
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
10 sztuk
8 sztuk
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
2 łyżki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie przetnij wzdłuż na pół na dwa cienkie płaty. Dopraw Przyprawą do gyrosa Knorr i grilluj.
Krok 2
Z sałaty lodowej zdejmij wierzchnie liście i ułóż je jeden w drugim tak aby powstał koszyk. Zrób cztery takie koszyki. Pozostałą sałatę porwij na mniejsze kawałki.
Krok 3
Ogórka pokrój w kostkę, cebulę w plastry, kukurydzę odcedź, a pomidorki przekrój na pół.
Krok 4
Przygotuj sos. Połącz Sos sałatkowy Knorr z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, Majonezem Babuni Hellmann's i wodą. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Teraz układaj sałatkę w koszyczkach. Najpierw wsyp porwane listki sałaty i polej odrobiną sosu. Następnie połóż kukurydzę, ogórki i ponownie polej sosem. Na końcu dodaj pomidorki.
Krok 6
Usmażone i gorące mięso pokrój w paski i połóż na wierzchu sałatki. Polej ostatnią warstwę sosem i posyp grzankami. Potrawę udekoruj krążkami cebuli i podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do gyrosa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Gyros z sałatą lodową
Chrupiąca, świeża sałata lodowa znakomicie łączy się z kawałkami kurczaka, cebulą, kwaśnymi ogórkami konserwowymi i słodkimi pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą z puszki. Całość wieńczy lekko pikantny sos gyros, który dzięki Knorr przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy wymieszać sos sałatkowy z dobrej jakości majonezem i takim dressingiem polać sałatkę. Zrób to jednak tuż przed podaniem, by warzywa, zwłaszcza sałata, nie namokły od sosu – wówczas straciłyby jędrność. Mięso, które położysz na sałatce, możesz grillować na ruszcie lub specjalnej patelni z prążkowym dnem – dzięki temu na filecie pojawią efektowne, przypieczone paski. Jeśli jednak nie dysponujesz taką patelnią, upiecz mięso na zwyczajnej – będzie równie smaczne. Kurczaka możesz z powodzeniem zastąpić także filetem z indyka. Sałatkę gyros podawaj z pieczywem np. z czosnkową bagietką.