Pierogi z soczewicą i boczkiem - przepis: farsz | Przepisy.pl pixel

Pyszne pierogi z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
221 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

300 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

800 gramów

300 mililitrów

4 łyżki

1 szczypta

farsz:

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

80 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.

Pyszne pierogi z soczewicą  - Krok 1

Krok 2

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na 2 mm grubości placek. Za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka wytnij krążki. Krążki ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką.

Pyszne pierogi z soczewicą  - Krok 2

Krok 3

W garnku lub na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż boczek, czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chilli i cebulę, dodaj soczewice. Wszystko razem zalej 300 ml wody i dodaj kostkę rosołową wołową Knorr. Całość dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Dopraw do smaku mielonym pieprzem, kminem rzymskim i posiekaną natką kolendry.

Pyszne pierogi z soczewicą  - Krok 3

Krok 4

Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta sklej ściskając palcami lub ugniatając je widelcem.

Pyszne pierogi z soczewicą  - Krok 4

Krok 5

Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę wraz z pierogami. Pierogi z soczewicą podawaj zarumienione ze smażoną cebulką.

Pyszne pierogi z soczewicą  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszne pierogi z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszne pierogi z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszne pierogi z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszne pierogi z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszne pierogi z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszne pierogi z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszne pierogi z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyszne pierogi z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyszne pierogi z soczewicą Pyszne pierogi z soczewicą

Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.