Wraz z ciepłymi dniami zaczynają pojawiać się u nas w domu lody. Prawdę mówiąc, ilekroć jestem z żoną na zakupach nie mogę przejść obojętnie obok zamrażarki z lodami. Żona żartuje ze mnie , że jestem jak małe dziecko. Ale przecież miłość do lodów, szczególnie w gorące dni, nie jest zupełnie związana z wiekiem. Lody lubi chyba większość z nas. Kiedyś smaki ograniczały się do waniliowego, śmietankowego i truskawkowego. Teraz mamy ich dziesiątki, a do tego jeszcze cała gama sorbetów owocowych i lodów jogurtowych. Jest z czego wybierać i komponować cudowne lodowe desery. Na przykład z owocami. Lub czekoladą. Syropami czekoladowymi i owocowymi.

Lody i świeże letnie owoce natychmiast inspirują mnie do przygotowania spektakularnego deseru dla najbliższych. Jak już wspomniałem, nie mogę lodom się oprzeć i zazwyczaj wrzucam do koszyka w sklepie kilka opakowań o różnych smakach. Osobiście w kwestii lodów pozostaję tradycjonalistą, czyli zazwyczaj kupują wymienione wcześniej podstawowe smaki. Ale ostatnio ciągnie mnie do próbowania nowych. Bardzo lubię lody orzechowe a także pistacjowe. Rzadko zdarza się, że podaję tylko lody. Nie byłbym sobą gdybym nie wprowadził dodatkowych smaków i faktur np. sosu ze świeżych owoców – malin lub truskawek. Do tego kruche ciasteczko czy herbatnik, kawałki świeżych owoców, prażone orzechy lub płatki migdałów i kruszona czekolada. Prawdę mówiąc to tylko początek. Desery lodowe dają nieograniczone niemalże pole do popisu. Próbowałem kiedyś lodów lawendowych, czekoladowych z dodatkiem ostrej papryczki chili a także waniliowych z dodatkiem świeżego rozmarynu. Komponowanie deserów lodowych to wspaniałe letnie wyzwanie. Takich wyzwań chciałbym w życiu jak najwięcej. :)

A może dziś po przyjściu z pracy zaskoczycie najbliższych wyśmienitym deserem z lodami o smaku owoców leśnych?

Deser z lodami o smaku owoców leśnych:
Porcja dla 4 osób
Czas: 15 minut

Składniki:
- 12 łyżek lodów jogurtowych z owocami leśnymi Carte d’Or Yoghurt Forest Fruit
- 1 łyżka cukru pudru
- 300 g jagód lub malin
- 8 kruchych ciasteczek, najlepiej orzechowych
- 25 ml wody

Sposób przygotowania

Wymieszaj jagody, wodę i cukier w rondelku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Pokrusz 2 ciastka do 4 szklanek. Włóż gałkę lodów Yoghurt Forest Fruit Carte d'Or do każdej szklanki i polej 2 łyżeczkami sosu jagodowego. Powtórz warstwę jeszcze raz, połam kolejne 2 ciastka, dodaj lody i sos jagodowy. Włóż po 1 gałce lodów Yoghurt Forest Fruit Carte d'Or Jogurt na górę deseru. Połam pozostałe ciasteczka i posyp nimi lody. Deser z lodami podawaj zaraz po przygotowaniu.

Nie mam wątpliwości, że Wasz wysiłek zostanie nagrodzony wdzięcznością i aplauzem. W kilku kolejnych odcinkach bloga podzielę się z Wami moimi pomysłami na lodowe desery. Lato już blisko.