Soczewica z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczewica z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
33 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

30 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę opłucz, a następnie namocz i pozostaw w zimnej wodzie na minimum 1 godzinę - skróci to czas gotowania. Po tym czasie przesyp ziarna do garnka, zalej dwoma szklankami wody i gotuj na małym ogniu około 30 minut.

Soczewica z boczkiem - Krok 1

Krok 2

4 plastry boczku usmaż w całości na suchej patelni – następnie wyłóż na papierowy ręcznik. Pomidory pokrój w grubszą kostkę. Pozostały boczek pokrój w paski, cebulę posiekaj.

Soczewica z boczkiem - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż boczek oraz cebulę – dodaj kumin, kolendrę i posiekane chilli. Po chwili dodaj pokrojone pomidory.

Soczewica z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Następnie do garnka wsyp ugotowaną soczewicę. Dodaj pokrojoną kolendrę, całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i wymieszaj. Podawaj udekorowane usmażonymi plastrami boczku i gałązką świeżej kolendry.

Soczewica z boczkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczewica z boczkiemSoczewica z boczkiem

Soczewicę opłucz, a następnie namocz i pozostaw w zimnej wodzie na minimum 1 godzinę - skróci to czas gotowania. Po tym czasie przesyp ziarna do garnka, zalej dwoma szklankami wody i gotuj na małym ogniu około 30 minut.