Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

692 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

483 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

659 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 mililitrów

0.5 łyżki

3 sztuki

100 gramów

1 sztuka

0.5 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

40 gramów

20 gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój w drobną kostkę i ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu i roztartych goździków.

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - Krok 1

Krok 2

Gdy będzie miękka, zmiksuj całość. Powinno powstać niezbyt gęste puree.

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - Krok 2

Krok 3

Do puree z dyni dodaj jajo, mąkę, cukier, i proszek do pieczenia, wymieszaj i odstaw ciasto na 10 minut.

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozpuść margarynę. Smaż małe racuchy na średnio rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Placki powinny być chrupiące i złociste na zewnątrz i puszyste w środku.

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - Krok 4

Krok 5

Gotowe racuchy przełóż na talerz. Na każdym połóż po łyżce twarożku. Całość posyp cukrem pudrem i polej syropem klonowym. Podawaj natychmiast.

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym są słodkie i puszyste. Doskonale nadają się na podwieczorek bądź słodką kolację. Prezentujemy sposób na ich proste i szybkie przygotowanie. W naszym przepisie dynię najpierw gotuje się w mleku. Oczywiście można przyrządzić ją również na swój sposób, np. piekąc ją w piekarniku. Jednak dzięki połączeniu z mlekiem powstanie z niej pyszne purée, z którego usmażysz na patelni okrągłe, pomarańczowo-złociste placki. Racuchy najlepiej smakują póki są gorące. Podawać je możesz z łyżką słodkiego twarogu lub odrobiną śmietany z syropem klonowym, który jest słodkim dodatkiem prosto z Kanady (jeśli go nie masz, zastąp go miodem). Możesz użyć naturalnego twarogu, sera mascarpone lub waniliowego serka homogenizowanego. Takie racuchy zabierzesz z powodzeniem do pracy i odgrzejesz w mikrofalówce na ciepłe drugie śniadanie lub lunch.