Pierogi ruskie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierogi ruskie

Autor: Ania0301

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

5 sztuk

7 sztuk

2 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz: ziemniaki obrać i ugotować, posolić je wg. uznania. A następnie przecisnąć je przez praskę do garnka. Dodać ser biały, a jeśli chodzi o cebulkę to posiekać ją i mocno podsmażyć. Siekam ich ok 6 , natomiast mniej więcej połowę daję do farszu. Mieszamy i doprawiamy , ja daję pieprzu i troszkę soli, magi, majeranku, czosnku granulowanego.

Krok 2

Ciasto: Mąkę, jaja, szczyptę soli, 1-2 łyżki oleju i szklankę letniej wody wymieszać i ugnieść ciasto. Jeśli chcemy by ciasto było mięciutkie to grzejemy wodę i i wrzątek wlewamy do garnka, bierzemy dość dużą miskę, dajemy ją na garnek ,chwilę czekamy a następnie przykrywamy tą miską ciasto na ok 10 min. I ciasto jest naprawdę mięciutkie i pyszne w smaku.

Krok 3

Końcowy etap pierożków to oczywiście rozwałkowanie ciasta , grubość dowolna, ale chyba cieniutkie jest najlepsze, łyżeczka farszu do środka i lepimy , lub jeśli ktoś ma maszynkę do środeczka. I tak z każdym po kolei. Gotujemy je, i dekorujemy usmażoną wcześniej cebulką. Wychodzi ich ok 40.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
6 osób ogląda przepis:
Magiczne ciasto
czas przygotowania
46 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej