Naleśniki gyros z kurczakiem – smażone: przepis | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z kurczakiem a la gyros

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
198 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

50 mililitrów

3 łyżki

3 łyżki

ciasto na naleśniki:

250 gramów

500 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe za pomocą miksera, smaż naleśniki na małej ilości tłuszczu na złocisty kolor.

Naleśniki z kurczakiem a la gyros - Krok 1

Krok 2

Kurczaka pokrój w cienkie paski, cebulę pokrój w piórka. Paprykę oczyść z ziaren i pokrój w cienkie paski.

Naleśniki z kurczakiem a la gyros - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj majonez i ketchup z dipem czosnkowym z opakowania Knorr 2w1.

Naleśniki z kurczakiem a la gyros - Krok 3

Krok 4

Na patelni przesmaż cebule, dodaj paprykę i kurczaka, smaż 5 min, podlej wodą i dodaj Knorr Fix. Gotuj kolejne 5 min.

Naleśniki z kurczakiem a la gyros - Krok 4

Krok 5

Na naleśnikach układaj farsz gyros i składaj na pół. Podawaj ciepłe z przygotowanym dipem.

Naleśniki z kurczakiem a la gyros - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z kurczakiem a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z kurczakiem a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z kurczakiem a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z kurczakiem a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z kurczakiem a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z kurczakiem a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z kurczakiem a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z kurczakiem a la gyros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tortilla z krewetkami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z kurczakiem a la gyrosNaleśniki z kurczakiem a la gyros

Znudziły Ci się naleśniki z dżemem lub serem? Dobrze się składa, ponieważ przychodzimy z urozmaiceniem tego tradycyjnego dania, tym razem w wersji na słono! Przed Tobą naleśniki gyros z kurczakiem, których smak z pewnością Cię zachwyci. Zobacz na naszą recepturę i zabierz się za przygotowania. 

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów wytrawnych potraw. Naleśniki gyros przyrządzisz bardzo szybko i prosto! Zacznij tradycyjne, czyli od smażenia naleśników - bazy potrawy. Później zajmij się przygotowaniem farszu, nałóż go na naleśnikii złóż je na pół. Podawaj ciepłe z przygotowanym dipem.

Na jaką okazję?

Naleśniki z gyrosem sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Jeżeli nie zjecie całej porcji, to śmiało schowaj je do lodówki i odgrzej nawet następnego dnia. Naleśniki z kurczakiem gyros sprawdzą się także jako ciepłe danie podczas spotkania ze znajomymi. Wszyscy z pewnością docenią ten oryginalny smak.

Czy wiesz, że?

Przyrządzenie naleśnikowego ciasta, które będzie puszyste i mięciutkie może stanowić dla niektórych wyzwanie. Jak je przygotować? Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe za pomocą miksera, smaż naleśniki na małej ilości tłuszczu na złocisty kolor. Gotowe!

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz urozmaicić naszą recepturę na naleśniki z gyrosem i sosem czosnkowym, to możesz wzbogacić farsz dodatkowymi składnikami. Najlepiej sprawdzą się warzywa, takie jak kukurydza czy pomidory. Po wypróbowaniu naszej receptury koniecznie podziel się opinią w komentarzu!