Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
10 sztuk
8 sztuk
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
2 łyżki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie przetnij wzdłuż na pół na dwa cienkie płaty. Dopraw Przyprawą do gyrosa Knorr i grilluj.
Krok 2
Z sałaty lodowej zdejmij wierzchnie liście i ułóż je jeden w drugim tak aby powstał koszyk. Zrób cztery takie koszyki. Pozostałą sałatę porwij na mniejsze kawałki.
Krok 3
Ogórka pokrój w kostkę, cebulę w plastry, kukurydzę odcedź, a pomidorki przekrój na pół.
Krok 4
Przygotuj sos. Połącz Sos sałatkowy Knorr z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, Majonezem Babuni Hellmann's i wodą. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Teraz układaj sałatkę w koszyczkach. Najpierw wsyp porwane listki sałaty i polej odrobiną sosu. Następnie połóż kukurydzę, ogórki i ponownie polej sosem. Na końcu dodaj pomidorki.
Krok 6
Usmażone i gorące mięso pokrój w paski i połóż na wierzchu sałatki. Polej ostatnią warstwę sosem i posyp grzankami. Potrawę udekoruj krążkami cebuli i podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Gyros z sałatą lodową
Chrupiąca, świeża sałata lodowa znakomicie łączy się z kawałkami kurczaka, cebulą, kwaśnymi ogórkami konserwowymi i słodkimi pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą z puszki. Całość wieńczy lekko pikantny sos gyros, który dzięki Knorr przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy wymieszać sos sałatkowy z dobrej jakości majonezem i takim dressingiem polać sałatkę. Zrób to jednak tuż przed podaniem, by warzywa, zwłaszcza sałata, nie namokły od sosu – wówczas straciłyby jędrność. Mięso, które położysz na sałatce, możesz grillować na ruszcie lub specjalnej patelni z prążkowym dnem – dzięki temu na filecie pojawią efektowne, przypieczone paski. Jeśli jednak nie dysponujesz taką patelnią, upiecz mięso na zwyczajnej – będzie równie smaczne. Kurczaka możesz z powodzeniem zastąpić także filetem z indyka. Sałatkę gyros podawaj z pieczywem np. z czosnkową bagietką.