Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

260 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

281 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

8 sztuk

krem angielski:

250 mililitrów

1 łyżka

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagotować z cukrem waniliowym i odstawić.

Krok 2

Żółtka z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę.

Krok 3

Stopniowo dolewać mleko do jajek mieszając łyżką i wolno podgrzewać aż sos zgęstnieje (ok. 3 min), nie dopuścić do zagotowania gdyż jajka się zetną.

Krok 4

Przełożyć krem do schłodzonej miski aby się wystudził.

Krok 5

Włożyć do miseczki pożądaną ilość lodów, pokroić truskawki i polać schłodzonym sosem.

3

Opinie o przepisie

  • Ewa Kacperska

    Ewa Kacperska

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Niestój

    Agata Niestój

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Słodziński

    Jakub Słodziński

    jak się dodaje przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliowąLody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową

Lody waniliowe to dość uniwersalny deser, którego smak urozmaicisz na wiele różnych sposobów. Wypróbuj sposób podania ich z sosem angielskim. Przygotujesz go z kilku podstawowych składników: pełnotłustego mleka, cukru waniliowego, żółtek i cukru. Najpierw zagotuj mleko z cukrem waniliowym, który nada mu wyrazisty aromat, i odstaw. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera, następnie dodawaj je stopniowo do mleka. Całość stale mieszaj, dbając o to, by się nie zagotowała, w przeciwnym razie jajka się zetną. Tak przygotowanym i schłodzonym sosem polewaj przygotowane porcje lodów. Będą prezentowały się efektownie, jeśli uformujesz je w kuleczki. W tym celu wykorzystaj specjalną łyżkę, którą przed nakładaniem możesz zanurzyć na chwilę we wrzątku. Lody waniliowe z sosem angielskim serwuj z truskawkami, malinami, jagodami lub innymi ulubionymi owocami. Do dekoracji sprawdzą się posypki cukiernicze, listki świeżej mięty czy waniliowe wafle. Sprawdź nasz przepis na smaczny deser.