Świąteczna pieczona karkówka z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Świąteczna pieczona karkówka z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

68 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

301 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

100 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa i czosnek obierz i pokrój w drobna kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj cukier, goździki i cynamon. Smaż aż cukier ulegnie karmelizacji, wtedy warzywa zalej octem balsamicznym. Gotuj aż ocet zupełnie odparuje. Do pozostałego sosu dodaj ketchup, całość gotuj jeszcze około 1 minuty. Marynatę odstaw do ostygnięcia.

Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - Krok 1

Krok 2

Mięso natrzyj dwoma łyżkami przyprawy do mięs oraz powstałym sosem, zawiń w folię aluminiową, odstaw w chłodne miejsce na jeden dzień.

Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - Krok 2

Krok 3

Karkówkę piecz w temperaturze 190 stopni C przez 120 minut . Na około 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię. Upieczone mięso podawaj polane powstałym sosem.

Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz również dodać gałązkę rozmarynu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna pieczona karkówka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna pieczona karkówka z warzywamiŚwiąteczna pieczona karkówka z warzywami

Świąteczna pieczona karkówka z warzywami, jak sama nazwa wskazuje, idealnie sprawdzi się jako danie na specjalne okazje. Ten rodzaj wieprzowego mięsa jest wyjątkowo miękki, kruchy i soczysty, a jego smak najlepiej wydobywa się właśnie dzięki długiemu pieczeniu w piekarniku. Aby podkreślić wszystkie walory karkówki, należy przyrządzić ją w odpowiedniej marynacie. Przygotujesz ją z warzyw, takich jak: marchewka, seler, cebula i czosnek, a także  z octu balsamicznego oraz odrobiny pikantnego ketchupu. Lekko korzenny, słodkawy zapach i smak nadadzą potrawie goździki, cynamon oraz skarmelizowany brązowy cukier. W tak przyrządzonej marynacie i zawinięte folią aluminiową, mięso powinno spędzić około dobę. Jeśli zatem chcesz podać karkówkę, zacznij przygotowania już dzień wcześniej. Gotowe mięso serwuj polane powstałym podczas pieczenia sosem z dodatkiem pieczonych warzyw np. ziemniaków i marchewki. Równie smaczne będzie na zimno, użyte do kanapki. Skorzystaj z przepisu na świąteczną pieczoną karkówkę z warzywami.