Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpus gęsi dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2,5- 3 godziny. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skóry, dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do gotującego się korpusu wraz z umytymi liśćmi pora, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw. Korpus wyciągamy, a rosół możemy doprawić i podać z makaronem.

Krok 2

Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i odciskamy nadmiar wody. Ugotowane mięso oraz kapustę kiszoną mielimy. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Krok 3

Do mąki wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy, szklanką lub pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy z przesmażoną cebulką.

Bernadetta

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej