Sałatka z marynowanym tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z marynowanym tofu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

206 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser tofu pokrój w plastry grubości 1 centymetra. Następnie smaż ser na oleju. Po usmażeniu odstaw ser na ręczniku papierowym.

Sałatka z marynowanym tofu   - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z ketchupem i sosem sojowym.

Sałatka z marynowanym tofu   - Krok 2

Krok 3

Posmaruj dokładnie sosem usmażony wcześniej serek tofu.

Sałatka z marynowanym tofu   - Krok 3

Krok 4

Kapustę i cebulę poszatkuj. Marchewkę pokrój w cienkie paseczki, a ogórka w plastry.

Sałatka z marynowanym tofu   - Krok 4

Krok 5

Warzywa ułóż na półmisku. Na wierzchu połóż tofu. Na końcu posyp sałatkę orzechami, ziarnami sezamu, kiełkami i grzankami Knorr.

Sałatka z marynowanym tofu   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

1

Opinie o przepisie

  • Daniel Smykowski

    Daniel Smykowski , 24.07.2016

    Jaka serowa skoro z tofu? Tofu nie spełnia kryteriów sera.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z marynowanym tofu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z marynowanym tofu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z marynowanym tofu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z marynowanym tofu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z marynowanym tofu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z marynowanym tofu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z marynowanym tofu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka Nicejska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z marynowanym tofu  Sałatka z marynowanym tofu

Sałatka z marynowanym tofu to godny polecenia sposób na danie bezmięsne, zwłaszcza zaserwowane podczas spotkania w większym gronie. Tofu to produkt sojowy, zwany czasem w uproszczeniu sojowym serkiem albo twarożkiem. Jest popularnym składnikiem dań azjatyckich, który ma neutralny smak, dlatego wybornie sprawdza się zestawiony z wyrazistymi dodatkami, zwłaszcza sosami i marynatami. Tę ostatnią przyrządź na bazie przypraw do gyrosa, sosu sojowego oraz łagodnego ketchupu, który zagęści marynatę. Podsmażone plastry tofu posmaruj dokładnie taką mieszanką i odłóż na chwilę, by przygotować warzywa. Kapustę pekińską, marchewkę, cebulę i ogórka pokrój i ułóż na półmisku. Na wierzchu rozłóż plastry marynowanego tofu i posyp je chrupiącymi dodatkami: orzechami, ziarnami sezamu, grzankami oraz dowolnymi kiełkami. Pasować będą zarówno pikantne, np. rzodkiewki, jak i łagodne lucerny. Sałatkę z tofu podawaj z pieczywem albo włoskimi paluszkami grissini. Spróbuj tego podłączenia smaków i napisz w komentarzu, co o nim sądzisz.