Co to małdrzyki? Z czego i jak je zrobić?

Bohaterami dzisiejszego wpisu są małdrzyki. Lubicie? Robiliście już kiedyś? A może pierwszy raz słyszycie tę nazwę? No właśnie, a czym one są? Nazwa, przyznacie sami – ciekawa. A z czego je zrobić i co to małdrzyki? Zapraszamy do artykułu.

Co to są małdrzyki?

Małdrzyki to delikatne placki serowe, których przygotowanie jest bardzo szybkie. Nazwa pochodzi od gatunku sera, nazywanego „mądrzyk”, wytwarzanego kiedyś w Polsce ze słodkiego mleka. Małdrzyki są najbardziej popularne w Małopolsce i na Podkarpaciu.

Z czego i jak zrobić małdrzyki?

Skoro wiecie już, co to są małdrzyki, teraz dowiecie się, z czego i jak je zrobić. Obecnie do przygotowania placuszków wykorzystuje się jak najlepszej jakości ser twarogowy, tłusty lub półtłusty. Potrzebujecie jeszcze tylko takich podstawowych składników:

  • Jajek
  • Mąki
  • Cukru
  • Masła

Małdrzyki krakowskie – jak zrobić?

Jeśli lubicie poznawać potrawy z różnych regionów Polski, koniecznie musicie poznać małdrzyki. Nadają się zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem, polane czekoladą, albo z dodatkiem ulubionej konfitury.

Dawniej ser przygotowywano ze słodkiego mleka z dodatkiem podpuszczki. Mleko szybko się ścinało, ser wyciskano przez płótno i od razu, na świeżo wykorzystywano do przygotowania placuszków. Dziś nie musicie robić tego samodzielnie. Wykorzystajcie dobry twaróg ze sklepu lub z zaprzyjaźnionego gospodarstwa.

Małdrzyki do lunchboxa

Placuszki mają jeszcze ogromny plus. Mianowicie łatwo zapakować je do pudełka i zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub w podróż. Dodatki, takie jak czekoladę, owoce czy cukier puder, zapakujcie do małych oddzielnych pudełeczek i dodajcie do placuszków tuż przed spożyciem.

Coraz więcej osób wybiera lunchboxy zamiast zwykłych kanapek czy kupowanych na szybko gotowych posiłków ze sklepów i barów. Zapakujcie placuszki do pudełka i weźcie ze sobą na wynos, a nie będziecie musieli w pośpiechu kupować gotowego jedzenia w sklepie.

Z czego są małdrzyki? Jak je zrobić?

Ogromnym plusem małdrzyków jest to, że nie wymagają drogich czy mało dostępnych produktów. Z prostych składników przygotujecie przepyszne, twarogowe placuszki, które zasmakują każdemu. Z odpowiednimi dodatkami macie gwarancję, że nikt się im nie oprze.

Potrzebne składniki:

  • 300 g półtłustego sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka roztopionego masła

Jak zrobić małdrzyki?

  1. Ser przełóżcie do miski i rozgniećcie widelcem. Dodajcie jajka, masło i cukier waniliowy.
  2. Zmiksujcie wszystko razem. Potem, cały czas miksując na niskich obrotach, dodawajcie stopniowo mąkę.
  3. Smażcie na maśle z obu stron, by były rumiane.
  4. Wyłóżcie usmażone placki na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i małdrzyki gotowe!

Podsumowanie

Małdrzyki najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem. Możecie też położyć na wierzch placuszków owoce albo roztopioną czekoladę. W obu odsłonach będą pyszne i ukoją podniebienia nawet największych smakoszy. Będzie pysznie. Wypróbujcie też przepis na placki z suszoną żurawiną i bananem. Jeśli wolicie tradycyjne połącznia, doskonale sprawdzą się puszyste placki z jabłkami. Smacznego!