Plince – co to jest? Jak je zrobić w tradycyjny sposób?

Kojarzycie z dzieciństwa tradycyjne plince? Tych placków nie mogło zabraknąć w kuchniach naszych babć. Wróćmy wspólnie do dziecięcych czasów i przygotujmy plince we własnych kuchniach.

Plince – co to za potrawa?

Co to są plince? Plince lub inaczej plyndze czy plendze to tradycyjna potrawa wywodząca się z województwa wielkopolskiego. Plince są owalnymi smażonymi plackami z ziemniaków, mąki, jajek i cebuli. Plince można smażyć na oleju, ale dawniej smażono je głównie na smalcu. Najpopularniejsza wersja tego dania, czyli plince z pomoćką (placki z twarogiem i śmietaną), są znanym warmińskim specjałem, który zachwyca prostotą i niebanalnym połączeniem smaków. Przepis na plince pozwala kreatywnie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Jeśli znudziły wam się kopytka i kluski śląskie, to warto przygotować właśnie plince – pasują idealnie do gulaszu i strogonowa, ale mogą być też serwowane w ramach przystawki.

Jak zrobić plince?

Tradycyjne plince powstają z zaledwie kilku składników. Przepis na chrupiące placki zakłada wykorzystanie ziemniaków, jajka, mąki pszennej, cebuli, bułki tartej oraz przypraw takich jak pietruszka i czosnek. Sposób doprawienia placków może być bardzo dowolny – wykorzystajcie przyprawy, które lubicie. Ziemniaki należy ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę, a następnie dodać do nich drobno posiekaną i przesmażoną cebulę, a następnie jajko, mąkę i przyprawy. Masę wyrabiamy dokładnie i formujemy płaskie placki, a następnie smażymy je na oleju lub pieczemy do zarumienienia. Placki ziemniaczane z tego przepisu można podawać z dowolnymi dipami.