Naleśniki z warzywami i pieczarkam - przepis | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z pieczarkami i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

306 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

100 gramów

3 szczypty

5 łyżek

ciasto naleśnikowe:

250 gramów

500 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na naleśniki połącz w misce na gładką masę, smaż naleśniki na małej ilości oleju na złocisty kolor z obu stron. Z podanej ilości składników powinno wyjść 8 naleśników i średnicy 24 cm.

Naleśniki z pieczarkami i warzywami - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz i obierz ze skóry, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Naleśniki z pieczarkami i warzywami - Krok 2

Krok 3

Paprykę oczyść z pestek i pokrój w kostkę, selera obierz i pokrój w plastry, cebulę posiekaj, pieczarki pokrój drobno.

Naleśniki z pieczarkami i warzywami - Krok 3

Krok 4

Podsmaż warzywa: najpierw cebulę, potem pieczarki i resztę warzyw, na końcu dodaj pomidora i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki z pieczarkami i warzywami - Krok 4

Krok 5

Na naleśnikach ułóż farsz, zawijaj jak gołąbki. Przed podaniem posyp serem i odgrzewaj w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 °C 15 min.

Naleśniki z pieczarkami i warzywami - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 10.12.2022

    TAK. Bez wątpienia jest to bardzo pyszne danie. Aż ślinka cieknie na samą myśl... A jeszcze te pomidory w przepisie uwielbiam najbardziej. Zmodyfikowała bym dodając podsmażone mięso mielone i czosnek i byłoby w stylu spaghetti.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 09.12.2022

    TAK Pomysłowo i dużo warzyw - wypróbuję ten przepis. Dodam do nadzienia trochę strączków, myślę, że dobrze będzie pasowała soczewica. Seler naciowy zastąpię zwykłym selerem konserwowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Jarząb

    Jadwiga Jarząb , 09.12.2022

    Pyszne. Ja do farszu dodaje jeszcze ugotownego kalafiora i brokula drobno pokrojonego .TAK.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Jarząb

    Jadwiga Jarząb , 09.12.2022

    Pyszne .Ja do farszu dodaje jeszcze ugotowanego kalafiora i brokuła drobno pokrojone.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Bugajska

    Teresa Bugajska , 26.10.2020

    A co z filetem który był podany w skladnikach do farszu?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z pieczarkami i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z pieczarkami i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z pieczarkami i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z pieczarkami i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z pieczarkami i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z pieczarkami i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z pieczarkami i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z pieczarkami i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z pieczarkami i warzywamiNaleśniki z pieczarkami i warzywami

Nie przepadasz za słodkimi naleśnikami? Z nami przygotujesz ich wytrawną wersję – naleśniki z warzywami i pieczarkami. To proste danie zyskało już całkiem spore grono miłośników. Mamy nadzieję, że też do niego dołączysz. Zobacz na naszą recepturę, zapoznaj się z listą składników i nie czekaj ani chwili dłużej. Do dzieła! 

Dla kogo?

Naleśniki z pieczarkami i warzywami sprawdzą się w menu fanów szybkiego gotowania. 45 minut i danie pojawi się na Twoim talerzu. Aromatyczny farsz przyrządzisz na bazie pieczarek, pomidorów, cebuli oraz papryki. Co powiesz na taką kompozycję składników? My jesteśmy na tak! 

Na jaką okazję?

Serwuj nasze danie, gdy tylko najdzie Cię ochota. Lunch, obiad, kolacja - naleśniki z pieczarkami i cebulą zawsze dobrze smakują. Możesz także podać je na spotkaniu ze znajomymi, a z pewnością każdy doceni ten miły gest z Twojej strony. Obserwuj, jak szybko znikają z talerzy!

Czy wiesz, że?

Zacznij od zrobienia ciasta, które będzie bazą całej potrawy. Składniki na naleśniki połącz w misce na gładką masę, smaż naleśniki na małej ilości oleju na złocisty kolor z obu stron. Z podanej ilości składników powinno wyjść 8 naleśników i średnicy 24 cm. Później zajmij się farszem.

Dla urozmaicenia:

Mamy nadzieję, że nasza receptura na naleśniki z pieczarkami i warzywami przypadła Ci do gustu. Jeżeli jednak chcesz nieco zmodyfikować listę składników o ulubione produkty, to śmiało możesz to zrobić. Dodatkowa porcja warzyw jest zawsze mile widziana! Nie zapomnij podzielić się z nami opinią w komentarzu!