Kimchi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kimchi

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

34

heart
283 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

720 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

100 gramów

1 sztuka

4 cm

4 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

6 sztuk

2 łyżki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pekińską pokrój w grubą kostkę wielkości 2 cm. Pokrojoną kapustę umieść w naczyniu, oprósz solą i odstaw na kilka godzin, tak aby kapusta puściła wodę. Następnie usuń nadmiar płynu, a kapustę dobrze przepłucz w zimnej wodzie.

Kimchi - Krok 1

Krok 2

Jabłko i gruszkę obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Zetrzyj na tarce również marchew, rzodkiew i imbir. Czosnek i dymkę drobno posiekaj.

Kimchi - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej 400 ml wody, wsyp mąkę ryżową, cukier i dodaj przyprawę Knorr oraz koreańskie chili. Całość zagotuj. Powstały kleik wystudź, a potem dodaj sos rybny, jabłko, kapustę, gruszkę, marchew, imbir, czosnek, rzodkiew i posiekaną dymkę. Całość dokładnie wymieszaj oraz umieść w dużym słoju.

Kimchi - Krok 3

Krok 4

Kapustę postaw na parapecie i po dwóch dniach przełóż ją w chłodne miejsce, aby dokończył się proces fermentacji.

Kimchi - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kapusta jest idealna po 6–7 dniach, gdy proces fermentacji jest już zakończony. To doskonały dodatek do potraw z grilla.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - KimchiKimchi

Kimchi to koreańska kapusta kiszona, która i u nas staje się coraz bardziej popularna. Jednak do jej kiszenia używa się zupełnie innych składników niż w przypadku polskiej kapusty. Podstawą jest ostra papryka prosto z Korei. Kimchi stanowi świetną bazę zarówno do sałatek, jak i do zupy. To również niezastąpiony dodatek do koreańskiego obiadu.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy nie próbowali jeszcze kimchi. Zaliczasz się do tej grupy? Czas nadrobić zaległości! Znasz już kimchi? W takim razie do ukiszenia kolejnej porcji nie musimy Cię namawiać!

Na jaką okazję?

Z pomocą kimchi możesz ugotować zupę – odpowiednik kapuśniaku – lub zrobić surówkę. A może wymyślisz swój własny przepis?

Czy wiesz, że?

Kimchi będzie gotowe do spożycia mniej więcej po siedmiu dniach od przygotowania. Później możesz je przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Dla urozmaicenia:

Zamiast rzodkwi możesz dodać kalarepę lub rzodkiewkę. Będzie pysznie!