Pasztet z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z warzywami

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

9

21 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

0.5 kilograma

1 kilogram

4 ziarna

3 sztuki

10 ziaren

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

0.5 kilograma

0.5 kilograma

1 kilogram

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso drobiowe i wieprzowe gotujemy przez godzinę w wodzie z dodatkiem obranej marchewki, pietruszki i selera oraz ziela angielskiego, pieprzu, soli i liści laurowych. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięso i warzywa odcedzamy i studzimy.

Krok 2

Podsmażamy na oleju posiekaną w kostkę cebulę.

Krok 3

Mięso i warzywa przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Mieszamy razem z 1 łyżką Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr, majerankiem, tymiankiem, gałką muszkatołową oraz dwoma surowymi jajkami.

Krok 4

Masę przekładamy do trzech aluminiowych foremek posmarowanych olejem i posypanych bułką tartą.

Krok 5

Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Anna Włodarczyk

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej