Niemal wszystko, co słodkie pasuje do lodów. Sosy owocowe – można je przygotować z każdego rodzaju owoców. Te twarde, jak jabłka czy gruszki wymagają nieco dłuższego czasu, bo trzeba je obrać a następnie dłużej gotować, aby zamieniły się w owocowy mus. Najprostsze są sosy z wszelkiego rodzaju jagód, czyli owoców miękkich. Owoce mogą być świeże, ale mrożone także się dobrze sprawdzają. Zmiksowane truskawki, maliny czy jagody. Nawet ich nie zagęszczam, po prostu gotuję kilka minut z cukrem a potem w zależności od nastroju i czasu, przecedzam, aby usunąć drobne pestki.Pyszny jest także sos wiśniowy przygotowany z wydrylowanych wiśni lub pomarańczowy ze świeżych pomarańczy.
Sos czekoladowy przygotowuje z gorzkiej lub mlecznej czekolady. Najlepsze są czekolady zawierające, co najmniej 70% ziaren kakao. Przygotowanie sosu to naprawdę chwila. Rozpuszczamy ½ tabliczki czekolady w rondlu, na niewielkim ogniu, często mieszając. Do tego dodajemy słodką śmietankę 30 lub 36%. Generalna proporcja składników sosu powinna być 100 g czekolady na 400 ml śmietanki. Smak sosu czekoladowego wzbogacić można dodatkiem skórki otartej z pomarańczy lub odrobiny alkoholu np. ciemnego rumu czy amaretto.
Uwielbiam także sos waniliowy do lodów. Ten sos można także dodać do owoców. Oto mój przepis.
Sos waniliowy:
Składniki:
- 250 ml mleka skondensowanego lub śmietanki 30 %
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mleko. Wszystko razem podgrzej w kąpieli wodnej, ciągle ucierając do momentu aż sos zacznie gęstnieć.
Uważajcie, aby nie przegrzać sosu, bo wyjdzie wam po prostu słodka jajecznica. I jeszcze jedno ważne ostrzeżenie. Ostrożnie z próbowaniem w trakcie gotowania, ten sos jest prawdziwie uzależniający i ani się obejrzycie, gdy połowa zniknie zanim jeszcze trafi do deseru lodowego. :) Sos waniliowy można dowolnie modyfikować dodając do niego np. cynamon, otartą skórkę cytrusów, odrobinę alkoholu.
Zapraszam do czytania bloga. Tematy lodowe będą powracać.
Komentarze (0)