Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi
łatwe
675 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
600 gramów
125 mililitrów
80 mililitrów
75 gramów
sos czekoladowo-krówkowy:
80 mililitrów
50 gramów
2 łyżki
30 gramów
1 szczypta
2 łyżki
90 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować sos czekoladowo-krówkowy, wszystkie składniki oprócz gorzkiej czekolady umieścić w rondelku i gotować na bardzo małym ogniu przez dwie minuty. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiego sosu.
Krok 2
Oba rodzaje śmietany ubić na sztywno, przełożyć do woreczka do dekorowania, woreczek włożyć do lodówki, w międzyczasie przygotować porcje deseru.
Krok 3
Banany pokroić na kawałki o grubości ok. 0.5 centymetra.
Krok 4
W każdej szklance warstwowo ułożyć sos czekoladowy, lody, orzechy i banany. Deser wykończyć bitą śmietaną i posypać orzechami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi
Elegancki, apetycznie wyglądający deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi – to świetny sposób na słodką przekąskę. Znajdziesz w nim różne konsystencje i smaki. Łączy puszystość bitej śmietany, chrupkość bakalii, gęstość czekoladowego sosu, wyrazisty smak owoców oraz kremową konsystencję lodów waniliowych. Spróbuj także wersji z innym smakiem lodów, np. czekoladowych. Deser przygotuj w dość wysokim przezroczystym pucharku, tak by widoczne były wszystkie jego warstwy. Zacznij od sosu czekoladowego, następnie nałóż odrobinę lodów, orzechy i banany. Ozdób wierzch deseru bitą śmietaną. Posyp ją dodatkowo pozostałymi orzechami oraz startą gorzką czekoladą, posypką do deserów lub kakao. Do dekoracji warto użyć też wafelków czy rurek nadziewanych czekoladą. Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowym będzie też bardzo smaczny z dodatkiem migdałów oraz wiórków kokosowych. Jeśli lubisz lodowe desery, podaj go na najbliższą okazję, inspirując się naszą propozycją.