
Składniki
1 sztuka
750 mililitrów
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 opakowanie
30 mililitrów
null
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę przepłucz i namocz pozostawiając ją w zimnej wodzie na około 1 godzinę. Po tym czasie przełóż ziarna do garnka, zalej dwoma szklankami wody, posól i gotuj na małym ogniu około 30 minut.

Krok 2
Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody. Umyte pieczarki pokrój na ćwiartki, cukinię w grube półplastry. Cebulę i pomidory pokrój w grubą kostkę.

Krok 3
W garnku przesmaż cebulę, dodaj pieczarki oraz cukinię. Całość zalej przygotowanym Fixem Knorr, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut.

Krok 4
Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną soczewicę oraz pokrojone pomidory – oprósz suszonym oregano, dodaj pieprz cayenne i wymieszaj. Podawaj na ciepło, udekorowane gałązkami świeżych ziół.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczewica z pieczarkami
Soczewica – kiedyś jedli ją biedacy, dziś wypiera ziemniaki i makaron! Ale jak ją podać? Proponujemy leczo z soczewicą! Nasza potrawka z ziarnami zielonej soczewicy i pieczarkami przypomina właśnie to popularne danie – bo podobnie jak w leczo, także i tu wszystkie składniki duszą się razem i łączy je pomidorowy sos. W sam raz do jedzenia z bagietką na kolację, lub z ryżem ugotowanym na sypko – wtedy soczewica z pieczarkami posłuży za danie obiadowe. Przekonaj się, że soczewica to składnik, który ma mnóstwo zastosowywań i smakuje wyśmienicie, nie tylko wegetarianom. W naszym soczewicowym kociołku oprócz pieczarek znalazły się także pomidory, cukinia i cebula oraz zioła i przyprawy. Świetnie sprawdzą się tu także kawałki papryki, bakłażana lub marchewki. Możesz eksperymentować także z samą soczewicą i zastąpić ją jej inną odmianą, np. soczewicą brązową lub czerwoną, albo innym ziarnem, np. drobną fasolą.