Kimchi

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

62 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

405 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

4 cm

4 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

6 sztuk

2 łyżki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pekińską pokrój w grubą kostkę wielkości 2 cm. Jabłko i gruszkę obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Zetrzyj na tarce również marchew, rzodkiew i imbir. Czosnek i dymkę drobno posiekaj.

Kimchi - Krok 1

Krok 2

Pokrojoną kapustę umieść w naczyniu, oprósz solą i odstaw na kilka godzin, tak aby kapusta puściła wodę. Następnie usuń nadmiar płynu, a kapustę dobrze przepłucz w zimnej wodzie.

Kimchi - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej 400 ml wody, wsyp mąkę ryżową, cukier i dodaj przyprawę Koreański Grill Knorr oraz koreańskie chili w proszku. Całość zagotuj. Powstały kleik wystudź, a potem dodaj sos rybny, jabłko, kapustę, gruszkę, marchew, imbir, czosnek, rzodkiew i posiekaną dymkę. Całość dokładnie wymieszaj oraz umieść w dużym słoju.

Kimchi - Krok 3

Krok 4

Kapustę postaw na parapecie i po dwóch dniach przełóż ją w chłodne miejsce, aby dokończył się proces fermentacji.

Kimchi - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kapusta jest idealna po 6–7 dniach, gdy proces fermentacji jest już zakończony. To doskonały dodatek do potraw z grilla.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kimchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa Koreański Grill Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa Koreański Grill Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KimchiKimchi

Kimchi to koreańska kapusta kiszona, która i u nas staje się coraz bardziej popularna. Jednak do jej kiszenia używa się zupełnie innych składników niż w przypadku polskiej kapusty. Podstawą jest ostra papryka prosto z Korei. Kimchi stanowi świetną bazę zarówno do sałatek, jak i do zupy. To również niezastąpiony dodatek do koreańskiego obiadu.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy nie próbowali jeszcze kimchi. Zaliczasz się do tej grupy? Czas nadrobić zaległości! Znasz już kimchi? W takim razie do ukiszenia kolejnej porcji nie musimy Cię namawiać!

Na jaką okazję?

Z pomocą kimchi możesz ugotować zupę – odpowiednik kapuśniaku – lub zrobić surówkę. A może wymyślisz swój własny przepis?

Czy wiesz, że?

Kimchi będzie gotowe do spożycia mniej więcej po siedmiu dniach od przygotowania. Później możesz je przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Dla urozmaicenia:

Zamiast rzodkwi możesz dodać kalarepę lub rzodkiewkę. Będzie pysznie!