Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

111 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

6 sztuk

2 łyżki

sezamki:

60 gramów

60 mililitrów

80 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować sezamki, wyłożyć tacę papierem do pieczenia, drugi taki sam kawałek papieru odłożyć na bok.

Krok 2

W małym rondlu gotować drobny cukier i miód do momentu, aż wytworzy się złoty karmel. Uważać przy tym, by nie przypalić syropu. Potrwa to około 5 minut.

Krok 3

Rondel zdjąć z ognia, karmel natychmiast wymieszać z sezamem i ekstraktem z wanilii i szybko wylać go na blachę. Na karmel ułożyć drugi kawałek papieru, wałkiem wyrównać warstwę masy do jednolitej grubości ok. 3 mm. Odczekać chwilę, aż masa ostygnie, a następnie ostrożnie zdjąć z niej górną warstwę papieru. Jeżeli papier wciąż klei się do masy, odczekać jeszcze chwilę. Gdy masa ostygnie i stężeje na tyle, że będzie można ją odwrócić, zdjąć dolną warstwę papieru. W razie potrzeby masę wyrównać.

Krok 4

Niezwłocznie, zanim masa stwardnieje, wyłożyć ją na deskę do krojenia i podzielić na 12 trójkątów o bokach długości ok. 7 cm i podstawie długości 6 cm. Trójkąty umieścić na kratce do studzenia ciasta, aby ostatecznie ostygły i stwardniały. Jeżeli masa stwardnieje przed końcem krojenia, można ją zmiękczyć w piekarniku w temperaturze 160°C/140°C z termoobiegiem.

Krok 5

Przed podaniem deseru przekroić figi na pół. Na każdym talerzyku ułożyć kulkę lodów, dwie połówki figi i dwa trójkątne sezamki. Polać miodem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

1

Opinie o przepisie

  • Elusia Kramczynski

    Elusia Kramczynski , 30.05.2016

    To juz rozpusta!! Lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem

Szukasz niebanalnego sposobu na przyrządzenie owocowego deseru? W takim przypadku świeże figi z lodami i sezamkami będą dla Ciebie doskonałym wyborem. Do przygotowania sezamków potrzebujesz zaledwie kilku produktów, m.in. sezamu, miodu oraz ekstraktu z wanilii. Zacznij od ugotowania miodu. Po zdjęciu z ognia, wytworzony karmel natychmiast wymieszaj z pozostałymi składnikami: sezamem oraz ekstraktem z wanilii. Następnie otrzymaną w ten sposób masę wylej na blachę i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Zanim stwardnieje, podziel ją na trójkąty, po czym odstaw do całkowitego wystygnięcia. Na talerzu ułóż kulkę ulubionych lodów, np. waniliowych, połówki fig oraz trójkątne sezamki. Dla podkreślenia smaku, całość oblej płynnym miodem. Świeże figi doskonale sprawdzą się zarówno na podwieczorek, jak i podczas spotkania w gronie znajomych. Pamiętaj, że podobny deser możesz przygotować również z innymi owocami, np. brzoskwiniami, mandarynkami lub nektarynkami. Pobierz listę potrzebnych produktów i wypróbuj nasz przepis na świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem.