• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym
Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym
Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym
Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym
Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie
Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie
Brownie z czekolady i orzechów laskowych
Brownie z czekolady i orzechów laskowych
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Lody i napoje
  • Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową

Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową

Autor: przepisy.pl
Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową
  • 30 minut30
  • Trudne
  • 6 osób6
9
Oceń przepis jako pierwszy
115
0
WYDRUKUJ
79 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
168 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
  • Carte d'Or Panna Cotta
    420 g
  • Kostka do pieczenia Kasia
    125 g
  • cukier
    125 g
  • jajko
    2 szt.
  • mielone migdały
    125 g
  • mąka
    25 g
  • sól
    1 szczypta
  • esencja migdałowa
    0,5 łyżeczki
  • mielony imbir
    1 łyżeczka
  • mielone goździki
    0,25 łyżeczki
  • gruszka
    3 szt.
  • płatki migdałowe
    25 g
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Krok 1
    Rozgrzać piekarnik do 170°C/150°C (z termoobiegiem). Wysmarować kostką do pieczenia 6 foremek do mini tart o średnicy 10 cm z wyjmowanym dnem.
  • Krok 2
    Kasię i cukier ubić na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Dodać mielone migdały, mąkę, sól, przyprawy korzenne i esencję migdałową, wszystko dobrze wymieszać.
  • Krok 3
    Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć. Każdą połówkę gęsto ponacinać wzdłuż, zostawiając nienaruszony czubek o długości 1 ½ cm.
  • Krok 4
    W foremkach umieścić masę migdałową, Następnie w każdej ułożyć połówkę gruszki, lekko rozszerzając naciętą część jak wachlarz.
  • Krok 5
    Gruszki oprószyć dodatkowym cukrem, posypać wokół płatkami migdałowymi. Piec przez około 30-40 minut lub do czasu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  • Krok 6
    Przed wyjęciem z foremek odstawić do ostygnięcia na co najmniej 30 minut.
  • Krok 7
    Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej z kulką lodów.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
GruszkaŚNIADANIECiasto z lodamibez mięsaCIASTA Z LODAMIdesery lodowe Carte d'OrDESERY W PUCHARKACHFRISCOpomysł na śniadaniewegeDanie wegetariańskie
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemCarte d'Or Panna CottaREKLAMACarte d'Or Panna CottaZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemCarte d'Or Panna CottaREKLAMACarte d'Or Panna CottaZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał swojego komentarza.
Dodaj własny, aby rozpocząć dyskusję
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Tajemnicze aromaty z Dalekiego Wschodu. Mieszanka garam masala.
Tajemnicze aromaty z Dalekiego Wschodu. Mieszanka garam masala.
Garam Masala – wyrazisty smak Indii
Garam Masala – wyrazisty smak Indii
Gruszka - z antycznych ogrodów do polskich sadów
Gruszka - z antycznych ogrodów do polskich sadów
Tarty, quiche i tartaletki, czyli przepisy na wytrawne ciasta
Tarty, quiche i tartaletki, czyli przepisy na wytrawne ciasta
Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową
avatar

Jeśli zastanawiasz się, co podać na deser, koniecznie wypróbuj przepis na tartę z korzenną gruszką. Jej sekret tkwi w masie, którą wykonasz na bazie kilku składników, m.in. kostki do pieczenia, jajek, mielonych migdałów, mąki oraz przyprawy korzennej. Przygotowaną masę migdałową umieść w foremce, po czym połóż na jej wierzchu połówkę gruszki (dla podkreślenia smaku, całość koniecznie obsyp płatkami migdałowymi). Oprócz gruszki, do przygotowania tarty możesz również wykorzystać inne owoce, takie jak jabłka czy brzoskwinie. Otrzymane w ten sposób tarty piecz przez kilkadziesiąt minut. Gotowe wypieki serwuj na ciepło, razem z kulkami ulubionych lodów, np. o smaku panna cotta lub wanilii i gruszki. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do tarty będą także bita śmietana oraz starta czekolada wymieszana z cynamonem. Pobierz listę potrzebnych produktów i przygotuj pyszną tartę z masą migdałową według naszego przepisu. Cenimy sobie Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego!

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

9
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby