Pyszne pierogi z soczewicą

- Krok 1Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.
- Krok 2Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na 2 mm grubości placek. Za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka wytnij krążki. Krążki ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką.
- Krok 3W garnku lub na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż boczek, czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chilli i cebulę, dodaj soczewice. Wszystko razem zalej 300 ml wody i dodaj Bulion na wędzonym boczku Knorr. Całość dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Dopraw do smaku mielonym pieprzem, kminem rzymskim i posiekaną natką kolendry.
- Krok 4Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta sklej ściskając palcami lub ugniatając je widelcem.
- Krok 5Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę wraz z pierogami. Pierogi z soczewicą podawaj zarumienione ze smażoną cebulką.
Przygotowanie

Papryka ostra z Hiszpanii
Najlepsza rośnie w Hiszpanii i tam jest powszechnie używana. Szczypta dodana do tortilli lub owoców morza to kulinarna kropka nad „i”. Paprykę ostrą upodobali sobie też Węgrzy, dlatego do tak wielu pikantnych potraw jest używana – to gulasze, leczo czy ragout. Baw się tym smakiem. Odrobina papryki ostrej w szarlotce? Pycha!