Składniki
1 szklanka
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
null
30 mililitrów
750 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę przepłucz i namocz pozostawiając ją w zimnej wodzie na około 1 godzinę. Po tym czasie przełóż ziarna do garnka, zalej dwoma szklankami wody, posól i gotuj na małym ogniu około 30 minut.
Krok 2
Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody. Umyte pieczarki pokrój na ćwiartki, cukinię w grube półplastry. Cebulę i pomidory pokrój w grubą kostkę.
Krok 3
W garnku przesmaż cebulę, dodaj pieczarki oraz cukinię. Całość zalej przygotowanym Fixem Knorr, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut.
Krok 4
Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną soczewicę oraz pokrojone pomidory – oprósz suszonym oregano, dodaj pieprz cayenne i wymieszaj. Podawaj na ciepło, udekorowane gałązkami świeżych ziół.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczewica z pieczarkami
Soczewica – kiedyś jedli ją biedacy, dziś wypiera ziemniaki i makaron! Ale jak ją podać? Proponujemy leczo z soczewicą! Nasza potrawka z ziarnami zielonej soczewicy i pieczarkami przypomina właśnie to popularne danie – bo podobnie jak w leczo, także i tu wszystkie składniki duszą się razem i łączy je pomidorowy sos. W sam raz do jedzenia z bagietką na kolację, lub z ryżem ugotowanym na sypko – wtedy soczewica z pieczarkami posłuży za danie obiadowe. Przekonaj się, że soczewica to składnik, który ma mnóstwo zastosowywań i smakuje wyśmienicie, nie tylko wegetarianom. W naszym soczewicowym kociołku oprócz pieczarek znalazły się także pomidory, cukinia i cebula oraz zioła i przyprawy. Świetnie sprawdzą się tu także kawałki papryki, bakłażana lub marchewki. Możesz eksperymentować także z samą soczewicą i zastąpić ją jej inną odmianą, np. soczewicą brązową lub czerwoną, albo innym ziarnem, np. drobną fasolą.