
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
10 sztuk
8 sztuk
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
2 łyżki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie przetnij wzdłuż na pół na dwa cienkie płaty. Dopraw Przyprawą do gyrosa Knorr i grilluj.

Krok 2
Z sałaty lodowej zdejmij wierzchnie liście i ułóż je jeden w drugim tak aby powstał koszyk. Zrób cztery takie koszyki. Pozostałą sałatę porwij na mniejsze kawałki.

Krok 3
Ogórka pokrój w kostkę, cebulę w plastry, kukurydzę odcedź, a pomidorki przekrój na pół.

Krok 4
Przygotuj sos. Połącz Sos sałatkowy Knorr z Ketchupem Hellmann's Łagodnym, Majonezem Babuni Hellmann's i wodą. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Teraz układaj sałatkę w koszyczkach. Najpierw wsyp porwane listki sałaty i polej odrobiną sosu. Następnie połóż kukurydzę, ogórki i ponownie polej sosem. Na końcu dodaj pomidorki.

Krok 6
Usmażone i gorące mięso pokrój w paski i połóż na wierzchu sałatki. Polej ostatnią warstwę sosem i posyp grzankami. Potrawę udekoruj krążkami cebuli i podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Gyros z sałatą lodową
Chrupiąca, świeża sałata lodowa znakomicie łączy się z kawałkami kurczaka, cebulą, kwaśnymi ogórkami konserwowymi, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą z puszki. Całość wieńczy lekko pikantny sos gyros, który dzięki Knorr przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy wymieszać sos sałatkowy z dobrej jakości majonezem i takim dressingiem polać sałatkę.
Dla kogo?
Wszyscy fani warzyw wiedzą, że sałatka gyros z sałatą lodową to wyśmienite danie. Jeżeli jeszcze nie znasz tego smaku – nadeszła najwyższa pora nadrobić zaległości. Gyros z sałaty lodowej przyrządzisz bardzo szybko. Poświęć 25 minut na zrobienie tego przysmaku i gotowe. Efekty przebiją Twoje oczekiwania.
Na jaką okazję?
Każda okazja i pora są dobre, by sałatka gyros z sałata lodowa i sosem czosnkowym pojawiła się na stole. Zachwyć nią domowników w porze obiadowej lub podawaj na większej uroczystości, np. imieninach. Każdy będzie zadowolony z takiego posiłku. Nie wierzysz? Niech smak sałatki z kurczakiem gyros i sałatą lodową będzie na to najlepszym dowodem!
Czy wiesz, że?
Aby gyros z sałatą lodową był chrupki, polej danie dressingiem tuż przed podaniem. Ta prosta czynność sprawi, że warzywa nie stracą swojej jędrności. Tak podana potrawa będzie zachwycać smakiem i konsystencją! Kiedy ją przygotujesz?
Dla urozmaicenia:
Mięso, które położysz na sałatce, możesz grillować na ruszcie lub specjalnej patelni z prążkowym dnem – dzięki temu na filecie pojawią się efektowne, przypieczone paski. Jeśli jednak nie dysponujesz taką patelnią, upiecz mięso na zwyczajnej – będzie równie smaczne. Sałatkę gyros podawaj z pieczywem np. z czosnkową bagietką.