Soczewica z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczewica z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

30 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę opłucz, a następnie namocz i pozostaw w zimnej wodzie na minimum 1 godzinę - skróci to czas gotowania. Po tym czasie przesyp ziarna do garnka, zalej dwoma szklankami wody i gotuj na małym ogniu około 30 minut.

Soczewica z boczkiem - Krok 1

Krok 2

4 plastry boczku usmaż w całości na suchej patelni – następnie wyłóż na papierowy ręcznik. Pomidory pokrój w grubszą kostkę. Pozostały boczek pokrój w paski, cebulę posiekaj.

Soczewica z boczkiem - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż boczek oraz cebulę – dodaj kumin, kolendrę i posiekane chilli. Po chwili dodaj pokrojone pomidory.

Soczewica z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Następnie do garnka wsyp ugotowaną soczewicę. Dodaj pokrojoną kolendrę, całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i wymieszaj. Podawaj udekorowane usmażonymi plastrami boczku i gałązką świeżej kolendry.

Soczewica z boczkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka z jarmużem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej