Przepis na domowy kebab | Przepisy.pl pixel

Kebab tradycyjny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

168

5172 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1794 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5568 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 szklanka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżeczka

50 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr wymieszaj z ketchupem, majonezem i jogurtem. Jeśli chcesz, aby domowy kebab był zdecydowanie ostrzejszy – dodaj również chili.

Kebab tradycyjny - Krok 1

Krok 2

Zawartość fixu z opakowania (marynata) wymieszaj z 3 łyżkami oliwy. Piersi z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w cienkie paski. Tak przygotowane mięso na domowy kebab wymieszaj z gotową marynatą i odstaw na 15 minut do lodówki.

Kebab tradycyjny - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni usmaż zamarynowane mięso kurczaka. Pomidory umyj, pozbądź się szypułek i pokrój w półksiężyce. Cebulę obierz i pokrój w piórka. W dużej misce spożywczej połącz oba rodzaje poszatkowanej kapusty i pokrojoną cebulę, a następnie dodaj przygotowany wcześniej sos i wymieszaj ręką dokładnie wszystkie składniki domowego kababu.

Kebab tradycyjny - Krok 3

Krok 4

Na stole, kuchennym blacie lub stolnicy rozłóż placki tortilli – na każdy z nich wyłóż wymieszaną z sosem kapustę, usmażonego kurczaka oraz pokrojonego w półksiężyce pomidora. Całość zroluj dość mocno, podwijając do środka boki tortilli, aby farsz domowego kebabu z kurczakiem nie wydostawał się na zewnątrz.

Kebab tradycyjny - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowane domowe kebaby ułóż na wyłożonej pergaminem blasze i zapiecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 5-8 minut. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, zapiekając kebaby na elektrycznym grillu, jeśli taki posiadasz.

Kebab tradycyjny - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Żeby domowe kebaby się nie rozwinęły, a ich zawartość nie wypadła ze środka, na czas pieczenia warto spiąć je wykałaczką.

14

Opinie o przepisie

  • Goska

    Goska , 03.02.2022

    W kroku pierwszym zawartosc sosu a w kroku drugim marynata . w przepisie nie widze marynaty!? badz nie umie czytac.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 26.06.2021

    TAK! Świetny przepis na takiego kebaba, do mojego ogórek świeży wpada!!! Ponadto Ajran do popicia będzie idealny, polecam najbardziej w dzień upalny!!! Ugasi pragnienie, złagodzi smaki, dla mnie idealny dodatek taki! :) Spróbujcie i dajcie znać czy smakowało, a może chcieliście dokładki bo było Wam mało? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mirosław U.

    Mirosław U. , 18.06.2021

    TAK. Inspiracji na przepisy.pl znajduję co niemiara. Również moja żonka z nich korzysta, gdy zrobić ciekawe i szybkie danie się postara. Dodanie do kebaba łyżeczki konserwowej kukurydzy (wszak to jeden ze sztandarowych elementów lata i wakacji…) aż się prosi. Przecież gotowane kolby niejeden sprzedawca po plaży nosi. Zatem podążając za tym kulinarnym wyzwaniem… dodaję na koniec do kebaba kukurydzę i cieszę się pysznie zakończonym zadaniem!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 14.06.2021

    TAK. Na kebaba wszyscy domownicy ochotę mają, przepisy.pl marzenia spełniają. Ja marynatę z jogurtu, utartego czosnku, papryki, kolendry, koncentratu pomidorowego, soli i pieprzu będę robiła, pracą w kuchni się cieszyła! Mięso zanurzę w marynacie i do lodówki odstawię, tym daniem wszystkim radość sprawię! Pomidory w półplastry, cebulę w piórka pokroję - aby zadowolić wszystkich, dwoję się i troję! W misce kapustę, cebulę i sos będę łączyła - z pracy twórczej się cieszyła! Na patelni zamarynowanego kurczaka usmażę - ja o kebabie już marzę! Wymieszaną z sosem kapustę, usmażonego kurczaka i pomidora na tortillę wyłożę, uwielbiam takie dania, gdy ciepło jest na dworze! Całość jak na obrazku złożę, mąż trochę mi pomoże! Do piekarnika na kilka minut wsadzę, z pewnością z kebabami sobie poradzę. Kebaby już są gotowe, to na obiad w 10 strzał, taki pomysł Wasz portal mi dał! Dziękuję. 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 11.06.2021

    Tak. Sama robię sosy nie kupuje gotowych tzw. swojskie lepsze i lepiej samkują

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek C Cen

    Darek C Cen , 29.12.2019

    Tak Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz BMW

    Janusz BMW , 14.05.2018

    a można zrobić bez ketchupu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Larin

    Mariusz Larin , 23.02.2018

    Bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • oliwia tkocz

    oliwia tkocz , 04.04.2017

    super robiłam to na obiad mamie i tacie bardzo im smakowało najpierw zrobiłam z internetu a potem pobrałam aplikacje jest i świetna aplikacja i dobre przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Pietrzak

    Małgorzata Pietrzak , 21.06.2016

    smaczne, ale ja zamiast fixu sama.zrobilam sos i marynate, szkoda płacić prawie 4 zl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • samir burianski

    samir burianski , 25.11.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Matthew Baumgart

    Matthew Baumgart , 02.02.2015

    Zamiast kurczaka można użyć mięsa mielonego?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kebab tradycyjnyKebab tradycyjny

Uliczne jedzenie, na które przychodzi ochota wieczorową porą, możesz teraz przygotować samodzielnie, wykorzystując przepis na domowy kebab. Jak zrobić kebaba? To smaczne danie jest chyba najbardziej znanym, zaraz po pizzy i hamburgerach, fast foodem na świecie. Skończ z kupnymi kebabami, które nie tylko nadwyrężają Twój budżet, ale również często są robione ze słabej jakości produktów. Już teraz możesz przyrządzić znakomity przepis na tego domowego fast fooda. Co najważniejsze, w naszej recepturze możesz dobierać składniki indywidualnie, więc stworzysz swoją ulubioną kompozycję, która zadowoli Cię smakiem. Podpowiemy, jak zrobić kebab w domu, jakie składniki do kebabu domowego nadają się najlepiej i jak go podać, by degustacja nikomu nie sprawiła kłopotów. Kompletna instrukcja obsługi w jednym miejscu w postaci prostego przepisu na kebab – o to chodzi! Nie czekaj i już teraz rozpocznij przygotowania, czeka Cię prawdziwa uczta smaków z tym popularnym daniem w roli głównej. Smacznego!

