Sałatka z grillowanych bakłażanów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

675 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 opakowania

3 sztuki

150 gramów

3 łyżki

0.5 pęczka

4 łyżki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój w plastry i skrop oliwą z oliwek.

Sałatka z grillowanych bakłażanów - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowane bakłażany grilluj wraz z plasterkami czosnku, aż wszystko nabierze rumianych kolorów.

Sałatka z grillowanych bakłażanów - Krok 2

Krok 3

Pomidorki przekrój na pół, ser feta pokrój w kostkę, a świeże zioła posiekaj.

Sałatka z grillowanych bakłażanów - Krok 3

Krok 4

Bakłażany wymieszaj z pomidorkami i czosnkiem. Następnie przełóż do miski.

Sałatka z grillowanych bakłażanów - Krok 4

Krok 5

Ketchup i jogurt wymieszaj z sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka z grillowanych bakłażanów - Krok 5

Krok 6

Polej sałatkę sosem jogurtowym i posyp kawałkami sera feta, ziołami i grzankami.

Sałatka z grillowanych bakłażanów - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek

    Żonie bardzo smakowała :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Busińska

    Aleksandra Busińska

    Ola Szulc

    Odpowiedz Odpowiedz

Sos sałatkowy czosnkowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanych bakłażanówSałatka z grillowanych bakłażanów

Uniwersalna sałatka z bakłażanów, inspirowana kuchnią grecką, znakomicie sprawdzi się jako dodatek do różnych dań z grilla. Pierwszym krokiem do jej przygotowania jest umycie i pokrojenie w plastry bakłażana. Następnie skrop go oliwą z oliwek i umieść na grillu razem z posiekanym czosnkiem. Jeśli chcesz wzbogacić smak bakłażana, oprósz go szczyptą wędzonej papryki w proszku. Warzywa grilluj do momentu, aż lekko się zrumienią. Pomidorki cherry pokrój na połówki, a ser feta w niezbyt dużą kostkę – wymieszaj je w salaterce z bakłażanem i czosnkiem. Gęsty dressing przyrządzisz z jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego, połączonego z pikantnym ketchupem oraz błyskawicznym sosem sałatkowym do gyrosu. Polej nim obficie sałatkę, a wierzch posyp pokruszoną fetą i drobno posiekaną natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami, np. bazylią. Serwuj z niedużymi chrupiącymi grzankami. Z jakim daniem podasz sałatkę z grillowanych bakłażanów? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.