
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
100 gramów
3 szczypty
5 łyżek
ciasto naleśnikowe:
250 gramów
500 mililitrów
1 sztuka
50 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na naleśniki połącz w misce na gładką masę, smaż naleśniki na małej ilości oleju na złocisty kolor z obu stron. Z podanej ilości składników powinno wyjść 8 naleśników i średnicy 24 cm.

Krok 2
Pomidory sparz i obierz ze skóry, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Krok 3
Paprykę oczyść z pestek i pokrój w kostkę, selera obierz i pokrój w plastry, cebulę posiekaj, pieczarki pokrój drobno.

Krok 4
Podsmaż warzywa: najpierw cebulę, potem pieczarki i resztę warzyw, na końcu dodaj pomidora i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 5
Na naleśnikach ułóż farsz, zawijaj jak gołąbki. Przed podaniem posyp serem i odgrzewaj w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 °C 15 min.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z pieczarkami i warzywami
Nie przepadasz za słodkimi naleśnikami? Z nami przygotujesz ich wytrawną wersję – naleśniki z warzywami i pieczarkami. To proste danie zyskało już całkiem spore grono miłośników. Mamy nadzieję, że też do niego dołączysz. Zobacz na naszą recepturę, zapoznaj się z listą składników i nie czekaj ani chwili dłużej. Do dzieła!
Dla kogo?
Naleśniki z pieczarkami i warzywami sprawdzą się w menu fanów szybkiego gotowania. 45 minut i danie pojawi się na Twoim talerzu. Aromatyczny farsz przyrządzisz na bazie pieczarek, pomidorów, cebuli oraz papryki. Co powiesz na taką kompozycję składników? My jesteśmy na tak!
Na jaką okazję?
Serwuj nasze danie, gdy tylko najdzie Cię ochota. Lunch, obiad, kolacja - naleśniki z pieczarkami i cebulą zawsze dobrze smakują. Możesz także podać je na spotkaniu ze znajomymi, a z pewnością każdy doceni ten miły gest z Twojej strony. Obserwuj, jak szybko znikają z talerzy!
Czy wiesz, że?
Zacznij od zrobienia ciasta, które będzie bazą całej potrawy. Składniki na naleśniki połącz w misce na gładką masę, smaż naleśniki na małej ilości oleju na złocisty kolor z obu stron. Z podanej ilości składników powinno wyjść 8 naleśników i średnicy 24 cm. Później zajmij się farszem.
Dla urozmaicenia:
Mamy nadzieję, że nasza receptura na naleśniki z pieczarkami i warzywami przypadła Ci do gustu. Jeżeli jednak chcesz nieco zmodyfikować listę składników o ulubione produkty, to śmiało możesz to zrobić. Dodatkowa porcja warzyw jest zawsze mile widziana! Nie zapomnij podzielić się z nami opinią w komentarzu!