Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
382 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

321 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

8 sztuk

krem angielski:

250 mililitrów

1 łyżka

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagotować z cukrem waniliowym i odstawić.

Krok 2

Żółtka z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę.

Krok 3

Stopniowo dolewać mleko do jajek mieszając łyżką i wolno podgrzewać aż sos zgęstnieje (ok. 3 min), nie dopuścić do zagotowania gdyż jajka się zetną.

Krok 4

Przełożyć krem do schłodzonej miski aby się wystudził.

Krok 5

Włożyć do miseczki pożądaną ilość lodów, pokroić truskawki i polać schłodzonym sosem.

3

Opinie o przepisie

  • Ewa Kacperska

    Ewa Kacperska , 19.03.2019

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Niestój

    Agata Niestój , 06.05.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Słodziński

    Jakub Słodziński , 17.02.2017

    jak się dodaje przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliowąLody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową

Lody waniliowe to dość uniwersalny deser, którego smak urozmaicisz na wiele różnych sposobów. Wypróbuj sposób podania ich z sosem angielskim. Przygotujesz go z kilku podstawowych składników: pełnotłustego mleka, cukru waniliowego, żółtek i cukru. Najpierw zagotuj mleko z cukrem waniliowym, który nada mu wyrazisty aromat, i odstaw. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera, następnie dodawaj je stopniowo do mleka. Całość stale mieszaj, dbając o to, by się nie zagotowała, w przeciwnym razie jajka się zetną. Tak przygotowanym i schłodzonym sosem polewaj przygotowane porcje lodów. Będą prezentowały się efektownie, jeśli uformujesz je w kuleczki. W tym celu wykorzystaj specjalną łyżkę, którą przed nakładaniem możesz zanurzyć na chwilę we wrzątku. Lody waniliowe z sosem angielskim serwuj z truskawkami, malinami, jagodami lub innymi ulubionymi owocami. Do dekoracji sprawdzą się posypki cukiernicze, listki świeżej mięty czy waniliowe wafle. Sprawdź nasz przepis na smaczny deser.