
Składniki
480 gramów
35 gramów
35 gramów
florentynki:
25 gramów
2 łyżki
55 gramów
25 gramów
1 szczypta
75 gramów
50 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby upiec florentynki, rozgrzać piekarnik do 180°c/160°c z termoobiegiem. Masło, śmietanę, cukier, sól i miód zagotować w rondlu. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia, do masy dodać migdały, wiśnie i mąkę, wymieszać.
Krok 2
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nanosić łyżką porcje masy (dzieląc ją na 12 równych części), pozostawiając ok. 7 cm odstępy między nałożonymi porcjami, tak by mogły zwiększyć masę podczas pieczenia. Za pomocą łyżki delikatnie spłaszczyć porcje masy. Blachę umieścić w piekarniku na 5-8 minut, ciastka piec do momentu, gdy ich brzegi nabiorą złotego koloru.
Krok 3
Zmniejszyć temperaturę do 160°c/140°c z termoobiegiem i kontynuować pieczenie przez kolejne 5 minut lub do momentu, aż ciastka przyrumienią się. Blachę wyjąć z piekarnika, w razie potrzeby łopatką wyrównać kształt ciastek.
Krok 4
Odstawić ciastka do ostygnięcia na tyle, żeby dało się podważyć je za pomocą łopatki i przenieść na metalową kratkę do ostatecznego ostygnięcia.
Krok 5
Czekoladę (każdy rodzaj oddzielnie) rozpuścić w małej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Za pomocą łyżeczki wykonać czekoladą zygzakowaty wzór na florentynkach. Sześć ciastek ozdobić wzorem z gorzkiej czekolady, a drugie sześć z czekolady białej. Odstawić do wystygnięcia i stężenia.
Krok 6
Każdą kulkę lodów podawać z jedną florentynką z gorzką czekoladą i jedną z białą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Florentynki migdałowo-wiśniowe
Szukasz sposobu na elegancki deser z lodami? Podaj do każdej kulki lodów florentynki migdałowo-wiśniowe – sprawdzą się idealnie np. po uroczystym obiedzie. Florentynki to cienkie ciasteczka z płatków migdałowych oraz suszonych i kandyzowanych owoców. Lekko ciągnące, delikatne, polane czekoladą. Zacznij od przygotowania masy na wypieki. Wiśnie kandyzowane najlepiej odpowiednio wcześnie posiekać, a płatki migdałowe dodatkowo pokruszyć. Jeśli chcesz urozmaicić smak ciastek, dodaj rodzynki lub suszoną żurawinę, a dla wzmocnienia ich aromatu – skórkę pomarańczową. Upiecz florentynki, i pamiętaj o odstawieniu ich po upieczeniu do czasu ostygnięcia, najlepiej na metalowej kratce. Do włoskich ciasteczek będą pasowały inne włoskie dodatki, dlatego najlepiej wybrać do nich lody o smaku tiramisu, a każdą gałkę posypać dobrej jakości czekoladą. Jeśli pozostanie Ci polewa z przygotowania florentynek, użyj jej do udekorowania lodów. Podaj do każdej porcji cząstki pomarańczy pozbawione błonek. Wypróbuj naszą propozycję na deser i podziel się swoją opinią.