
Składniki
ciasto:
800 gramów
300 mililitrów
4 łyżki
1 szczypta
farsz:
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
100 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
80 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.
Krok 2
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na 2 mm grubości placek. Za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka wytnij krążki. Krążki ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką.
Krok 3
W garnku lub na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż boczek, czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chilli i cebulę, dodaj soczewice. Wszystko razem zalej 300 ml wody i dodaj Bulion na wędzonym boczku Knorr. Całość dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Dopraw do smaku mielonym pieprzem, kminem rzymskim i posiekaną natką kolendry.
Krok 4
Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta sklej ściskając palcami lub ugniatając je widelcem.
Krok 5
Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę wraz z pierogami. Pierogi z soczewicą podawaj zarumienione ze smażoną cebulką.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Bulion na wędzonym boczku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej