Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody waniliowe i czekoladowe. Ciekawe są także kompozycje sorbetów ze świeżymi owocami np. sorbet truskawkowy ze świeżymi truskawkami czy sorbet z mango z dojrzałym, słodkim mango. Gruszki i jabłka warto przed dodaniem do lodów podgrzać tak aby zamieniły się w mus owocowy. Przyznam, że bardzo lubię lody typu creme brulee czy tiramisu czyli kilka smaków w jednym. Kwestia deseru rozwiązana.
Pyszne są także połączenia sorbetów i lodów opartych na mleku. Na przykład sorbet mango z lodami waniliowymi, sorbet malinowy z lodami czekoladowymi lub sorbet gruszkowy z lodami z orzechami włoskimi. Na samą myśl mam ochotę natychmiast biec do najbliższego sklepu. :)
Moja rodzina bardzo lubi także koktajle lodowe zwane shake’ami to po prostu zmiksowane z mlekiem lody. Możemy do nich dodać ulubione owoce – jagody, truskawki albo poziomki, jeżyny czy jagody. Banany, pokruszoną czekoladę, kruche ciasteczka. Najlepiej podać koktajle lodowe natychmiast po przygotowaniu.
Granita z owocowej herbaty:
Składniki:
- cztery torebki herbaty Lipton np. Owoce Leśne
- jeden kawałek cynamonu
- cztery łyżki miodu lub cukru
- 1/2 cytryny, obrane ze skóry, bez pestek
- 20 ml syropu malinowego
Sposób przygotowania
3 torebki herbaty zalej 500 ml gorącej wody, dodaj cynamon, rozpuść cukier lub miód. Herbatę ostudź. Zimny napar wlej do płaskiego naczynia, dodaj cytrynę i usuń cynamon. Wstaw do zamrażarki. W między czasie czwartą saszetkę herbaty zalej wrzątkiem, około 200 ml i również pozostaw do ostygnięcia. Zamarzniętą herbatę pokrusz. Kawałki lodu umieść w kielichu miksera i dokładnie zmiksuj. Herbaciany lód wsyp do wysokiej szklanki. Całość uzupełnij 100 ml zimnej herbaty, wymieszaj, dodaj kilka łyżek soku malinowego. Podawaj ze słomka i listkiem mięty.
Granita idealnie gasi pragnienie i chłodzi w gorące letnie wieczory. Zasady przygotowania są jednakowe bez względu na wyjściowy płyn – kawę, sok owocowy, puree z owoców.
Komentarze (0)