Sałatka z krewetkami i ananasem
NOWY PRZEPIS
łatwe
93 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 puszka
1 pęczek
5 sztuk
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Krewetki obierz, skrop oliwą i obsyp Fixem. Fasolkę ugotuj (ok. 4 min). Warzywa umyj, oczyść. Fasolkę i sałatę pokrój na mniejsze kawałki, pomidorki w ćwiartki, ogórka w plastry, ananasa w kostkę, a szczypiorek posiekaj.

Krok 2
Krewetki smaż na patelni, na rozgrzanej oliwie ok. 3 min z każdej strony. Na koniec dodaj masło, rozpuść i odstaw na bok.

Krok 3
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki i skrop sokiem z cytryny.


Dobra rada:
Sałatkę możesz podawać w rożkach z tortilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kurczak po meksykańsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z krewetkami i ananasem
W sałatce z krewetkami i ananasem znajdziecie wszystko, co najlepsze. Warzywne smaki sałaty, fasolki szparagowej, ogórka i pomidorów zostały połączone z soczystym ananasem oraz wykwintnymi owocami morza. Całość spaja kilka prostych przypraw. Eleganckie danie będzie gotowe w zaledwie kwadrans!
Dla kogo? Mówi się, że pośpiech jest złym doradcą, lecz niejeden raz zdarza się, że w kuchni potrzebne są receptury ekspresowe. Błyskawiczne tempo przygotowania sałatki z krewetkami i ananasem wcale nie oznacza, że będzie banalnym daniem bez wyrazu.
Na jaką okazję? Propozycja w sam raz, by zaimponować swojej drugiej połówce. Macie w planach romantyczną kolację przy świecach? Nie serwujcie resztki zupy z obiadu albo mało wyszukanych mielonych. Sałatka z krewetkami i ananasem jest o niebo lepszym pomysłem.
Czy wiesz, że? Ananas to egzotyczny owoc, który z powodzeniem można wyhodować w doniczce. Należy znaleźć dla niego mocno nasłonecznione miejsce i oszczędnie podlewać. Przyda się również odrobina cierpliwości – ananas kwitnie zazwyczaj po upływie około roku.
Dla urozmaicenia: Jeśli chcecie, by sałatka była bardziej treściwa, dodajcie do niej kaszę pęczak albo bulgur.