Kebab tradycyjny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

106

4289 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1329 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3590 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 szklanka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżeczka

50 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość sosu z opakowania wymieszaj z ketchupem, majonezem i jogurtem. Jeśli chcesz, aby kebab był zdecydowanie ostrzejszy – dodaj również chilli.

Kebab tradycyjny - Krok 1

Krok 2

Zawartość Fixu z opakowania (marynata) wymieszaj z 3 łyżkami oliwy. Piersi z kurczaka opłucz i pokrój w cienkie paski, następnie wymieszaj z gotową marynatą i odstaw na kilka minut do lodówki.

Kebab tradycyjny - Krok 2

Krok 3

Pomidor pokrój w półplastry, cebulę w piórka. W dużej misce połącz oba rodzaje kapusty, cebulę, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Na rozgrzanej patelni usmaż zamarynowane mięso kurczaka.

Kebab tradycyjny - Krok 3

Krok 4

Na stole rozłóż placki tortilli – na każdy z nich wyłóż wymieszaną z sosem kapustę, usmażonego kurczaka oraz pokrojonego w półplastry pomidora. Całość zroluj ścisło, podwijając do środka boki tortilli, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.

Kebab tradycyjny - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowane kebaby ułóż na wyłożonej pergaminem blasze i zapiecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 5-8 minut. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy zapiekając nasze kebaby na elektrycznym grillu, jeśli taki posiadamy.

Kebab tradycyjny - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Darek C Cen

    Darek C Cen, 29.12.2019

    Tak Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz BMW

    Janusz BMW, 14.05.2018

    a można zrobić bez ketchupu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Larin

    Mariusz Larin, 23.02.2018

    Bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • oliwia tkocz

    oliwia tkocz, 04.04.2017

    super robiłam to na obiad mamie i tacie bardzo im smakowało najpierw zrobiłam z internetu a potem pobrałam aplikacje jest i świetna aplikacja i dobre przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Pietrzak

    Małgorzata Pietrzak , 21.06.2016

    smaczne, ale ja zamiast fixu sama.zrobilam sos i marynate, szkoda płacić prawie 4 zl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • samir burianski

    samir burianski, 25.11.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Matthew Baumgart

    Matthew Baumgart, 02.02.2015

    Zamiast kurczaka można użyć mięsa mielonego?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kebab z grilla
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kebab tradycyjnyKebab tradycyjny

Uliczne jedzenie, na które przychodzi nam ochotę zwłaszcza wieczorową porą po stresującym dniu, możesz teraz przyrządzić samodzielnie. Kebab – najbardziej chyba znany po pizzy i hamburgerach fast food na świecie, to danie, które daje się szybko zrobić w domu. Podpowiemy, jak. Grillowane i doskonale przyprawione piersi z kurczaka, dwa rodzaje kapusty – biała i czerwona – oraz pełen smaku sos na bazie jogurtu naturalnego – to połączenie, które gwarantuje, że kebaby drobiowe zrobione w domu będą mogły konkurować z najlepszym nawet tureckim bistro w mieście. By jedzenie było przyjemnością, a osoby, dla których przygotujesz kebaby, nie pobrudziły ubrań, zwróć uwagę na sposób serwowania tego przysmaku. Wszystkie składniki musisz ciasno zawinąć w pszenną tortillę i podpiec na patelni lub grillu. By łatwiej było kebab zjeść, zawiń go w folię aluminiową. W przeciwnym razie, lepiej jeść go nożem i widelcem.