Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami

Autor: Alina Waliczek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

750 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

3 sztuki

80 gramów

1 szczypta

80 gramów

180 gramów

70 gramów

1 łyżeczka

4 łyżki

170 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gruszki obrać ze skórki pozostawiając ogonek. Zagotować wino z cukrem i przyprawami, włożyć gruszki i na średnim ogniu gotować do miękkości. Ja sprawdzałam czy są miękkie drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Po ugotowaniu przełożyć na talerz i ostudzić.

Krok 2

Margarynę roztopić. Marcepan zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.

Krok 3

Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać naprzemiennie jogurt, masło i mąkę. Na końcu dodawać porcjami marcepan, likier kokosowy i mieszać łopatką. Formę prostokątną o wymiarach 25*11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić i włożyć gruszki.

Krok 4

Piec w 180 stopniach gór-dół z termoobiegiem około 50 minut do suchego patyczka.

Krok 5

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika zostawić na około 10 minut następnie wyjąć ciasto z formy i ostudzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej