Sałatka z marynowanym tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z marynowanym tofu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

223 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tofu pokrój w plastry grubości 1 centymetra. Następnie smaż na oleju. Po usmażeniu odstaw tofu na ręczniku papierowym.

Sałatka z marynowanym tofu   - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z ketchupem i sosem sojowym.

Sałatka z marynowanym tofu   - Krok 2

Krok 3

Posmaruj dokładnie sosem usmażone wcześniej tofu.

Sałatka z marynowanym tofu   - Krok 3

Krok 4

Kapustę i cebulę poszatkuj. Marchewkę pokrój w cienkie paseczki, a ogórka w plastry.

Sałatka z marynowanym tofu   - Krok 4

Krok 5

Warzywa ułóż na półmisku. Na wierzchu połóż tofu. Na końcu posyp sałatkę orzechami, ziarnami sezamu, kiełkami i grzankami Knorr.

Sałatka z marynowanym tofu   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

1

Opinie o przepisie

  • Daniel Smykowski

    Daniel Smykowski , 24.07.2016

    Jaka serowa skoro z tofu? Tofu nie spełnia kryteriów sera.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z marynowanym tofu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z marynowanym tofu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z marynowanym tofu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z marynowanym tofu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z marynowanym tofu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z marynowanym tofu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z marynowanym tofu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z marynowanym tofu   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z marynowanym tofu  Sałatka z marynowanym tofu

Sałatka z marynowanym tofu to godny polecenia sposób na danie bezmięsne, zwłaszcza zaserwowane podczas spotkania w większym gronie. Tofu to produkt sojowy, zwany czasem w uproszczeniu sojowym serkiem albo twarożkiem. Jest popularnym składnikiem dań azjatyckich, który ma neutralny smak, dlatego wybornie sprawdza się zestawiony z wyrazistymi dodatkami, zwłaszcza sosami i marynatami. Tę ostatnią przyrządź na bazie przypraw do gyrosa, sosu sojowego oraz łagodnego ketchupu, który zagęści marynatę. Podsmażone plastry tofu posmaruj dokładnie taką mieszanką i odłóż na chwilę, by przygotować warzywa. Kapustę pekińską, marchewkę, cebulę i ogórka pokrój i ułóż na półmisku. Na wierzchu rozłóż plastry marynowanego tofu i posyp je chrupiącymi dodatkami: orzechami, ziarnami sezamu, grzankami oraz dowolnymi kiełkami. Pasować będą zarówno pikantne, np. rzodkiewki, jak i łagodne lucerny. Sałatkę z tofu podawaj z pieczywem albo włoskimi paluszkami grissini. Spróbuj tego podłączenia smaków i napisz w komentarzu, co o nim sądzisz.