Kebab tradycyjny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kebab tradycyjny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

122

4495 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1395 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3922 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 szklanka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżeczka

50 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość sosu z opakowania wymieszaj z ketchupem, majonezem i jogurtem. Jeśli chcesz, aby kebab był zdecydowanie ostrzejszy – dodaj również chilli.

Kebab tradycyjny - Krok 1

Krok 2

Zawartość Fixu z opakowania (marynata) wymieszaj z 3 łyżkami oliwy. Piersi z kurczaka opłucz i pokrój w cienkie paski, następnie wymieszaj z gotową marynatą i odstaw na kilka minut do lodówki.

Kebab tradycyjny - Krok 2

Krok 3

Pomidor pokrój w półplastry, cebulę w piórka. W dużej misce połącz oba rodzaje kapusty, cebulę, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Na rozgrzanej patelni usmaż zamarynowane mięso kurczaka.

Kebab tradycyjny - Krok 3

Krok 4

Na stole rozłóż placki tortilli – na każdy z nich wyłóż wymieszaną z sosem kapustę, usmażonego kurczaka oraz pokrojonego w półplastry pomidora. Całość zroluj ścisło, podwijając do środka boki tortilli, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.

Kebab tradycyjny - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowane kebaby ułóż na wyłożonej pergaminem blasze i zapiecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 5-8 minut. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy zapiekając nasze kebaby na elektrycznym grillu, jeśli taki posiadamy.

Kebab tradycyjny - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Darek C Cen

    Darek C Cen , 29.12.2019

    Tak Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz BMW

    Janusz BMW , 14.05.2018

    a można zrobić bez ketchupu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Larin

    Mariusz Larin , 23.02.2018

    Bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • oliwia tkocz

    oliwia tkocz , 04.04.2017

    super robiłam to na obiad mamie i tacie bardzo im smakowało najpierw zrobiłam z internetu a potem pobrałam aplikacje jest i świetna aplikacja i dobre przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Pietrzak

    Małgorzata Pietrzak , 21.06.2016

    smaczne, ale ja zamiast fixu sama.zrobilam sos i marynate, szkoda płacić prawie 4 zl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • samir burianski

    samir burianski , 25.11.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Matthew Baumgart

    Matthew Baumgart , 02.02.2015

    Zamiast kurczaka można użyć mięsa mielonego?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kebab tradycyjnyKebab tradycyjny

Uliczne jedzenie, na które przychodzi ochota zwłaszcza wieczorową porą, możesz teraz przygotować samodzielnie, wykorzystując ten przepis. Kebab – najbardziej chyba znany po pizzy i hamburgerach fast food na świecie, to danie, które bez trudu przyrządzisz we własnej kuchni. Podpowiemy, jak zrobić kebaba w domu, jakie składniki do kebaba nadają się najlepiej i jak go podać, by degustacja nikomu nie sprawiła kłopotów. Kompletna instrukcja obsługi w jednym miejscu w postaci prostego przepisu na kebaba – o to chodzi!

Dla kogo? Kebab – jakie składniki będą potrzebne? Grillowane i doskonale przyprawione piersi z kurczaka, dwa rodzaje kapusty – biała i czerwona – oraz pełen smaku sos na bazie jogurtu naturalnego – to połączenie, które gwarantuje, że domowe kebaby drobiowe będą mogły konkurować z najlepszym tureckim bistro w mieście. Brzmi ambitnie? Nie przejmuj się. Nawet jeśli do tej pory nie przygotowywałeś tej potrawy, nasze wskazówki odnośnie do tego, jak zrobić kebaba w domu sprawią, że poradzisz sobie z nią celująco.

Na jaką okazję? Pora skończyć z patrzeniem na te smaczną potrawę przez pryzmat nie do końca zachęcających budek przy dworcach czy studenckiego menu. Przepis na kebaba wykorzystaj jako pomysł na niebanalny obiad, którym uradujesz całą swoją rodzinę. Chcesz mieć pewność, że w składzie kebaba tradycyjnego znajdą się tylko najwyższej jakości produkty? Zrobienie kebaba w domu to najlepsze rozwiązanie.

Czy wiesz, że? By jedzenie było przyjemnością, a osoby, dla których przygotujesz kebaby, nie pobrudziły ubrań, zwróć uwagę na sposób serwowania tego przysmaku, jakim jest domowy kebab. Składniki musisz ciasno zawinąć w pszenną tortillę i podpiec na patelni lub grillu. By łatwiej było kebab zjeść, zawiń go w folię aluminiową. W przeciwnym razie, do jedzenia lepiej użyć noża i widelca.

Dla urozmaicenia: Co dodać do przepisu na kebaba, by zachwycał różnorodnością? Oprócz podanych przez nas składników, możesz wykorzystać również mięso z udek kurczaka, kapustę pekińską, ogórki (świeże lub konserwowe). Przepis na kebab dopasuj do siebie i swoich preferencji!