Soczewica z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczewica z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

32 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

30 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę opłucz, a następnie namocz i pozostaw w zimnej wodzie na minimum 1 godzinę - skróci to czas gotowania. Po tym czasie przesyp ziarna do garnka, zalej dwoma szklankami wody i gotuj na małym ogniu około 30 minut.

Soczewica z boczkiem - Krok 1

Krok 2

4 plastry boczku usmaż w całości na suchej patelni – następnie wyłóż na papierowy ręcznik. Pomidory pokrój w grubszą kostkę. Pozostały boczek pokrój w paski, cebulę posiekaj.

Soczewica z boczkiem - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż boczek oraz cebulę – dodaj kumin, kolendrę i posiekane chilli. Po chwili dodaj pokrojone pomidory.

Soczewica z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Następnie do garnka wsyp ugotowaną soczewicę. Dodaj pokrojoną kolendrę, całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i wymieszaj. Podawaj udekorowane usmażonymi plastrami boczku i gałązką świeżej kolendry.

Soczewica z boczkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczewica z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczewica z boczkiemSoczewica z boczkiem

Soczewicę opłucz, a następnie namocz i pozostaw w zimnej wodzie na minimum 1 godzinę - skróci to czas gotowania. Po tym czasie przesyp ziarna do garnka, zalej dwoma szklankami wody i gotuj na małym ogniu około 30 minut.