Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami

Autor: Alina Waliczek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

750 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

3 sztuki

80 gramów

1 szczypta

80 gramów

180 gramów

70 gramów

1 łyżeczka

4 łyżki

170 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gruszki obrać ze skórki pozostawiając ogonek. Zagotować wino z cukrem i przyprawami, włożyć gruszki i na średnim ogniu gotować do miękkości. Ja sprawdzałam czy są miękkie drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Po ugotowaniu przełożyć na talerz i ostudzić.

Krok 2

Margarynę roztopić. Marcepan zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.

Krok 3

Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać naprzemiennie jogurt, masło i mąkę. Na końcu dodawać porcjami marcepan, likier kokosowy i mieszać łopatką. Formę prostokątną o wymiarach 25*11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić i włożyć gruszki.

Krok 4

Piec w 180 stopniach gór-dół z termoobiegiem około 50 minut do suchego patyczka.

Krok 5

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika zostawić na około 10 minut następnie wyjąć ciasto z formy i ostudzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej