
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 opakowania
3 sztuki
150 gramów
4 łyżki
3 łyżki
0.5 pęczka
4 łyżki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój w plastry i skrop oliwą z oliwek.

Krok 2
Tak przygotowane bakłażany grilluj wraz z plasterkami czosnku, aż wszystko nabierze rumianych kolorów.

Krok 3
Pomidorki przekrój na pół, ser feta pokrój w kostkę, a świeże zioła posiekaj.

Krok 4
Bakłażany wymieszaj z pomidorkami i czosnkiem. Następnie przełóż do miski.

Krok 5
Ketchup i jogurt wymieszaj z sosem sałatkowym Knorr.

Krok 6
Polej sałatkę sosem jogurtowym i posyp kawałkami sera feta, ziołami i grzankami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanych bakłażanów
Uniwersalna sałatka z bakłażanów, inspirowana kuchnią grecką, znakomicie sprawdzi się jako dodatek do różnych dań z grilla. Pierwszym krokiem do jej przygotowania jest umycie i pokrojenie w plastry bakłażana. Następnie skrop go oliwą z oliwek i umieść na grillu razem z posiekanym czosnkiem. Jeśli chcesz wzbogacić smak bakłażana, oprósz go szczyptą wędzonej papryki w proszku. Warzywa grilluj do momentu, aż lekko się zrumienią. Pomidorki cherry pokrój na połówki, a ser feta w niezbyt dużą kostkę – wymieszaj je w salaterce z bakłażanem i czosnkiem. Gęsty dressing przyrządzisz z jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego, połączonego z pikantnym ketchupem oraz błyskawicznym sosem sałatkowym do gyrosu. Polej nim obficie sałatkę, a wierzch posyp pokruszoną fetą i drobno posiekaną natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami, np. bazylią. Serwuj z niedużymi chrupiącymi grzankami. Z jakim daniem podasz sałatkę z grillowanych bakłażanów? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.