Kebab tradycyjny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kebab tradycyjny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

4396 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1361 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3745 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 szklanka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżeczka

50 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość sosu z opakowania wymieszaj z ketchupem, majonezem i jogurtem. Jeśli chcesz, aby kebab był zdecydowanie ostrzejszy – dodaj również chilli.

Kebab tradycyjny - Krok 1

Krok 2

Zawartość Fixu z opakowania (marynata) wymieszaj z 3 łyżkami oliwy. Piersi z kurczaka opłucz i pokrój w cienkie paski, następnie wymieszaj z gotową marynatą i odstaw na kilka minut do lodówki.

Kebab tradycyjny - Krok 2

Krok 3

Pomidor pokrój w półplastry, cebulę w piórka. W dużej misce połącz oba rodzaje kapusty, cebulę, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Na rozgrzanej patelni usmaż zamarynowane mięso kurczaka.

Kebab tradycyjny - Krok 3

Krok 4

Na stole rozłóż placki tortilli – na każdy z nich wyłóż wymieszaną z sosem kapustę, usmażonego kurczaka oraz pokrojonego w półplastry pomidora. Całość zroluj ścisło, podwijając do środka boki tortilli, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.

Kebab tradycyjny - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowane kebaby ułóż na wyłożonej pergaminem blasze i zapiecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 5-8 minut. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy zapiekając nasze kebaby na elektrycznym grillu, jeśli taki posiadamy.

Kebab tradycyjny - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Darek C Cen

    Darek C Cen , 29.12.2019

    Tak Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz BMW

    Janusz BMW , 14.05.2018

    a można zrobić bez ketchupu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Larin

    Mariusz Larin , 23.02.2018

    Bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • oliwia tkocz

    oliwia tkocz , 04.04.2017

    super robiłam to na obiad mamie i tacie bardzo im smakowało najpierw zrobiłam z internetu a potem pobrałam aplikacje jest i świetna aplikacja i dobre przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Pietrzak

    Małgorzata Pietrzak , 21.06.2016

    smaczne, ale ja zamiast fixu sama.zrobilam sos i marynate, szkoda płacić prawie 4 zl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • samir burianski

    samir burianski , 25.11.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Matthew Baumgart

    Matthew Baumgart , 02.02.2015

    Zamiast kurczaka można użyć mięsa mielonego?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kebab tradycyjnyKebab tradycyjny

Uliczne jedzenie, na które przychodzi nam ochotę zwłaszcza wieczorową porą po stresującym dniu, możesz teraz przyrządzić samodzielnie. Kebab – najbardziej chyba znany po pizzy i hamburgerach fast food na świecie, to danie, które daje się szybko zrobić w domu. Podpowiemy, jak. Grillowane i doskonale przyprawione piersi z kurczaka, dwa rodzaje kapusty – biała i czerwona – oraz pełen smaku sos na bazie jogurtu naturalnego – to połączenie, które gwarantuje, że kebaby drobiowe zrobione w domu będą mogły konkurować z najlepszym nawet tureckim bistro w mieście. By jedzenie było przyjemnością, a osoby, dla których przygotujesz kebaby, nie pobrudziły ubrań, zwróć uwagę na sposób serwowania tego przysmaku. Wszystkie składniki musisz ciasno zawinąć w pszenną tortillę i podpiec na patelni lub grillu. By łatwiej było kebab zjeść, zawiń go w folię aluminiową. W przeciwnym razie, lepiej jeść go nożem i widelcem.