Sałatka gyros z sałatą lodową i sosem czosnkowym | Przepisy.pl pixel

Sałatka Gyros z sałatą lodową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

1401 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

880 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1339 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

10 sztuk

8 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie przetnij wzdłuż na pół na dwa cienkie płaty. Dopraw Przyprawą do gyrosa Knorr i grilluj.

Sałatka Gyros z sałatą lodową - Krok 1

Krok 2

Z sałaty lodowej zdejmij wierzchnie liście i ułóż je jeden w drugim tak aby powstał koszyk. Zrób cztery takie koszyki. Pozostałą sałatę porwij na mniejsze kawałki.

Sałatka Gyros z sałatą lodową - Krok 2

Krok 3

Ogórka pokrój w kostkę, cebulę w plastry, kukurydzę odcedź, a pomidorki przekrój na pół.

Sałatka Gyros z sałatą lodową - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos. Połącz Sos sałatkowy Knorr z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, Majonezem Babuni Hellmann's i wodą. Dokładnie wymieszaj.

Sałatka Gyros z sałatą lodową - Krok 4

Krok 5

Teraz układaj sałatkę w koszyczkach. Najpierw wsyp porwane listki sałaty i polej odrobiną sosu. Następnie połóż kukurydzę, ogórki i ponownie polej sosem. Na końcu dodaj pomidorki.

Sałatka Gyros z sałatą lodową - Krok 5

Krok 6

Usmażone i gorące mięso pokrój w paski i połóż na wierzchu sałatki. Polej ostatnią warstwę sosem i posyp grzankami. Potrawę udekoruj krążkami cebuli i podawaj.

Sałatka Gyros z sałatą lodową - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Joanna Kasprzyk

    Joanna Kasprzyk , 30.03.2017

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Gyros z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Gyros z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Gyros z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Gyros z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Gyros z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Gyros z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Gyros z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Gyros z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka Gyros z sałatą lodowąSałatka Gyros z sałatą lodową

Chrupiąca, świeża sałata lodowa znakomicie łączy się z kawałkami kurczaka, cebulą, kwaśnymi ogórkami konserwowymi, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą z puszki. Całość wieńczy lekko pikantny sos gyros, który dzięki Knorr przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy wymieszać sos sałatkowy z dobrej jakości majonezem i takim dressingiem polać sałatkę. 

Dla kogo?

Wszyscy fani warzyw wiedzą, że sałatka gyros z sałatą lodową to wyśmienite danie. Jeżeli jeszcze nie znasz tego smaku – nadeszła najwyższa pora nadrobić zaległości. Gyros z sałaty lodowej przyrządzisz bardzo szybko. Poświęć 25 minut na zrobienie tego przysmaku i gotowe. Efekty przebiją Twoje oczekiwania.

Na jaką okazję?

Każda okazja i pora są dobre, by sałatka gyros z sałata lodowa i sosem czosnkowym pojawiła się na stole. Zachwyć nią domowników w porze obiadowej lub podawaj na większej uroczystości, np. imieninach. Każdy będzie zadowolony z takiego posiłku. Nie wierzysz? Niech smak sałatki z kurczakiem gyros i sałatą lodową będzie na to najlepszym dowodem!

Czy wiesz, że?

Aby gyros z sałatą lodową był chrupki, polej danie dressingiem tuż przed podaniem. Ta prosta czynność sprawi, że warzywa nie stracą swojej jędrności. Tak podana potrawa będzie zachwycać smakiem i konsystencją! Kiedy ją przygotujesz?

Dla urozmaicenia:

Mięso, które położysz na sałatce, możesz grillować na ruszcie lub specjalnej patelni z prążkowym dnem – dzięki temu na filecie pojawią się efektowne, przypieczone paski. Jeśli jednak nie dysponujesz taką patelnią, upiecz mięso na zwyczajnej – będzie równie smaczne. Sałatkę gyros podawaj z pieczywem np. z czosnkową bagietką.