Dziś zajmę się rozmaitymi dodatkami do lodów. Chciałbym Was zainspirować do komponowania własnych deserów lodowych. Aby tak się stało warto mieć pod ręką kilka dobrych pomysłów na dodatki do lodów. Prawdę mówiąc to temat gdzie ogranicza Was tylko wyobraźnia.

Niemal wszystko, co słodkie pasuje do lodów. Sosy owocowe – można je przygotować z każdego rodzaju owoców. Te twarde, jak jabłka czy gruszki wymagają nieco dłuższego czasu, bo trzeba je obrać a następnie dłużej gotować, aby zamieniły się w owocowy mus. Najprostsze są sosy z wszelkiego rodzaju jagód, czyli owoców miękkich. Owoce mogą być świeże, ale mrożone także się dobrze sprawdzają. Zmiksowane truskawki, maliny czy jagody. Nawet ich nie zagęszczam, po prostu gotuję kilka minut z cukrem a potem w zależności od nastroju i czasu, przecedzam, aby usunąć drobne pestki.Pyszny jest także sos wiśniowy przygotowany z wydrylowanych wiśni lub pomarańczowy ze świeżych pomarańczy.

Sos czekoladowy przygotowuje z gorzkiej lub mlecznej czekolady. Najlepsze są czekolady zawierające, co najmniej 70% ziaren kakao. Przygotowanie sosu to naprawdę chwila. Rozpuszczamy ½ tabliczki czekolady w rondlu, na niewielkim ogniu, często mieszając. Do tego dodajemy słodką śmietankę 30 lub 36%. Generalna proporcja składników sosu powinna być 100 g czekolady na 400 ml śmietanki. Smak sosu czekoladowego wzbogacić można dodatkiem skórki otartej z pomarańczy lub odrobiny alkoholu np. ciemnego rumu czy amaretto.

Uwielbiam także sos waniliowy do lodów. Ten sos można także dodać do owoców. Oto mój przepis.

Sos waniliowy:

Składniki:
- 250 ml mleka skondensowanego lub śmietanki 30 %
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mleko. Wszystko razem podgrzej w kąpieli wodnej, ciągle ucierając do momentu aż sos zacznie gęstnieć.

Uważajcie, aby nie przegrzać sosu, bo wyjdzie wam po prostu słodka jajecznica. I jeszcze jedno ważne ostrzeżenie. Ostrożnie z próbowaniem w trakcie gotowania, ten sos jest prawdziwie uzależniający i ani się obejrzycie, gdy połowa zniknie zanim jeszcze trafi do deseru lodowego. :) Sos waniliowy można dowolnie modyfikować dodając do niego np. cynamon, otartą skórkę cytrusów, odrobinę alkoholu.

Zapraszam do czytania bloga. Tematy lodowe będą powracać.