Świąteczna pieczona karkówka z warzywami
łatwe
336 osób zapisało

Składniki
600 gramów
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
100 mililitrów
100 mililitrów
100 gramów
1 łyżeczka
3 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa i czosnek obierz i pokrój w drobna kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj cukier, goździki i cynamon. Smaż aż cukier ulegnie karmelizacji, wtedy warzywa zalej octem balsamicznym. Gotuj aż ocet zupełnie odparuje. Do pozostałego sosu dodaj ketchup, całość gotuj jeszcze około 1 minuty. Marynatę odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Mięso natrzyj dwoma łyżkami przyprawy do mięs oraz powstałym sosem, zawiń w folię aluminiową, odstaw w chłodne miejsce na jeden dzień.

Krok 3
Karkówkę piecz w temperaturze 190 stopni C przez 120 minut . Na około 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię. Upieczone mięso podawaj polane powstałym sosem.


Dobra rada:
Do sosu możesz również dodać gałązkę rozmarynu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczna pieczona karkówka z warzywami
Świąteczna pieczona karkówka z warzywami, jak sama nazwa wskazuje, idealnie sprawdzi się jako danie na specjalne okazje. Ten rodzaj wieprzowego mięsa jest wyjątkowo miękki, kruchy i soczysty, a jego smak najlepiej wydobywa się właśnie dzięki długiemu pieczeniu w piekarniku. Aby podkreślić wszystkie walory karkówki, należy przyrządzić ją w odpowiedniej marynacie. Przygotujesz ją z warzyw, takich jak: marchewka, seler, cebula i czosnek, a także z octu balsamicznego oraz odrobiny pikantnego ketchupu. Lekko korzenny, słodkawy zapach i smak nadadzą potrawie goździki, cynamon oraz skarmelizowany brązowy cukier. W tak przyrządzonej marynacie i zawinięte folią aluminiową, mięso powinno spędzić około dobę. Jeśli zatem chcesz podać karkówkę, zacznij przygotowania już dzień wcześniej. Gotowe mięso serwuj polane powstałym podczas pieczenia sosem z dodatkiem pieczonych warzyw np. ziemniaków i marchewki. Równie smaczne będzie na zimno, użyte do kanapki. Skorzystaj z przepisu na świąteczną pieczoną karkówkę z warzywami.


































