Soczewica z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczewica z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

492 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

623 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

750 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 opakowanie

30 mililitrów

null

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłucz i namocz pozostawiając ją w zimnej wodzie na około 1 godzinę. Po tym czasie przełóż ziarna do garnka, zalej dwoma szklankami wody, posól i gotuj na małym ogniu około 30 minut.

Soczewica z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody. Umyte pieczarki pokrój na ćwiartki, cukinię w grube półplastry. Cebulę i pomidory pokrój w grubą kostkę.

Soczewica z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

W garnku przesmaż cebulę, dodaj pieczarki oraz cukinię. Całość zalej przygotowanym Fixem Knorr, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut.

Soczewica z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną soczewicę oraz pokrojone pomidory – oprósz suszonym oregano, dodaj pieprz cayenne i wymieszaj. Podawaj na ciepło, udekorowane gałązkami świeżych ziół.

Soczewica z pieczarkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

2

Opinie o przepisie

  • Malina

    Malina , 04.11.2022

    Pycha danie. Napewno na stałe zagości u mnie w domu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • joanna placzek

    joanna placzek , 26.02.2016

    Przepyszna☆☆☆

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczewica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczewica z pieczarkamiSoczewica z pieczarkami

Soczewica – kiedyś jedli ją biedacy, dziś wypiera ziemniaki i makaron! Ale jak ją podać? Proponujemy leczo z soczewicą! Nasza potrawka z ziarnami zielonej soczewicy i pieczarkami przypomina właśnie to popularne danie – bo podobnie jak w leczo, także i tu wszystkie składniki duszą się razem i łączy je pomidorowy sos. W sam raz do jedzenia z bagietką na kolację, lub z ryżem ugotowanym na sypko – wtedy soczewica z pieczarkami posłuży za danie obiadowe. Przekonaj się, że soczewica to składnik, który ma mnóstwo zastosowywań i smakuje wyśmienicie, nie tylko wegetarianom. W naszym soczewicowym kociołku oprócz pieczarek znalazły się także pomidory, cukinia i cebula oraz zioła i przyprawy. Świetnie sprawdzą się tu także kawałki papryki, bakłażana lub marchewki. Możesz eksperymentować także z samą soczewicą i zastąpić ją jej inną odmianą, np. soczewicą brązową lub czerwoną, albo innym ziarnem, np. drobną fasolą.