Składniki
1 sztuka
1 szczypta
3 łyżki
3 szklanki
3 łyżeczki
4 łyżki
300 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę sparz wrzątkiem i odstaw do przestygnięcia.
Krok 2
Dodaj jajko, sól i wyrób ciasto. Rozwałkuj je na jak najcieńszy placek i szklanką wykrój kółka.
Krok 3
Twaróg rozgnieć widelcem, posłódź cukrem i cukrem waniliowym, dolej śmietanę, aby zagęścić masę.
Krok 4
Jagody posyp cukrem.
Krok 5
Niewielką ilość twarogu oraz jagód kładź na środek kółeczka i lekko zginając sklejaj dokładnie ze sobą dwa powstałe brzegi.
Krok 6
Gotuj we wrzątku po wypłynięciu jeszcze około przez 4 minuty. Podawaj polane słodką śmietaną z cukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej