz po zrazach moje ulubione danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Molenda

    Małgosia Molenda

    No proszę!Nie wiedziałam.Sprawdzę☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka

    I znowu ten porabany kurczak?!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Berbesz

    Ela Berbesz

    mozna po rozbiciu posmarowac wewnatrz bialkiem to maselko nie wyplywa-pewniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Śmigiel

    Piotr Śmigiel

    pyszne szybko i latwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Sarnowska

    Marzena Sarnowska

    BRAWO ZA WSPANIALY WYBOR KOTLETA DEVOLAILLE :) <3 pychotka mniam, mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Winiarska

    Barbara Winiarska

    Hehe też tak mysle

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Zieliński

    Franciszek Zieliński

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Berbesz

    Ela Berbesz

    jeszcze jedno zapomnialam dodac jak dodam koper,lub pitruszke zielona do masla farmuje waleczek i waleczki bardzo mocna chlodze troce podmrazam i wowczas zawijam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Berbesz

    Ela Berbesz

    zeby maselko nie wyplynelo nalezy posmarowac rozbity plat miesa bialkiem zawsze to stosuje mam wyprobowane z racji zawodu a krece sie w tym ponad 30 lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Maszorek

    Teresa Maszorek

    A co z tą kostką chyba została przy schabowym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kuc

    Elżbieta Kuc

    Fajne, ale zamiast margaryny masło klarowane do smażenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Paciok

    Iwona Paciok

    A u mnie dzisiaj na obiad były kotleciki z ryżem i marchewka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Szulc

    Kinga Szulc

    Uwielbiam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władyslawa Kaczorowska

    Władyslawa Kaczorowska

    Owszem ale bez masla lub sera

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kulak

    Danuta Kulak

    Napewno pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Kielar

    Mariola Kielar

    nie, nie skosztuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Furman

    Marzena Furman

    Pychotka mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Nosal

    Jan Nosal

    A czemu nie ?!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sobczak

    Anna Sobczak

    poprostu mniam mniam ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Drozdek

    Janusz Drozdek

    z kostką lepszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek

    Muszę też zrobić.Z maselkiem serem i pieczarkami i odrobiną natki pietruszki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pisarska

    Barbara Pisarska

    musze takie zrobic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Półtorak

    Maria Półtorak

    Z wielką przyjemnością skosztuję, bo rozumiem że jestem zaproszona :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wencka

    Halina Wencka

    Ja ma ges he

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Torzewski

    Ryszard Torzewski

    Franek Dolas marzył o kotlecie de volaille

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Kwiecień

    Zdzisław Kwiecień

    A zimny kufeiek ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Wegner

    Henryk Wegner

    chętnie bym skosztował ,,,tylko nikt mnie nie chce zaprosić i poczęstować,,,taki to świat

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne kotlety de volaille Tradycyjne kotlety de volaille

Niedzielny domowy obiad w większości polskich domów nie może obyć się bez popularnego panierowanego kotleta – wieprzowego lub drobiowego. Jeśli również w twojej rodzinie domownicy uwielbiają to mięsne danie, nie musisz z niego zrezygnować. Ale dla przełamania rutyny zaproponuj inną niż zwykle formę podania. Doskonały będzie kotlet de volaille. Zwinięte w rulon mięso jest idealnie miękkie i soczyste, dzięki czemu potrawa ta jest nieustannie jednym z najbardziej popularnych dań w restauracjach europejskich. Istota smaku tkwi również w farszu. Kotlet de volaille występuje w wielu modyfikacjach, ale klasycznie musi się w nim zawierać ulubiony rodzaj tłuszczu oraz koperek lub zielona pietruszka. Opcjonalnie możesz dodać również nieco czosnku, dzięki czemu uzyskasz jeszcze lepszy efekt. Kotlet podajemy oczywiście z ziemniaczkami i sałatką.