Pierogi na słodko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi na słodko

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

3 łyżki

3 szklanki

3 łyżeczki

4 łyżki

300 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę sparz wrzątkiem i odstaw do przestygnięcia.

Krok 2

Dodaj jajko, sól i wyrób ciasto. Rozwałkuj je na jak najcieńszy placek i szklanką wykrój kółka.

Krok 3

Twaróg rozgnieć widelcem, posłódź cukrem i cukrem waniliowym, dolej śmietanę, aby zagęścić masę.

Krok 4

Jagody posyp cukrem.

Krok 5

Niewielką ilość twarogu oraz jagód kładź na środek kółeczka i lekko zginając sklejaj dokładnie ze sobą dwa powstałe brzegi.

Krok 6

Gotuj we wrzątku po wypłynięciu jeszcze około przez 4 minuty. Podawaj polane słodką śmietaną z cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi na słodko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej