Soczewica z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczewica z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

162 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

378 osób wydrukowało

Pobierz pdf

451 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

null

30 mililitrów

750 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłucz i namocz pozostawiając ją w zimnej wodzie na około 1 godzinę. Po tym czasie przełóż ziarna do garnka, zalej dwoma szklankami wody, posól i gotuj na małym ogniu około 30 minut.

Soczewica z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody. Umyte pieczarki pokrój na ćwiartki, cukinię w grube półplastry. Cebulę i pomidory pokrój w grubą kostkę.

Soczewica z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

W garnku przesmaż cebulę, dodaj pieczarki oraz cukinię. Całość zalej przygotowanym Fixem Knorr, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut.

Soczewica z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną soczewicę oraz pokrojone pomidory – oprósz suszonym oregano, dodaj pieprz cayenne i wymieszaj. Podawaj na ciepło, udekorowane gałązkami świeżych ziół.

Soczewica z pieczarkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

1

Opinie o przepisie

  • joanna placzek

    joanna placzek , 26.02.2016

    Przepyszna☆☆☆

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczewica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczewica z pieczarkamiSoczewica z pieczarkami

Soczewica – kiedyś jedli ją biedacy, dziś wypiera ziemniaki i makaron! Ale jak ją podać? Proponujemy leczo z soczewicą! Nasza potrawka z ziarnami zielonej soczewicy i pieczarkami przypomina właśnie to popularne danie – bo podobnie jak w leczo, także i tu wszystkie składniki duszą się razem i łączy je pomidorowy sos. W sam raz do jedzenia z bagietką na kolację, lub z ryżem ugotowanym na sypko – wtedy soczewica z pieczarkami posłuży za danie obiadowe. Przekonaj się, że soczewica to składnik, który ma mnóstwo zastosowywań i smakuje wyśmienicie, nie tylko wegetarianom. W naszym soczewicowym kociołku oprócz pieczarek znalazły się także pomidory, cukinia i cebula oraz zioła i przyprawy. Świetnie sprawdzą się tu także kawałki papryki, bakłażana lub marchewki. Możesz eksperymentować także z samą soczewicą i zastąpić ją jej inną odmianą, np. soczewicą brązową lub czerwoną, albo innym ziarnem, np. drobną fasolą.