Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
1 szklanka
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżeczka
50 mililitrów
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość sosu z opakowania wymieszaj z ketchupem, majonezem i jogurtem. Jeśli chcesz, aby kebab był zdecydowanie ostrzejszy – dodaj również chilli.
Krok 2
Zawartość Fixu z opakowania (marynata) wymieszaj z 3 łyżkami oliwy. Piersi z kurczaka opłucz i pokrój w cienkie paski, następnie wymieszaj z gotową marynatą i odstaw na kilka minut do lodówki.
Krok 3
Pomidor pokrój w półplastry, cebulę w piórka. W dużej misce połącz oba rodzaje kapusty, cebulę, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Na rozgrzanej patelni usmaż zamarynowane mięso kurczaka.
Krok 4
Na stole rozłóż placki tortilli – na każdy z nich wyłóż wymieszaną z sosem kapustę, usmażonego kurczaka oraz pokrojonego w półplastry pomidora. Całość zroluj ścisło, podwijając do środka boki tortilli, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.
Krok 5
Tak przygotowane kebaby ułóż na wyłożonej pergaminem blasze i zapiecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 5-8 minut. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy zapiekając nasze kebaby na elektrycznym grillu, jeśli taki posiadamy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Kebab tradycyjny
Uliczne jedzenie, na które przychodzi ochota zwłaszcza wieczorową porą, możesz teraz przygotować samodzielnie, wykorzystując ten przepis. Kebab – najbardziej chyba znany po pizzy i hamburgerach fast food na świecie, to danie, które bez trudu przyrządzisz we własnej kuchni. Podpowiemy, jak zrobić kebaba w domu, jakie składniki do kebaba nadają się najlepiej i jak go podać, by degustacja nikomu nie sprawiła kłopotów. Kompletna instrukcja obsługi w jednym miejscu w postaci prostego przepisu na kebaba – o to chodzi!
Dla kogo? Kebab – jakie składniki będą potrzebne? Grillowane i doskonale przyprawione piersi z kurczaka, dwa rodzaje kapusty – biała i czerwona – oraz pełen smaku sos na bazie jogurtu naturalnego – to połączenie, które gwarantuje, że domowe kebaby drobiowe będą mogły konkurować z najlepszym tureckim bistro w mieście. Brzmi ambitnie? Nie przejmuj się. Nawet jeśli do tej pory nie przygotowywałeś tej potrawy, nasze wskazówki odnośnie do tego, jak zrobić kebaba w domu sprawią, że poradzisz sobie z nią celująco.
Na jaką okazję? Pora skończyć z patrzeniem na te smaczną potrawę przez pryzmat nie do końca zachęcających budek przy dworcach czy studenckiego menu. Przepis na kebaba wykorzystaj jako pomysł na niebanalny obiad, którym uradujesz całą swoją rodzinę. Chcesz mieć pewność, że w składzie kebaba tradycyjnego znajdą się tylko najwyższej jakości produkty? Zrobienie kebaba w domu to najlepsze rozwiązanie.
Czy wiesz, że? By jedzenie było przyjemnością, a osoby, dla których przygotujesz kebaby, nie pobrudziły ubrań, zwróć uwagę na sposób serwowania tego przysmaku, jakim jest domowy kebab. Składniki musisz ciasno zawinąć w pszenną tortillę i podpiec na patelni lub grillu. By łatwiej było kebab zjeść, zawiń go w folię aluminiową. W przeciwnym razie, do jedzenia lepiej użyć noża i widelca.
Dla urozmaicenia: Co dodać do przepisu na kebaba, by zachwycał różnorodnością? Oprócz podanych przez nas składników, możesz wykorzystać również mięso z udek kurczaka, kapustę pekińską, ogórki (świeże lub konserwowe). Przepis na kebab dopasuj do siebie i swoich preferencji!