Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

334 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

8 sztuk

krem angielski:

250 mililitrów

1 łyżka

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagotować z cukrem waniliowym i odstawić.

Krok 2

Żółtka z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę.

Krok 3

Stopniowo dolewać mleko do jajek mieszając łyżką i wolno podgrzewać aż sos zgęstnieje (ok. 3 min), nie dopuścić do zagotowania gdyż jajka się zetną.

Krok 4

Przełożyć krem do schłodzonej miski aby się wystudził.

Krok 5

Włożyć do miseczki pożądaną ilość lodów, pokroić truskawki i polać schłodzonym sosem.

3

Opinie o przepisie

  • Ewa Kacperska

    Ewa Kacperska , 19.03.2019

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Niestój

    Agata Niestój , 06.05.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Słodziński

    Jakub Słodziński , 17.02.2017

    jak się dodaje przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Deser z borówkami
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliowąLody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową

Lody waniliowe to dość uniwersalny deser, którego smak urozmaicisz na wiele różnych sposobów. Wypróbuj sposób podania ich z sosem angielskim. Przygotujesz go z kilku podstawowych składników: pełnotłustego mleka, cukru waniliowego, żółtek i cukru. Najpierw zagotuj mleko z cukrem waniliowym, który nada mu wyrazisty aromat, i odstaw. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera, następnie dodawaj je stopniowo do mleka. Całość stale mieszaj, dbając o to, by się nie zagotowała, w przeciwnym razie jajka się zetną. Tak przygotowanym i schłodzonym sosem polewaj przygotowane porcje lodów. Będą prezentowały się efektownie, jeśli uformujesz je w kuleczki. W tym celu wykorzystaj specjalną łyżkę, którą przed nakładaniem możesz zanurzyć na chwilę we wrzątku. Lody waniliowe z sosem angielskim serwuj z truskawkami, malinami, jagodami lub innymi ulubionymi owocami. Do dekoracji sprawdzą się posypki cukiernicze, listki świeżej mięty czy waniliowe wafle. Sprawdź nasz przepis na smaczny deser.