Jak zrobić racuchy?

Jak zrobić racuchy, aby były puszyste i delikatne? Z czym je podawać, aby podkreślić ich smak? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Jak zrobić racuchy ze śliwkami?

Klasyczne racuchy to pulchne placki, podawane na słodko. Do ich przygotowania sprawdzą się kwaskowate owoce, które przełamią smak dania. Jak zrobić racuchy i po jakie owoce sięgnąć? Często używa się do nich jabłek, jednak śliwki będą równie dobrym wyborem. Wybierz węgierki, które mają cierpki posmak. Jak zrobić racuchy z tymi owocami? Oto sprawdzony przepis.

Będziesz potrzebować:

- 150 g śliwek węgierek

- 2 łyżki cukru

- Opakowanie Fixu do placków z jabłkami Knorr

- Szklankę zimnego mleka

- Pół szklanki oleju

- Łyżeczkę cynamonu

- Cukier puder (do dekoracji)

Jak zrobić racuchy krok po kroku? Sposób przyrządzenia:

- Przygotuj owoce: śliwki starannie umyj, osusz, a następnie pokrój na ćwiartki i pozbądź się pestek. Przełóż je do miseczki, zasyp cukrem oraz cynamonem i pozostaw na min. 10 minut – dzięki temu zyskają intensywniejszy smak.

- Zrób ciasto: Fix do placków z jabłkami starannie wymieszaj z zimnym mlekiem. Dodaj do całości odsączone owoce i odstaw na chwilę.

- Smaż racuchy: jak zrobić racuchy na patelni? Rozgrzej olej (powinien być ciepły, ale niezbyt gorący) i nakładaj na niego ciasto, starając się, aby w każdym placku znajdowały się śliwki. Gotowe racuchy powinny mieć złocistą skórkę z obu stron.

- Podawaj: usmażone racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników kuchennych. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

- Cynamonowe racuchy ze śliwką to znakomita propozycja na poobiedni deser lub słodki podwieczorek. Przyrządź je według naszych porad, a będą udane. Śliwki możesz, według uznania, zastąpić innymi owocami, np. bananami czy brzoskwiniami.

Z czym podawać domowe racuchy?

Jak zrobić racuchy, które zaskakują smakiem? Cukier puder to niejedyny sposób na podanie racuchów. Ich wygląd i smak uatrakcyjni również dodatek:

- świeżych ziół: słodkie placki skomponują się np. z listkami mięty;

- twarożku i syropu klonowego: to dość niecodzienne połączenie będzie znakomite do racuchów dyniowych z serem i syropem klonowym;

- bitej śmietany: dobrze schłodzoną kremówkę (o 36% zawartości tłuszczu) ubijaj mikserem, aż stanie się puszysta;

- konfitury: domowe przetwory są popularnym dopełnieniem racuchów na słodko. Wybierz np. malinową lub jagodową;

- wiórków czekoladowych: wystarczy, że tabliczkę dobrze schłodzisz, a następnie zetrzesz ją na grubych oczkach tarki.

Jak zrobić racuchy, które będą apetyczne i pachnące? To proste! Przyrządź wyśmienite placuszki, korzystając z naszych porad.