Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
794 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

281 osób wydrukowało

Pobierz pdf

675 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

600 gramów

125 mililitrów

80 mililitrów

75 gramów

sos czekoladowo-krówkowy:

80 mililitrów

50 gramów

2 łyżki

30 gramów

1 szczypta

2 łyżki

90 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować sos czekoladowo-krówkowy, wszystkie składniki oprócz gorzkiej czekolady umieścić w rondelku i gotować na bardzo małym ogniu przez dwie minuty. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiego sosu.

Krok 2

Oba rodzaje śmietany ubić na sztywno, przełożyć do woreczka do dekorowania, woreczek włożyć do lodówki, w międzyczasie przygotować porcje deseru.

Krok 3

Banany pokroić na kawałki o grubości ok. 0.5 centymetra.

Krok 4

W każdej szklance warstwowo ułożyć sos czekoladowy, lody, orzechy i banany. Deser wykończyć bitą śmietaną i posypać orzechami.

5

Opinie o przepisie

  • Ewa Suchoszek

    Ewa Suchoszek , 16.07.2017

    Jaka jest wg Was różnica między śmietaną tortową a śmietaną do ubijania? Wg mnie i ta i ta musi mieć przynajmniej 30% a najlepiej jak by miała 36 %. Jaki jest cel ewentualnego rozgraniczania tych procentów???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kolej 123

    Kolej 123 , 02.11.2016

    mi by smakowało jak by nie było krowki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Bo

    Mariusz Bo , 28.07.2016

    Powstanie z miliard kalorii.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Strychalska

    Magda Strychalska , 28.07.2016

    ja....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawłuszewicz

    Barbara Pawłuszewicz , 28.07.2016

    Jak zrobisz to się wpraszam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Egzotyczna tarta
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymiDeser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi

Elegancki, apetycznie wyglądający deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi – to świetny sposób na słodką przekąskę. Znajdziesz w nim różne konsystencje i smaki. Łączy puszystość bitej śmietany, chrupkość bakalii, gęstość czekoladowego sosu, wyrazisty smak owoców oraz kremową konsystencję lodów waniliowych. Spróbuj także wersji z innym smakiem lodów, np. czekoladowych. Deser przygotuj w dość wysokim przezroczystym pucharku, tak by widoczne były wszystkie jego warstwy. Zacznij od sosu czekoladowego, następnie nałóż odrobinę lodów, orzechy i banany. Ozdób wierzch deseru bitą śmietaną. Posyp ją dodatkowo pozostałymi orzechami oraz startą gorzką czekoladą, posypką do deserów lub kakao. Do dekoracji warto użyć też wafelków czy rurek nadziewanych czekoladą. Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowym będzie też bardzo smaczny z dodatkiem migdałów oraz wiórków kokosowych. Jeśli lubisz lodowe desery, podaj go na najbliższą okazję, inspirując się naszą propozycją.