Lody waniliowe z owocami sezonowymi i sosem porzeczkowym
łatwe
106 osób zapisało

Składniki
150 gramów
2 łyżki
4 sztuki
sos z czerwonych porzeczek:
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jako pierwszy przygotuj sos porzeczkowy. Wymieszaj 3 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki z niewielką ilością przegotowanej wody aby powstał sos.
Krok 2
W miseczce układamy odpowiednią ilość lodów, polewamy sosem i dekorujemy owocami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody waniliowe z owocami sezonowymi i sosem porzeczkowym
Szukasz sposobu na smaczny deser z lodami waniliowymi? Tym razem podaj je z sosem porzeczkowym, którego przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Wystarczy, że dżem z czerwonych owoców rozrzedzisz niewielką ilością przegotowanej, zimnej wody. Taki sos będzie świetnie komponował się z truskawkami, porzeczkami, malinami, wiśniami czy czereśniami. Poza sezonem letnim możesz użyć mrożonych wersji, a efektownym sposobem na podanie będzie m.in. zmiksowanie ich. Oprócz standardowego serwowania – w małych miseczkach, wypróbuj również rożków waflowych. Z kolei do przystrojenia gotowego zimnego deseru sprawdzą się listki mięty lub kolorowe posypki cukiernicze. Dobrym sposobem będzie również posypanie lodów waniliowych wiórkami białej czekolady lub kokosowymi. Aby ułatwić sobie proces ścierania pierwszej z wymienionych na tarce, schłodź ją wcześniej przez krótki czas w lodówce. Zobacz nasz przepis na smaczne lody waniliowe z owocami sezonowymi i pysznym sosem porzeczkowym. Do dzieła!


































