Składniki
5 sztuk
7 sztuk
1 łyżeczka
1 szczypta
2 szklanki
1 szczypta
1 sztuka
50 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Farsz: ziemniaki obrać i ugotować, posolić je wg. uznania. A następnie przecisnąć je przez praskę do garnka. Dodać ser biały, a jeśli chodzi o cebulkę to posiekać ją i mocno podsmażyć. Siekam ich ok 6 , natomiast mniej więcej połowę daję do farszu. Mieszamy i doprawiamy , ja daję pieprzu i troszkę soli, magi, majeranku, czosnku granulowanego.
Krok 2
Ciasto: Mąkę, jaja, szczyptę soli, 1-2 łyżki oleju i szklankę letniej wody wymieszać i ugnieść ciasto. Jeśli chcemy by ciasto było mięciutkie to grzejemy wodę i i wrzątek wlewamy do garnka, bierzemy dość dużą miskę, dajemy ją na garnek ,chwilę czekamy a następnie przykrywamy tą miską ciasto na ok 10 min. I ciasto jest naprawdę mięciutkie i pyszne w smaku.
Krok 3
Końcowy etap pierożków to oczywiście rozwałkowanie ciasta , grubość dowolna, ale chyba cieniutkie jest najlepsze, łyżeczka farszu do środka i lepimy , lub jeśli ktoś ma maszynkę do środeczka. I tak z każdym po kolei. Gotujemy je, i dekorujemy usmażoną wcześniej cebulką. Wychodzi ich ok 40.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej