Zupa z bobu mrożonego – krem: prosty przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa z bobu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

47

1291 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

646 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1049 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

200 gramów

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

grzanki:

2 sztuki

2 sztuki

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i obierz. Mięso umyj i zalej, razem z warzywami, 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy oraz dwie kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- wołowego Knorr, wszystko razem gotuj około 40 minut.

Zupa z bobu  - Krok 1

Krok 2

W czasie gotowania zupy obierz rozmrożony bób, pokrój cebulę i posiekaj czosnek.

Zupa z bobu  - Krok 2

Krok 3

W garnku na oliwie podsmaż cebulę, następnie dodaj czosnek oraz bób. Całość zalej przecedzonym wywarem i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie, za pomocą perforowanej łyżki wyjmij z zupy część bobu.

Zupa z bobu  - Krok 3

Krok 4

Resztę dokładnie zmiksuj.

Zupa z bobu  - Krok 4

Krok 5

Zupę zapraw śmietaną i dodaj cały bób. Dopraw do smaku posiekanym tymiankiem, majerankiem i świeżą miętą. Zupa najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.

Zupa z bobu  - Krok 5

Krok 6

Przygotuj grzanki: kajzerki pokrój w centymetrowej grubości kostkę. Następnie posiekaj czosnek, wrzuć go na rozgrzaną oliwę, smaż przez chwilę, po czym dodaj kawałki kajzerki. Zmniejsz ogień i smaż, mieszając cały czas, do uzyskania złotego koloru.

Zupa z bobu  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

9

Opinie o przepisie

  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    pyszna polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dudek

    Krystyna Dudek , 28.06.2016

    Świeża zieleń z nutą czosnku i chrupka grzanką.Grasz w zielone?Gram.Masz zielone?Mam.Lat nią pychotka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dudek

    Krystyna Dudek , 28.06.2016

    Oryginalne danie.Gra w swieza zielenlone z nutą czosnku zielone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kacper Urbański

    Kacper Urbański , 11.06.2016

    Potwierdzam! Zupa sztos!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Palczarska

    Irena Palczarska , 11.06.2016

    Już niedługo będzie tańszy i wtedy zaszalejemy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Palczarska

    Irena Palczarska , 11.06.2016

    Musi być pyszna i ciekawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Seweryn

    Roksana Seweryn , 10.06.2016

    Bardzo droga. Cena bobu na dzień dzisiejszy 20 zł za kilogram

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Bartkiewicz

    Martyna Bartkiewicz , 10.06.2016

    to jest tak dobre, że mój chłopak zrezygnował z wyjścia z kumplami!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walentyna Walczak

    Walentyna Walczak , 11.05.2015

    zupa krem z bobu znakomita

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z bobu Zupa z bobu

Zupa z bobu to niecodzienna propozycja na zupę krem. Przygotowana na bazie bulionu warzywno-mięsnego jest bardzo smaczna i pachnąca. Wzbogać ją o ulubione dodatki i ciesz się jej delikatnym smakiem. Jeśli szukasz inspiracji na zupę z bobu, wypróbuj przepis od naszej redakcji!

Dla kogo?

Zupę z bobem pokochają wszyscy. Zależnie od własnych preferencji, możesz ją mocniej doprawić lub zostawić delikatną i aksamitną. Nie masz jak kupić zwykłego, świeżego bobu? Możesz przygotować zupę z bobu mrożonego, który także świetnie się sprawdzi. Dopraw ją swoimi ulubionymi przyprawami i przygotuj ulubione dodatki. Taka zupa na pewno zmieni twoje nastawienie do bobu!

Na jaką okazję?

Delikatna zupa krem z bobu brzmi jak uświetnienie ciepłego letniego dnia. Gdy podasz ją na chłodno z kleksem kwaśnej śmietany, będzie znakomitym wytchnieniem podczas upału. Możesz też uświetnić nią uroczysty obiad. W takim wypadku zaserwuj zupę z bobu na ciepło z dodatkiem malutkich ptysiów.

Czy wiesz, że?

Bób to roślina strączkowa, którą uprawia się głównie w sezonie letnim. Ziarna bobu są wtedy najsmaczniejsze. Bób zawiera dużo białka – w 100 g znajdziesz prawie 7 g białka. Surowe ziarna bobu to również źródło kwasu foliowego! Jeśli chcesz dostarczyć organizmowi tych składników, zupa z bobem będzie idealnym rozwiązaniem.

Dla urozmaicenia:

Aby dodać swojej zupie z bobem charakteru, możesz doprawić ją ostrymi przyprawami, np. czerwoną papryką. Przygotuj także aromatyczne grzanki czosnkowe z bagietki lub kajzerki. Połączenie delikatnej konsystencji zupy z chrupkością grzanek będzie dla twojego podniebienia prawdziwą kulinarną przyjemnością!