Sałatka z grillowanych bakłażanów

- Krok 1Bakłażany pokrój w plastry i skrop oliwą z oliwek.
- Krok 2Tak przygotowane bakłażany grilluj wraz z plasterkami czosnku, aż wszystko nabierze rumianych kolorów.
- Krok 3Pomidorki przekrój na pół, ser feta pokrój w kostkę, a świeże zioła posiekaj.
- Krok 4Bakłażany wymieszaj z pomidorkami i czosnkiem. Następnie przełóż do miski.
- Krok 5Ketchup i jogurt wymieszaj z sosem sałatkowym Knorr.
- Krok 6Polej sałatkę sosem jogurtowym i posyp kawałkami sera feta, ziołami i grzankami.

Uniwersalna sałatka z bakłażanów, inspirowana kuchnią grecką, znakomicie sprawdzi się jako dodatek do różnych dań z grilla. Pierwszym krokiem do jej przygotowania jest umycie i pokrojenie w plastry bakłażana. Następnie skrop go oliwą z oliwek i umieść na grillu razem z posiekanym czosnkiem. Jeśli chcesz wzbogacić smak bakłażana, oprósz go szczyptą wędzonej papryki w proszku. Warzywa grilluj do momentu, aż lekko się zrumienią. Pomidorki cherry pokrój na połówki, a ser feta w niezbyt dużą kostkę – wymieszaj je w salaterce z bakłażanem i czosnkiem. Gęsty dressing przyrządzisz z jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego, połączonego z pikantnym ketchupem oraz błyskawicznym sosem sałatkowym do gyrosu. Polej nim obficie sałatkę, a wierzch posyp pokruszoną fetą i drobno posiekaną natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami, np. bazylią. Serwuj z niedużymi chrupiącymi grzankami. Z jakim daniem podasz sałatkę z grillowanych bakłażanów? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.