Dla kogo?

Kebab domowy to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników fast foodów na całym świecie. Z łatwością przygotujesz go w domu, dodając ulubione składniki i kontrolując stopień ostrości. Jego smak z pewnością przypadnie do gustu zwolennikom mięs. Jak zrobić kebaba w domu? W naszej recepturze poleciliśmy pierś z kurczaka, która wyróżnia się soczystością i doskonałym aromatem. Przyznaj, że to obowiązkowe cechy wszystkich kebabów! Fani warzyw również nie będą mieli na co narzekać. Na liście składników znajdziesz: białą i czerwoną kapustę, cebulę oraz pomidora. Wszystkie produkty oblejesz pysznym sosem czosnkowym. Musimy również wspomnieć o czasie przygotowania domowego fast fooda. To jedyne pół godziny! Zapewne często dłużej stoisz w kolejce po kupne jedzenie, dlatego poświęć chwilę i przyrządź smaczne danie z dobrej jakości składników w domowym zaciszu. Jak zrobić kebaba? Recepturę i nasze wskazówki już znasz, więc teraz wszystko zależy od Ciebie.

Na jaką okazję?

Pora skończyć z patrzeniem na tę smaczną potrawę przez pryzmat nie do końca zachęcających budek przy dworcach czy studenckiego menu. Przepis na kebab domowy wykorzystaj jako pomysł na niebanalny obiad, którym uradujesz całą swoją rodzinę. Z takiej propozycji z pewnością ucieszą się najmłodsi smakosze. Domowy fast food to zawsze dobry pomysł, który pomoże w urozmaiceniu codziennego menu! Nim się obejrzysz, wszystko zniknie z talerzy i pojawią się pytania o dokładkę. Powodzenia! Jeżeli szykujesz przyjęcie dla znajomych w domu, to domowy kebab również sprawdzi się doskonale. Przyrządzenie dania zajmuje przecież tylko pół godziny, więc nie spędzisz w kuchni pół dnia. Z pewnością będzie to też tańsza opcja od zamawianej pizzy. Pozwól, by ten domowy specjał zachwycił wszystkich gości. Chcesz mieć pewność, że w składzie kebabu tradycyjnego znajdą się tylko najwyższej jakości produkty? Zrobienie kebabu w domu to najlepsze rozwiązanie. Jak zrobić kebab domowy? Sprawdź nasz przepis!

Czy wiesz, że?

Chociaż na całym świecie przyjęło się, że kebab pochodzi z Turcji, to tak naprawdę pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się już w starożytnej Persji. Całe szczęście receptura na ten przysmak przetrwała do dziś i możemy cieszyć się jego walorami! Jednym z nich jest zdecydowanie soczystość, za którą odpowiadają pyszne sosy. Kebab w domu może więc stanowić wyzwanie dla czystych ubrań! By jedzenie było przyjemnością, a osoby, dla których przygotujesz kebaby, nie pobrudziły bluzek, zwróć uwagę na sposób serwowania tego przysmaku, jakim jest domowy kebab. Jak zrobić kebaba? Składniki domowego kebabu z kurczakiem musisz ciasno zawinąć w pszenną tortillę i podpiec na patelni lub grillu. Dzięki tej czynności farsz będzie ciepły, a wrap się nie rozwinie. By łatwiej było domowy kebab zjeść, zawiń go w folię aluminiową. W przeciwnym razie do jedzenia lepiej użyć noża i widelca, a kebab położyć na talerzu.  Wypróbuj kebab domowy, a przekonasz się, że będzie smakował jeszcze lepiej niż ten z ulubionej budki na mieście. Kiedy rozpoczniesz przygotowania?

Dla urozmaicenia:

Co dodać do przepisu na domowy kebab? Jak zrobić kebaba w domu? Możesz dowolnie modyfikować recepturę! Oprócz podanych przez nas składników wykorzystaj również mięso z udek kurczaka. Możesz poeksperymentować z warzywnymi dodatkami i do środka tortilli dorzucić: kapustę pekińską, ogórki (świeże lub konserwowe) czy nawet kukurydzę. Wszystko zależy od Ciebie! Przepis na domowy kebab dopasuj do siebie i swoich preferencji! Możesz także przygotować domowy kebab w picie. Ta chrupiąca bułka wypełniona farszem będzie wyjątkowo smaczną propozycją w Twoim menu. By zrobić kebab w domu, możesz również wykorzystać lawasz, czyli ormiański placek. Z łatwością znajdziesz te produkty na półkach sklepowych i za każdym razem przyrządzisz nową wersję ulubionego fast fooda. Nie czekaj i już teraz zaopatrz się w potrzebne składniki i działaj w kuchni. Razem z nami dowiesz się, jak zrobić kebaba w domu, którego smak zdecydowanie przebije dania serwowane na mieście. Po spróbowaniu receptury koniecznie podziel się z nami opinią i wrażeniami. Co najbardziej smakowało Ci w kebabie?