Kuchnia włoska od wieków zachwyca i inspiruje szefów kuchni z całego świata. Pizza, spaghetti i risotto to dania, których nikomu nie trzeba przedstawiać. Pasują do codziennych posiłków, mogą uświetnić duże uroczystości. Nie można jednak zapominać o tradycyjnych włoskich deserach, które stają się idealnym ukoronowaniem wyśmienitej uczty. Każdy łasuch znajdzie wśród naszych przepisów na włoskie desery coś idealnego dla siebie. Nie życzymy smacznego, ponieważ nie będzie to potrzebne. Te specjały mówią same za siebie!
Klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać
Do najpopularniejszych deserów włoskich z pewnością można zaliczyć słodkie i aromatyczne tiramisu. To doskonały przykład łakoci podawanych po schłodzeniu, które nie wymagają pieczenia. Nie musisz więc martwić się, że biszkopt nie urośnie lub opadnie po wyjęciu z piekarnika. Podstawą tych pyszności są najzwyklejsze biszkopty! Kawa i likier amaretto sprawiają jednak, że zyskują one bardziej zdecydowany smak, którego nie da się pomylić z jakimkolwiek innym specjałem. To wizytówka tradycyjnych włoskich deserów.
Kruche ciasteczka po włosku
Jeśli masz ochotę na coś innego niż desery uginające się pod ciężarem kremów i mas, przygotuj florentynki, które również można określić mianem słynnych deserów włoskich. Zresztą ich nazwa pochodzi od Florencji – jednego z najpiękniejszych miast w całej Italii. Jak widać, włoskie desery i ich nazwy często kryją drugie dno i porcję ciekawostek. Ciasteczka oczarują cię solidną porcją bakalii, wśród których możesz uwzględniać dowolne orzechy i migdały. Będzie chrupiąco! Dla urozmaicenia proponujemy florentynki migdałowo-wiśniowe. Owocowy akcent sprawia, że każdy kolejny kęs stanowi jeszcze większą przyjemność.
Włoskie desery na zimno
Gdy mówi się o tradycyjnym poranku Włochów, nie sposób pominąć ich uwielbienia do kawy – czarnej i mocnej. Bez espresso raczej niewiele osób zaczyna dzień w tym śródziemnomorskim kraju. Z kolei zastanawiając się nad orzeźwiającym deserem, zapewne pierwsze do głowy przychodzą lody, przynoszące upragnione ochłodzenie w upalne dni. A gdyby tak połączyć te dwie rzeczy? Na liście deserów włoskich nie może zabraknąć lodów waniliowych z espresso, stanowiących wyśmienitą mieszankę słodyczy i aromatu wanilii z goryczą słynnej kawy.
Kierunek: południe!
Sycylia to wyjątkowy region Włoch. Jako wyspa odseparowana jest od kontynentalnej części kraju, ale tam również znajdziemy mnóstwo kapitalnych sposobów na osłodzenie sobie dnia. Wybornie smakują cannoli, czyli tamtejsza wersja rurek z kremem. Dziś jednak chcemy zaprezentować przepis na inny włoski deser, mianowicie brioszkę sycylijską z lodami. By zaakcentować miejsce pochodzenia receptury, na koniec możesz posypać ją pokruszonymi pistacjami, ponieważ w tej części Italii dodaje się je do niemalże wszystkiego.
Włoskie przysmaki niekoniecznie na słodko
Mamy nadzieję, że nasze przepisy na włoskie desery zainspirowały cię do działania i będziesz próbować swoich sił w poznawaniu ich od kuchni. Jeśli jednak nie należysz do grona wielkich miłośników słodkości, nie musisz obejść się smakiem. Opracowaliśmy dla ciebie włoskie ciastka z warzywami, w których nie brakuje pomidorów, szpinaku, parmezanu, czosnku i cebuli. Jeszcze bardziej imponująco prezentuje się Torta Salata – włoskie słone ciasto. Takim tortem urodzinowym nie pogardzą wielbiciele wytrawnych przekąsek i potraw.
Komentarze (0)