
Składniki
300 gramów
2 sztuki
200 gramów
0.5 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
3 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
grzanki:
2 sztuki
2 sztuki
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj i obierz. Mięso umyj i zalej, razem z warzywami, 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy oraz dwie kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- wołowego Knorr, wszystko razem gotuj około 40 minut.

Krok 2
W czasie gotowania zupy obierz rozmrożony bób, pokrój cebulę i posiekaj czosnek.

Krok 3
W garnku na oliwie podsmaż cebulę, następnie dodaj czosnek oraz bób. Całość zalej przecedzonym wywarem i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie, za pomocą perforowanej łyżki wyjmij z zupy część bobu.

Krok 4
Resztę dokładnie zmiksuj.

Krok 5
Zupę zapraw śmietaną i dodaj cały bób. Dopraw do smaku posiekanym tymiankiem, majerankiem i świeżą miętą. Zupa najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.

Krok 6
Przygotuj grzanki: kajzerki pokrój w centymetrowej grubości kostkę. Następnie posiekaj czosnek, wrzuć go na rozgrzaną oliwę, smaż przez chwilę, po czym dodaj kawałki kajzerki. Zmniejsz ogień i smaż, mieszając cały czas, do uzyskania złotego koloru.


Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z bobu
Zupa z bobu to niecodzienna propozycja na zupę krem. Przygotowana na bazie bulionu warzywno-mięsnego jest bardzo smaczna i pachnąca. Wzbogać ją o ulubione dodatki i ciesz się jej delikatnym smakiem. Jeśli szukasz inspiracji na zupę z bobu, wypróbuj przepis od naszej redakcji!
Dla kogo?
Zupę z bobem pokochają wszyscy. Zależnie od własnych preferencji, możesz ją mocniej doprawić lub zostawić delikatną i aksamitną. Nie masz jak kupić zwykłego, świeżego bobu? Możesz przygotować zupę z bobu mrożonego, który także świetnie się sprawdzi. Dopraw ją swoimi ulubionymi przyprawami i przygotuj ulubione dodatki. Taka zupa na pewno zmieni twoje nastawienie do bobu!
Na jaką okazję?
Delikatna zupa krem z bobu brzmi jak uświetnienie ciepłego letniego dnia. Gdy podasz ją na chłodno z kleksem kwaśnej śmietany, będzie znakomitym wytchnieniem podczas upału. Możesz też uświetnić nią uroczysty obiad. W takim wypadku zaserwuj zupę z bobu na ciepło z dodatkiem malutkich ptysiów.
Czy wiesz, że?
Bób to roślina strączkowa, którą uprawia się głównie w sezonie letnim. Ziarna bobu są wtedy najsmaczniejsze. Bób zawiera dużo białka – w 100 g znajdziesz prawie 7 g białka. Surowe ziarna bobu to również źródło kwasu foliowego! Jeśli chcesz dostarczyć organizmowi tych składników, zupa z bobem będzie idealnym rozwiązaniem.
Dla urozmaicenia:
Aby dodać swojej zupie z bobem charakteru, możesz doprawić ją ostrymi przyprawami, np. czerwoną papryką. Przygotuj także aromatyczne grzanki czosnkowe z bagietki lub kajzerki. Połączenie delikatnej konsystencji zupy z chrupkością grzanek będzie dla twojego podniebienia prawdziwą kulinarną przyjemnością!