Przepisy na Ciasta z gruszką
5 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ciasta z gruszką
Ciasto z gruszkami to idealna propozycja dla miłośników owocowych wypieków. Są doskonałą alternatywą nie tylko dla jabłek oraz brzoskwiń, ale również innych owoców. Wypiek doskonale sprawdzi się zarówno na podwieczorek, jak i podczas różnego rodzaju przyjęć. Sposobów na jego przyrządzenie jest wiele – możesz go podać w formie tarty, prostego ucieranego ciasta lub przekładanego kremem (dobrym pomysłem będzie dodanie do niego masy budyniowej lub jogurtowej). Nic nie stoi na przeszkodzie, by gruszki łączyć również z innymi owocami, np. śliwkami, winogronami czy wspomnianymi jabłkami i brzoskwiniami. Gotowe ciasto podawaj na ciepło lub zimno, z dodatkiem bitej śmietany lub z kulkami waniliowych bądź czekoladowych lodów. Gruszki możesz wykorzystać m.in. do przygotowania ciasta serowego. Utarte żółtka połącz z miękką kostką do pieczenia, startą skórką z cytryny, mąką ziemniaczaną oraz zmielonym twarogiem. Otrzymaną w ten sposób masę przełóż do formy i ułóż na niej ćwiartki owoców. Doskonałym dodatkiem do ciasta serowo-gruszkowego będzie polewa, którą wykonasz na bazie płynnego miodu i posiekanych pistacji. Jeśli nie chcesz się ograniczać wyłącznie do jednego rodzaju owoców, koniecznie wypróbuj przepis na tartę gruszkową z winogronami (kawałki owoców polej podgrzaną konfiturą morelową wymieszaną z winogronami). Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie ucieranego ciasta z imbirem. Oprócz niego, do utartej masy dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Obrane i wydrążone owoce lekko ponacinaj, a następnie poukładaj na cieście, delikatnie wciskając w masę. Jeśli nie chcesz, by gruszki podczas pieczenia ściemniały, posmaruj je z wierzchu sokiem z cytryny. Nie zapomnij również o placku czekoladowym z gruszką oraz tarcie z owocami i masą migdałową (gotowe ciasto obsyp płatkami migdałowymi i podawaj razem z kulkami waniliowych lodów). Sprawdź nasze przepisy na pyszne ciasto z gruszkami. Wybierz jeden lub kilka, pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła! Życzymy smacznego.