Sałatka z grillowanych bakłażanów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanych bakłażanów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
737 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 opakowania

3 sztuki

150 gramów

4 łyżki

3 łyżki

0.5 pęczka

4 łyżki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój w plastry i skrop oliwą z oliwek.

Sałatka z grillowanych bakłażanów - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowane bakłażany grilluj wraz z plasterkami czosnku, aż wszystko nabierze rumianych kolorów.

Sałatka z grillowanych bakłażanów - Krok 2

Krok 3

Pomidorki przekrój na pół, ser feta pokrój w kostkę, a świeże zioła posiekaj.

Sałatka z grillowanych bakłażanów - Krok 3

Krok 4

Bakłażany wymieszaj z pomidorkami i czosnkiem. Następnie przełóż do miski.

Sałatka z grillowanych bakłażanów - Krok 4

Krok 5

Ketchup i jogurt wymieszaj z sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka z grillowanych bakłażanów - Krok 5

Krok 6

Polej sałatkę sosem jogurtowym i posyp kawałkami sera feta, ziołami i grzankami.

Sałatka z grillowanych bakłażanów - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek , 21.11.2016

    Żonie bardzo smakowała :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Busińska

    Aleksandra Busińska , 09.05.2016

    Ola Szulc

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanych bakłażanówSałatka z grillowanych bakłażanów

Uniwersalna sałatka z bakłażanów, inspirowana kuchnią grecką, znakomicie sprawdzi się jako dodatek do różnych dań z grilla. Pierwszym krokiem do jej przygotowania jest umycie i pokrojenie w plastry bakłażana. Następnie skrop go oliwą z oliwek i umieść na grillu razem z posiekanym czosnkiem. Jeśli chcesz wzbogacić smak bakłażana, oprósz go szczyptą wędzonej papryki w proszku. Warzywa grilluj do momentu, aż lekko się zrumienią. Pomidorki cherry pokrój na połówki, a ser feta w niezbyt dużą kostkę – wymieszaj je w salaterce z bakłażanem i czosnkiem. Gęsty dressing przyrządzisz z jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego, połączonego z pikantnym ketchupem oraz błyskawicznym sosem sałatkowym do gyrosu. Polej nim obficie sałatkę, a wierzch posyp pokruszoną fetą i drobno posiekaną natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami, np. bazylią. Serwuj z niedużymi chrupiącymi grzankami. Z jakim daniem podasz sałatkę z grillowanych bakłażanów? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.