
Składniki
1 szklanka
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 pęczek
30 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę opłucz, a następnie namocz i pozostaw w zimnej wodzie na minimum 1 godzinę - skróci to czas gotowania. Po tym czasie przesyp ziarna do garnka, zalej dwoma szklankami wody i gotuj na małym ogniu około 30 minut.

Krok 2
4 plastry boczku usmaż w całości na suchej patelni – następnie wyłóż na papierowy ręcznik. Pomidory pokrój w grubszą kostkę. Pozostały boczek pokrój w paski, cebulę posiekaj.

Krok 3
W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż boczek oraz cebulę – dodaj kumin, kolendrę i posiekane chilli. Po chwili dodaj pokrojone pomidory.

Krok 4
Następnie do garnka wsyp ugotowaną soczewicę. Dodaj pokrojoną kolendrę, całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i wymieszaj. Podawaj udekorowane usmażonymi plastrami boczku i gałązką świeżej kolendry.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej