Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem
średnie
114 osób zapisało

Składniki
600 gramów
6 sztuk
2 łyżki
sezamki:
60 gramów
60 mililitrów
80 gramów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować sezamki, wyłożyć tacę papierem do pieczenia, drugi taki sam kawałek papieru odłożyć na bok.
Krok 2
W małym rondlu gotować drobny cukier i miód do momentu, aż wytworzy się złoty karmel. Uważać przy tym, by nie przypalić syropu. Potrwa to około 5 minut.
Krok 3
Rondel zdjąć z ognia, karmel natychmiast wymieszać z sezamem i ekstraktem z wanilii i szybko wylać go na blachę. Na karmel ułożyć drugi kawałek papieru, wałkiem wyrównać warstwę masy do jednolitej grubości ok. 3 mm. Odczekać chwilę, aż masa ostygnie, a następnie ostrożnie zdjąć z niej górną warstwę papieru. Jeżeli papier wciąż klei się do masy, odczekać jeszcze chwilę. Gdy masa ostygnie i stężeje na tyle, że będzie można ją odwrócić, zdjąć dolną warstwę papieru. W razie potrzeby masę wyrównać.
Krok 4
Niezwłocznie, zanim masa stwardnieje, wyłożyć ją na deskę do krojenia i podzielić na 12 trójkątów o bokach długości ok. 7 cm i podstawie długości 6 cm. Trójkąty umieścić na kratce do studzenia ciasta, aby ostatecznie ostygły i stwardniały. Jeżeli masa stwardnieje przed końcem krojenia, można ją zmiękczyć w piekarniku w temperaturze 160°C/140°C z termoobiegiem.
Krok 5
Przed podaniem deseru przekroić figi na pół. Na każdym talerzyku ułożyć kulkę lodów, dwie połówki figi i dwa trójkątne sezamki. Polać miodem.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem
Szukasz niebanalnego sposobu na przyrządzenie owocowego deseru? W takim przypadku świeże figi z lodami i sezamkami będą dla Ciebie doskonałym wyborem. Do przygotowania sezamków potrzebujesz zaledwie kilku produktów, m.in. sezamu, miodu oraz ekstraktu z wanilii. Zacznij od ugotowania miodu. Po zdjęciu z ognia, wytworzony karmel natychmiast wymieszaj z pozostałymi składnikami: sezamem oraz ekstraktem z wanilii. Następnie otrzymaną w ten sposób masę wylej na blachę i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Zanim stwardnieje, podziel ją na trójkąty, po czym odstaw do całkowitego wystygnięcia. Na talerzu ułóż kulkę ulubionych lodów, np. waniliowych, połówki fig oraz trójkątne sezamki. Dla podkreślenia smaku, całość oblej płynnym miodem. Świeże figi doskonale sprawdzą się zarówno na podwieczorek, jak i podczas spotkania w gronie znajomych. Pamiętaj, że podobny deser możesz przygotować również z innymi owocami, np. brzoskwiniami, mandarynkami lub nektarynkami. Pobierz listę potrzebnych produktów i wypróbuj nasz przepis na świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem.