Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

302 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

300 mililitrów

2 łyżeczki

ciasto naleśnikowe:

250 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą miksera połącz składniki na ciasto naleśnikowe tak, aby nie miało grudek. Naleśniki smaż na przetartej olejem patelni z obu stron na złocisty kolor.

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - Krok 1

Krok 2

Pieczarki oraz borowiki umyj i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę oraz zioła bez łodyg.

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni przesmaż cebulę, dodaj pieczarki z borowikami i duś około 5 minut. Dodaj zioła, bułkę tartą, wino, paprykę i dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Podsmażaj jeszcze 5 min.

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - Krok 3

Krok 4

Na każdym naleśniku rozsmaruj przestudzony farsz i zwiń jak gołąbki.

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - Krok 4

Krok 5

Do garnka wlej wodę i dodaj Sos borowikowy Knorr, zagotuj. Naleśniki podawaj odgrzane na suchej patelni i polane sosem.

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 17.12.2022

    TAK. Moim sekretnym dodatkiem do nadzienia zwykle jest serek topiony - sprawdziłby się idealnie także tutaj. A zamiast odsmażać naleśniki na patelni, zapiekam je pod sosem w naczyniu żaroodpornym - albo małą porcję tylko dla mnie, albo większą - dla całej rodzinki. Smakują wtedy idealnie i nie trzeba odgrzewać oddzielnie sosu i naleśników. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • emerycia emerycia

    emerycia emerycia , 10.12.2022

    TAK Do każdego naleśnika na nadzienie wkładam kawałek pleśniowego sera o smaku orzechowym, mają wspaniały smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Macura

    Wanda Macura , 19.02.2019

    mniam, mniam Będę powtarzać te naleśniki często. Zrobiłam je z mąki żytniej. Farsz bardzo dobry.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowymNaleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym

Za pomocą miksera połącz składniki na ciasto naleśnikowe tak, aby nie miało grudek. Naleśniki smaż na przetartej olejem patelni z obu stron na złocisty kolor.