
Składniki
5 sztuk
7 sztuk
1 łyżeczka
1 szczypta
2 szklanki
1 szczypta
1 sztuka
50 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Farsz: ziemniaki obrać i ugotować, posolić je wg. uznania. A następnie przecisnąć je przez praskę do garnka. Dodać ser biały, a jeśli chodzi o cebulkę to posiekać ją i mocno podsmażyć. Siekam ich ok 6 , natomiast mniej więcej połowę daję do farszu. Mieszamy i doprawiamy , ja daję pieprzu i troszkę soli, magi, majeranku, czosnku granulowanego.
Krok 2
Ciasto: Mąkę, jaja, szczyptę soli, 1-2 łyżki oleju i szklankę letniej wody wymieszać i ugnieść ciasto. Jeśli chcemy by ciasto było mięciutkie to grzejemy wodę i i wrzątek wlewamy do garnka, bierzemy dość dużą miskę, dajemy ją na garnek ,chwilę czekamy a następnie przykrywamy tą miską ciasto na ok 10 min. I ciasto jest naprawdę mięciutkie i pyszne w smaku.
Krok 3
Końcowy etap pierożków to oczywiście rozwałkowanie ciasta , grubość dowolna, ale chyba cieniutkie jest najlepsze, łyżeczka farszu do środka i lepimy , lub jeśli ktoś ma maszynkę do środeczka. I tak z każdym po kolei. Gotujemy je, i dekorujemy usmażoną wcześniej cebulką. Wychodzi ich ok 40.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej