Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

175 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

420 gramów

125 gramów

125 gramów

2 sztuki

125 gramów

25 gramów

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

3 sztuki

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 170°C/150°C (z termoobiegiem). Wysmarować masłem 6 foremek do mini tart o średnicy 10 cm z wyjmowanym dnem.

Krok 2

Masło i cukier ubić na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Dodać mielone migdały, mąkę, sól, przyprawy korzenne i esencję migdałową, wszystko dobrze wymieszać.

Krok 3

Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć. Każdą połówkę gęsto ponacinać wzdłuż, zostawiając nienaruszony czubek o długości 1 ½ cm.

Krok 4

W foremkach umieścić masę migdałową, Następnie w każdej ułożyć połówkę gruszki, lekko rozszerzając naciętą część jak wachlarz.

Krok 5

Gruszki oprószyć dodatkowym cukrem, posypać wokół płatkami migdałowymi. Piec przez około 30-40 minut lub do czasu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Krok 6

Przed wyjęciem z foremek odstawić do ostygnięcia na co najmniej 30 minut.

Krok 7

Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej z kulką lodów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z korzenną gruszką i masą migdałowąTarta z korzenną gruszką i masą migdałową

Jeśli zastanawiasz się, co podać na deser, koniecznie wypróbuj przepis na tartę z korzenną gruszką. Jej sekret tkwi w masie, którą wykonasz na bazie kilku składników, m.in. kostki do pieczenia, jajek, mielonych migdałów, mąki oraz przyprawy korzennej. Przygotowaną masę migdałową umieść w foremce, po czym połóż na jej wierzchu połówkę gruszki (dla podkreślenia smaku, całość koniecznie obsyp płatkami migdałowymi). Oprócz gruszki, do przygotowania tarty możesz również wykorzystać inne owoce, takie jak jabłka czy brzoskwinie. Otrzymane w ten sposób tarty piecz przez kilkadziesiąt minut. Gotowe wypieki serwuj na ciepło, razem z kulkami ulubionych lodów, np. o smaku panna cotta lub wanilii i gruszki. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do tarty będą także bita śmietana oraz starta czekolada wymieszana z cynamonem. Pobierz listę potrzebnych produktów i przygotuj pyszną tartę z masą migdałową według naszego przepisu. Cenimy sobie Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego!