Kimchi przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kimchi

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

102 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

432 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

4 cm

4 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

6 sztuk

2 łyżki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pekińską pokrój w grubą kostkę wielkości 2 cm. Jabłko i gruszkę obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Zetrzyj na tarce również marchew, rzodkiew i imbir. Czosnek i dymkę drobno posiekaj.

Kimchi - Krok 1

Krok 2

Pokrojoną kapustę umieść w naczyniu, oprósz solą i odstaw na kilka godzin, tak aby kapusta puściła wodę. Następnie usuń nadmiar płynu, a kapustę dobrze przepłucz w zimnej wodzie.

Kimchi - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej 400 ml wody, wsyp mąkę ryżową, cukier i dodaj przyprawę Koreański Grill Knorr oraz koreańskie chili w proszku. Całość zagotuj. Powstały kleik wystudź, a potem dodaj sos rybny, jabłko, kapustę, gruszkę, marchew, imbir, czosnek, rzodkiew i posiekaną dymkę. Całość dokładnie wymieszaj oraz umieść w dużym słoju.

Kimchi - Krok 3

Krok 4

Kapustę postaw na parapecie i po dwóch dniach przełóż ją w chłodne miejsce, aby dokończył się proces fermentacji.

Kimchi - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kapusta jest idealna po 6–7 dniach, gdy proces fermentacji jest już zakończony. To doskonały dodatek do potraw z grilla.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KimchiKimchi

Kimchi to koreańska kapusta kiszona, która i u nas staje się coraz bardziej popularna. Jednak do jej kiszenia używa się zupełnie innych składników niż w przypadku polskiej kapusty. Podstawą jest ostra papryka prosto z Korei. Kimchi stanowi świetną bazę zarówno do sałatek, jak i do zupy. To również niezastąpiony dodatek do koreańskiego obiadu.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy nie próbowali jeszcze kimchi. Zaliczasz się do tej grupy? Czas nadrobić zaległości! Znasz już kimchi? W takim razie do ukiszenia kolejnej porcji nie musimy Cię namawiać!

Na jaką okazję?

Z pomocą kimchi możesz ugotować zupę – odpowiednik kapuśniaku – lub zrobić surówkę. A może wymyślisz swój własny przepis?

Czy wiesz, że?

Kimchi będzie gotowe do spożycia mniej więcej po siedmiu dniach od przygotowania. Później możesz je przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Dla urozmaicenia:

Zamiast rzodkwi możesz dodać kalarepę lub rzodkiewkę. Będzie pysznie!