Jestem nieco skrzywiony zawodowo, dlatego wybieram zazwyczaj klasyczne desery lodowe i chyba takie najbardziej mi smakują. Natomiast wielość smaków lodów dostępnych dzisiaj w sklepach nieustannie inspiruje do nowych kompozycji i pomysłów. Co powiecie na lodowe spaghetti z sosem i płatkami białej czekolady? Nie obawiajcie się, to nie będzie mój ulubiony sos Napoli. :)

Do tego deseru potrzebna nam będzie wyciskarka do ziemniaków, lody waniliowe lub śmietankowe, truskawki i biała czekolada, listki mięty do dekoracji.

Lodowe spaghetti
2 porcje
Czas: 15 minut

Składniki:
- lody Carte d'Or Tiramisu, mocno zmrożone
- 100 g świeżych lub mrożonych truskawek
- 100 g białej czekolady
- świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania

Truskawki zmiksuj z łyżką cukru. Czekoladę zetrzyj na tarce. Lody przeciśnij przez praskę do ziemniaków na płaski talerz formując z nich długie nitki przypominające makaron. Lody polej sosem truskawkowym, posyp tartą czekoladą i udekoruj listkiem mięty.

W tym przepisie truskawki zastąpić można malinami lub jagodami. A smak lodów wybrać można dowolnie np. czekoladowy czy orzechowy. A może do tego płatki kokosowe lub migdałowe? Sami widzicie, że jak zacznie się pracować nad kompozycją deseru lodowego to nie można skończyć.