
Składniki
2 szklanki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4.5 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpus gęsi dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2,5- 3 godziny. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skóry, dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do gotującego się korpusu wraz z umytymi liśćmi pora, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw. Korpus wyciągamy, a rosół możemy doprawić i podać z makaronem.
Krok 2
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i odciskamy nadmiar wody. Ugotowane mięso oraz kapustę kiszoną mielimy. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 3
Do mąki wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy, szklanką lub pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy z przesmażoną cebulką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej