Bardzo fajnym pomysłem są lody… smażone. Zaskoczeni? Tak, jest taki deser. Przygotowanie wymaga nieco więcej czasu i uwagi, ale naprawdę warto, bo efekt jest zniewalający w smaku i wyglądzie.

Potrzebne będę lody o dowolnym smaku, łyżka do lodów, roztrzepane jajko i płatki orzechowe lub migdałowe. Kulkę lodów zanurzamy w jajku, a potem w panierce. Czynność powtarzamy kilkakrotnie. Tak przygotowana kula musi znaleźć się następnie w zamrażalniku. Powinna być przed smażeniem bardzo mocno zmrożona. Zanim usmażymy lody, przygotować można sałatkę z dowolnych owoców z dodatkiem np. odrobiny rumu, skórki otartej z pomarańczy lub limonki. Sałatkę układamy na talerzach i przystępujemy do smażenia lodów. I teraz szybko smażymy kulki lodowe na mocno rozgrzanym oleju. Panierka zetnie się, lody staną się miękkie, ale nie powinny wypłynąć na zewnątrz. Jest z tym odrobina zachodu, ale miny najbliższych po podaniu deseru… Bezcenna nagroda za Wasz wysiłek. :)