Zupa z bobu przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa z bobu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

35

1201 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

552 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

848 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

200 gramów

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

grzanki:

2 sztuki

2 sztuki

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i obierz. Mięso umyj i zalej, razem z warzywami, 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy oraz dwie kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- wołowego Knorr, wszystko razem gotuj około 40 minut.

Zupa z bobu  - Krok 1

Krok 2

W czasie gotowania zupy obierz rozmrożony bób, pokrój cebulę i posiekaj czosnek.

Zupa z bobu  - Krok 2

Krok 3

W garnku na oliwie podsmaż cebulę, następnie dodaj czosnek oraz bób. Całość zalej przecedzonym wywarem i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie, za pomocą perforowanej łyżki wyjmij z zupy część bobu.

Zupa z bobu  - Krok 3

Krok 4

Resztę dokładnie zmiksuj.

Zupa z bobu  - Krok 4

Krok 5

Zupę zapraw śmietaną i dodaj cały bób. Dopraw do smaku posiekanym tymiankiem, majerankiem i świeżą miętą. Zupa najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.

Zupa z bobu  - Krok 5

Krok 6

Przygotuj grzanki: kajzerki pokrój w centymetrowej grubości kostkę. Następnie posiekaj czosnek, wrzuć go na rozgrzaną oliwę, smaż przez chwilę, po czym dodaj kawałki kajzerki. Zmniejsz ogień i smaż, mieszając cały czas, do uzyskania złotego koloru.

Zupa z bobu  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

9

Opinie o przepisie

  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    pyszna polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dudek

    Krystyna Dudek , 28.06.2016

    Świeża zieleń z nutą czosnku i chrupka grzanką.Grasz w zielone?Gram.Masz zielone?Mam.Lat nią pychotka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dudek

    Krystyna Dudek , 28.06.2016

    Oryginalne danie.Gra w swieza zielenlone z nutą czosnku zielone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kacper Urbański

    Kacper Urbański , 11.06.2016

    Potwierdzam! Zupa sztos!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Palczarska

    Irena Palczarska , 11.06.2016

    Już niedługo będzie tańszy i wtedy zaszalejemy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Palczarska

    Irena Palczarska , 11.06.2016

    Musi być pyszna i ciekawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Seweryn

    Roksana Seweryn , 10.06.2016

    Bardzo droga. Cena bobu na dzień dzisiejszy 20 zł za kilogram

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Bartkiewicz

    Martyna Bartkiewicz , 10.06.2016

    to jest tak dobre, że mój chłopak zrezygnował z wyjścia z kumplami!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walentyna Walczak

    Walentyna Walczak , 11.05.2015

    zupa krem z bobu znakomita

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z bobu Zupa z bobu

Zupa z bobu to niecodzienny sposób na zupę krem, przyrządzoną na bazie mięsno-warzywnego bulionu. Tego typu dania od lat są popularne i sprawdzają się podawane na uroczystych obiadach, najczęściej w formie kremów z pomidorów, brokułów, kalafiora, grzybów lub białych warzyw. Przygotowany krem z bobu będzie więc dobrym urozmaiceniem dla tych bardziej rozpowszechnionych. Pasować  będzie do niego zarówno bób świeży, jak i mrożony. Obrane strączki podsmaż z cebulą i czosnkiem, a następnie zalej bulionem i ugotuj. Część warzyw wyjmij – dodasz je później do zupy, dzięki czemu zyska bardziej urozmaiconą konsystencję. Ugotowany bób zmiksuj razem z bulionem, a następnie dopraw – smak bobu podkreślisz świeżymi ziołami, takimi jak mięta i tymianek. Zapraw potrawę kwaśną śmietaną, pamiętając, żeby wcześniej zahartować ją gorącym wywarem i tym samym uniknąć zwarzenia. Zupę z bobu serwuj z czosnkowymi grzankami przyrządzonymi z kajzerki lub z groszkiem ptysiowym. Udekoruj ją świeżymi ziołami albo kleksem jogurtu.