Sałatka Gyros z sałatą lodową

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 292 Kcal | 15 % |
Tłuszcz | 12.8 g | 18 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2 g | 10 % |
Węglowodany | 27.7 g | 11 % |
w tym cukry | 4.8 g | 5 % |
Błonnik | 5.5 g | - |
Białko | 24.3 g | 49 % |
Sól | 1.5 g | 25 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 438 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie przetnij wzdłuż na pół na dwa cienkie płaty. Dopraw Przyprawą do gyrosa Knorr i grilluj.
- Krok 2Z sałaty lodowej zdejmij wierzchnie liście i ułóż je jeden w drugim tak aby powstał koszyk. Zrób cztery takie koszyki. Pozostałą sałatę porwij na mniejsze kawałki.
- Krok 3Ogórka pokrój w kostkę, cebulę w plastry, kukurydzę odcedź, a pomidorki przekrój na pół.
- Krok 4Przygotuj sos. Połącz Sos sałatkowy Knorr z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, Majonezem Babuni Hellmann's i wodą. Dokładnie wymieszaj.
- Krok 5Teraz układaj sałatkę w koszyczkach. Najpierw wsyp porwane listki sałaty i polej odrobiną sosu. Następnie połóż kukurydzę, ogórki i ponownie polej sosem. Na końcu dodaj pomidorki.
- Krok 6Usmażone i gorące mięso pokrój w paski i połóż na wierzchu sałatki. Polej ostatnią warstwę sosem i posyp grzankami. Potrawę udekoruj krążkami cebuli i podawaj.

Chrupiąca, świeża sałata lodowa znakomicie łączy się z kawałkami kurczaka, cebulą, kwaśnymi ogórkami konserwowymi i słodkimi pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą z puszki. Całość wieńczy lekko pikantny sos gyros, który dzięki Knorr przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy wymieszać sos sałatkowy z dobrej jakości majonezem i takim dressingiem polać sałatkę. Zrób to jednak tuż przed podaniem, by warzywa, zwłaszcza sałata, nie namokły od sosu – wówczas straciłyby jędrność. Mięso, które położysz na sałatce, możesz grillować na ruszcie lub specjalnej patelni z prążkowym dnem – dzięki temu na filecie pojawią efektowne, przypieczone paski. Jeśli jednak nie dysponujesz taką patelnią, upiecz mięso na zwyczajnej – będzie równie smaczne. Kurczaka możesz z powodzeniem zastąpić także filetem z indyka. Sałatkę gyros podawaj z pieczywem np. z czosnkową bagietką.