Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4.5 szklanki

2 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpus gęsi dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2,5- 3 godziny. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skóry, dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do gotującego się korpusu wraz z umytymi liśćmi pora, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw. Korpus wyciągamy, a rosół możemy doprawić i podać z makaronem.

Krok 2

Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i odciskamy nadmiar wody. Ugotowane mięso oraz kapustę kiszoną mielimy. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Krok 3

Do mąki wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy, szklanką lub pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy z przesmażoną cebulką.

Bernadetta

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej