Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową
łatwe
319 osób zapisało

Składniki
300 gramów
8 sztuk
krem angielski:
250 mililitrów
1 łyżka
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko zagotować z cukrem waniliowym i odstawić.
Krok 2
Żółtka z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę.
Krok 3
Stopniowo dolewać mleko do jajek mieszając łyżką i wolno podgrzewać aż sos zgęstnieje (ok. 3 min), nie dopuścić do zagotowania gdyż jajka się zetną.
Krok 4
Przełożyć krem do schłodzonej miski aby się wystudził.
Krok 5
Włożyć do miseczki pożądaną ilość lodów, pokroić truskawki i polać schłodzonym sosem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową
Lody waniliowe to dość uniwersalny deser, którego smak urozmaicisz na wiele różnych sposobów. Wypróbuj sposób podania ich z sosem angielskim. Przygotujesz go z kilku podstawowych składników: pełnotłustego mleka, cukru waniliowego, żółtek i cukru. Najpierw zagotuj mleko z cukrem waniliowym, który nada mu wyrazisty aromat, i odstaw. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera, następnie dodawaj je stopniowo do mleka. Całość stale mieszaj, dbając o to, by się nie zagotowała, w przeciwnym razie jajka się zetną. Tak przygotowanym i schłodzonym sosem polewaj przygotowane porcje lodów. Będą prezentowały się efektownie, jeśli uformujesz je w kuleczki. W tym celu wykorzystaj specjalną łyżkę, którą przed nakładaniem możesz zanurzyć na chwilę we wrzątku. Lody waniliowe z sosem angielskim serwuj z truskawkami, malinami, jagodami lub innymi ulubionymi owocami. Do dekoracji sprawdzą się posypki cukiernicze, listki świeżej mięty czy waniliowe wafle. Sprawdź nasz przepis na smaczny deser.