Klasyczne desery nie są trudne do przygotowania, chociaż ich nazwy brzmią czasem onieśmielająco. Na przykład Banana Split, czyli klasyczny amerykański deser to nic innego niż lody z bananem, bitą śmietaną i sosem czekoladowym lub owocowym. Do tego dać można orzechy, świeże i kandyzowane owoce. Do mojej wersji dodaję także ciastko brownie. Zakochacie się w tym deserze a szczególnie w głęboko czekoladowym, zniewalającym ciastku.

Oto mój przepis na amerykańskie ciasto brownie. Bardzo łatwe do przygotowania

Czekoladowe Brownie

Ciasto na blaszkę o wymiarach 25 x 30cm

Czas przygotowania 10 minut

Czas pieczenia 45 minut

Składniki

1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)

2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)

2 szklanki cukru (400 g)

6 jajek

1 ½ szklanki mąki (200 g)

1 saszetka cukru waniliowego

2 szczypty soli

100g orzechów włoskich lub laskowych

PRZYGOTOWANIE:

Margarynę i czekoladę rozpuścić, w kąpieli wodnej. Dodaj cukier, makę, lekko ubite jajka, szczyptę soli, cukier wanilinowy. Całość dokładnie wymieszaj. Przygotowane ciasto wylej do prostokątnej formy (ok. 25 x 30 cm), posmarowanej cienko Kasią i wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w temperaturze 180-190°C.

Brownie bardzo dobrze przechowuje się przez dłuższy czas, ale to raczej Wam nie grozi. To jest ciasto, które znika błyskawicznie.

Wracając do mojego przepisu na Banana Split. Brownie (najlepiej ciepłe, podgrzane w mikrofali) układamy na talerzu, dodajemy kawałki banana, kulki lodów Carte d’Or (smak dowolny, choć w klasycznej wersji jest to zazwyczaj smak waniliowy lub czekoladowy), do tego bita śmietana i sos czekoladowy. Dekoracja zależy do Was. Truskawki, maliny, jagody, listki mięty lub melisy. Koniecznie spróbujcie.

Inny słynny deser to Alaska, czyli zapiekane lody pod pierzynką z włoskiej bezy.

Do Alaski potrzebne będą biszkopt, beza oraz lody. Proponuję waniliowe lub czekoladowe lody Carte d’Or. Ja zazwyczaj piekę biszkopt migdałowy. Oto mój przepis.

Biszkopt migdałowo-cytrynowy

Receptura na blaszkę 25X30 cm

Czas przygotowania 15 minut

Czas pieczenia około 40 minut

Składniki

2 cytryny

8 całych jaj

500g cukru

500g maki migdałowej lub każdej innej maki np. z orzechów laskowych lub włoskich

Sposób przygotowania

Całe jaja wbij do misy robota, dodaj cukier ubijaj aż zrobią się sztywne dodaj mąkę migdałową i otarta skórkę z dwóch cytryn. Masę ciasta wylej w prostokątną foremkę wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 40 minut.

Z tak upieczonego biszkopta wycinam np. szklanka okrągłe ciastka. Jeżeli macie odpowiednie foremki do pieczenia możecie upiec od razu takie małe. Gotowe biszkopty mrożę w zamrażalniku. W międzyczasie przygotowuję włoską bezę. Ubijam pianę z białek, ale nie dodaję do niej cukru tylko syrop cukrowy. Przepis poniżej.

Włoska beza

85 ml wody

280 g cukru pudru

5 białek

Sposób przygotowania

W garnku łącze wodę z cukrem i delikatnie podgrzewam uważając, aby na bokach garnek nie zaczął się przypalać. Podgrzewam aż cukier się rozpuści a syrop osiągnie temperaturę około 100°C. Białka ubijam w mikserze, a do powstałej piany wolno dodaję gorący syrop. Po wlaniu całego syropu zwiększam obroty miksera i ubijam jeszcze około 5 minut. Masa bezowa powinna nieco przestygnąć.

Wracając do naszego deseru. Biszkopt wyjmujemy z zamrażalnika. Nakładamy na biszkopt kulki lodów. Jeżeli deser zamierzamy podać od razu dodajemy ulubione owoce – truskawki, maliny lub jagody. Układamy je wokół kulek lodu. Całość przykrywamy bezą na wierzchu. Bezę można wycisnąć z rękawa piekarniczego lub delikatnie rozsmarować. Tak przygotowany deser ląduje na kilka minut w nagrzanym piekarniku do momentu, gdy beza zacznie delikatnie zmieniać kolor. Ważne jest, aby i biszkopt i lody były naprawdę mocno zmrożone.