Florentynki migdałowo-wiśniowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Florentynki migdałowo-wiśniowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

67 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

480 gramów

35 gramów

35 gramów

florentynki:

25 gramów

2 łyżki

55 gramów

25 gramów

1 szczypta

75 gramów

50 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby upiec florentynki, rozgrzać piekarnik do 180°c/160°c z termoobiegiem. Masło, śmietanę, cukier, sól i miód zagotować w rondlu. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia, do masy dodać migdały, wiśnie i mąkę, wymieszać.

Krok 2

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nanosić łyżką porcje masy (dzieląc ją na 12 równych części), pozostawiając ok. 7 cm odstępy między nałożonymi porcjami, tak by mogły zwiększyć masę podczas pieczenia. Za pomocą łyżki delikatnie spłaszczyć porcje masy. Blachę umieścić w piekarniku na 5-8 minut, ciastka piec do momentu, gdy ich brzegi nabiorą złotego koloru.

Krok 3

Zmniejszyć temperaturę do 160°c/140°c z termoobiegiem i kontynuować pieczenie przez kolejne 5 minut lub do momentu, aż ciastka przyrumienią się. Blachę wyjąć z piekarnika, w razie potrzeby łopatką wyrównać kształt ciastek.

Krok 4

Odstawić ciastka do ostygnięcia na tyle, żeby dało się podważyć je za pomocą łopatki i przenieść na metalową kratkę do ostatecznego ostygnięcia.

Krok 5

Czekoladę (każdy rodzaj oddzielnie) rozpuścić w małej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Za pomocą łyżeczki wykonać czekoladą zygzakowaty wzór na florentynkach. Sześć ciastek ozdobić wzorem z gorzkiej czekolady, a drugie sześć z czekolady białej. Odstawić do wystygnięcia i stężenia.

Krok 6

Każdą kulkę lodów podawać z jedną florentynką z gorzką czekoladą i jedną z białą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Florentynki migdałowo-wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Florentynki migdałowo-wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Florentynki migdałowo-wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Florentynki migdałowo-wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Florentynki migdałowo-wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Florentynki migdałowo-wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Florentynki migdałowo-wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Florentynki migdałowo-wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Florentynki migdałowo-wiśnioweFlorentynki migdałowo-wiśniowe

Szukasz sposobu na elegancki deser z lodami? Podaj do każdej kulki lodów florentynki migdałowo-wiśniowe – sprawdzą się idealnie np. po uroczystym obiedzie. Florentynki to cienkie ciasteczka z płatków migdałowych oraz suszonych i kandyzowanych owoców. Lekko ciągnące, delikatne, polane czekoladą. Zacznij od przygotowania masy na wypieki. Wiśnie kandyzowane najlepiej odpowiednio wcześnie posiekać, a płatki migdałowe dodatkowo pokruszyć. Jeśli chcesz urozmaicić smak ciastek, dodaj rodzynki lub suszoną żurawinę, a dla wzmocnienia ich aromatu – skórkę pomarańczową. Upiecz florentynki, i pamiętaj o odstawieniu ich po upieczeniu do czasu ostygnięcia, najlepiej na metalowej kratce. Do włoskich ciasteczek będą pasowały inne włoskie dodatki, dlatego najlepiej wybrać do nich lody o smaku tiramisu, a każdą gałkę posypać dobrej jakości czekoladą. Jeśli pozostanie Ci polewa z przygotowania florentynek, użyj jej do udekorowania lodów. Podaj do każdej porcji cząstki pomarańczy pozbawione błonek. Wypróbuj naszą propozycję na deser i podziel się swoją opinią.