Jak przechowywać sałatę lodową, a jak masłową?

Sałaty na sklepowych półkach lub straganach zazwyczaj kuszą nas pięknymi odcieniami zieleni oraz doskonałą, na pierwszy rzut oka chrupiącą konsystencją. Problem pojawia się jednak po powrocie do domu, gdzie liście często szybko więdną i zmieniają swój kolor na brązowy. Dlaczego tak się dzieje? Prawdopodobnie przyczyną zepsucia sałaty jest nieodpowiedni sposób przechowywania listków. Jak temu zaradzić? Co zrobić, aby warzywo zachwycało świeżością? Koniecznie zostańcie z nami i dowiedzcie się, jak prawidłowo przechowywać sałatę. Zapraszamy!

Dlaczego sałata tak szybko się psuje?

Każdy fan sałaty i chrupiących warzyw chce cieszyć się ich świeżością jak najdłużej. Często niestety zdarza się tak, że produkty szybko więdną i zamiast na talerzu lądują w koszu. Jak temu zaradzić? Pierwszym i podstawowym błędem po przyjściu do domu jest zostawienie sałaty w temperaturze pokojowej lub ułożenie jej w lodówce bez wcześniejszego przygotowania. Jeżeli do tej pory takie czynności były dla Was normą, to prawdopodobnie znacie już odpowiedź na pytanie, dlaczego Wasze liście tak szybko więdną i stają się brązowe. Do głowy przychodzi jednak kolejna myśl i dylemat – jak przechowywać sałatę lodową, aby zachwycała walorami jak w sklepie? Mamy na to sposób!

Przechowywanie sałaty lodowej w domu

Jeśli zastanawiacie się, jak przechowywać sałatę, żeby dłużej była świeża, to jesteście w dobrym miejscu. Oto garść porad, które ułatwią Wam cały proces. Sałata lodowa należy do warzyw, które stosunkowo długo zachowują swoją świeżość. Nie oznacza to jednak, że należy wkładać ją do lodówki bez wcześniejszego przygotowania. Od czego zacząć? Podzielcie sałatę na liście, a później dokładnie przepłukajcie je pod zimną wodą, aby usunąć wszystkie zabrudzenia. Warzywo nie może pozostać mokre, dlatego odczekajcie kilka minut, aż wyschnie. W międzyczasie przygotujcie szklany lub plastikowy pojemnik, wyłóżcie jego spód ręcznikiem papierowym i umieśćcie w nim listki sałaty. Na koniec przykryjcie warzywo kolejną warstwą ręcznika papierowego. Nim zamkniecie pudełko, upewnijcie się, że liście sałaty nie są zbyt zgniecione i ściśnięte.

Jak przechowywać sałatę masłową?

Sałata masłowa to jedna z najbardziej popularnych odmian tego warzywa. Często występuje ona również w formie do hodowli domowej. Jak przechowywać sałatę w doniczce? Połóżcie warzywo w temperaturze pokojowej i podlewajcie. W przypadku świeżej główki sałaty masłowej z pomocą przychodzą ręczniki papierowe oraz ścierka kuchenna. Podpowiadamy, jak przechowywać sałatę masłową w lodówce. Najpierw rozdzielcie listki, ułóżcie je na ręczniku papierowym i zawińcie. Bądźcie delikatni, aby nie uszkodzić sałaty! Później zawińcie liście w dodatkową warstwę, czyli ścierkę i w takiej formie schowajcie ją do lodówki. Ten nietypowy sposób przechowywania warzyw pozwoli Wam cieszyć się ich świeżością przez najbliższe dni.

Nasze przepisy z sałatą

Skoro wiecie już, jak przechować sałatę w lodówce, to teraz poznajcie nasze przepisy z wykorzystaniem tego warzywa. Będzie naprawdę smacznie!

Czy są z nami fani owoców morza? Jeżeli tak, to koniecznie spróbujcie naszego popisowego dania, czyli sałatki z krewetkami! Mamy nadzieję, że na stałe dołączy do Waszego menu. Sałata lodowa z owocami morza à la marinara będzie równie smaczną opcją!

A dla osób lubiących klasyczne obiady polecamy naszą mizerię z sałatą lodową. W prostocie tkwi siła, o czym przypomina nam ten przysmak!

Jak przechowywać sałatę rzymską? Wykorzystajcie tę samą metodę, co w przypadku odmiany lodowej. Później sięgnijcie po to warzywo do zrobienia sałaty rzymskiej z grillowanym bakłażanem. Pycha!