Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
10 sztuk
8 sztuk
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
2 łyżki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie przetnij wzdłuż na pół na dwa cienkie płaty. Dopraw Przyprawą do gyrosa Knorr i grilluj.
Krok 2
Z sałaty lodowej zdejmij wierzchnie liście i ułóż je jeden w drugim tak aby powstał koszyk. Zrób cztery takie koszyki. Pozostałą sałatę porwij na mniejsze kawałki.
Krok 3
Ogórka pokrój w kostkę, cebulę w plastry, kukurydzę odcedź, a pomidorki przekrój na pół.
Krok 4
Przygotuj sos. Połącz Sos sałatkowy Knorr z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, Majonezem Babuni Hellmann's i wodą. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Teraz układaj sałatkę w koszyczkach. Najpierw wsyp porwane listki sałaty i polej odrobiną sosu. Następnie połóż kukurydzę, ogórki i ponownie polej sosem. Na końcu dodaj pomidorki.
Krok 6
Usmażone i gorące mięso pokrój w paski i połóż na wierzchu sałatki. Polej ostatnią warstwę sosem i posyp grzankami. Potrawę udekoruj krążkami cebuli i podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Gyros z sałatą lodową
Chrupiąca, świeża sałata lodowa znakomicie łączy się z kawałkami kurczaka, cebulą, kwaśnymi ogórkami konserwowymi, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą z puszki. Całość wieńczy lekko pikantny sos gyros, który dzięki Knorr przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy wymieszać sos sałatkowy z dobrej jakości majonezem i takim dressingiem polać sałatkę.
Dla kogo?
Wszyscy fani warzyw wiedzą, że sałatka gyros z sałatą lodową to wyśmienite danie. Jeżeli jeszcze nie znasz tego smaku – nadeszła najwyższa pora nadrobić zaległości. Gyros z sałaty lodowej przyrządzisz bardzo szybko. Poświęć 25 minut na zrobienie tego przysmaku i gotowe. Efekty przebiją Twoje oczekiwania.
Na jaką okazję?
Każda okazja i pora są dobre, by sałatka gyros z sałata lodowa i sosem czosnkowym pojawiła się na stole. Zachwyć nią domowników w porze obiadowej lub podawaj na większej uroczystości, np. imieninach. Każdy będzie zadowolony z takiego posiłku. Nie wierzysz? Niech smak sałatki z kurczakiem gyros i sałatą lodową będzie na to najlepszym dowodem!
Czy wiesz, że?
Aby gyros z sałatą lodową był chrupki, polej danie dressingiem tuż przed podaniem. Ta prosta czynność sprawi, że warzywa nie stracą swojej jędrności. Tak podana potrawa będzie zachwycać smakiem i konsystencją! Kiedy ją przygotujesz?
Dla urozmaicenia:
Mięso, które położysz na sałatce, możesz grillować na ruszcie lub specjalnej patelni z prążkowym dnem – dzięki temu na filecie pojawią się efektowne, przypieczone paski. Jeśli jednak nie dysponujesz taką patelnią, upiecz mięso na zwyczajnej – będzie równie smaczne. Sałatkę gyros podawaj z pieczywem np. z czosnkową bagietką.