Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym
łatwe
673 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
300 mililitrów
0.5 łyżki
3 sztuki
100 gramów
1 sztuka
0.5 łyżki
2 łyżki
1 opakowanie
40 gramów
20 gramów
null gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię pokrój w drobną kostkę i ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu i roztartych goździków.

Krok 2
Gdy będzie miękka, zmiksuj całość. Powinno powstać niezbyt gęste puree.

Krok 3
Do puree z dyni dodaj jajo, mąkę, cukier, i proszek do pieczenia, wymieszaj i odstaw ciasto na 10 minut.

Krok 4
Na patelni rozpuść margarynę. Smaż małe racuchy na średnio rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Placki powinny być chrupiące i złociste na zewnątrz i puszyste w środku.

Krok 5
Gotowe racuchy przełóż na talerz. Na każdym połóż po łyżce twarożku. Całość posyp cukrem pudrem i polej syropem klonowym. Podawaj natychmiast.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym są słodkie i puszyste. Doskonale nadają się na podwieczorek bądź słodką kolację. Prezentujemy sposób na ich proste i szybkie przygotowanie. W naszym przepisie dynię najpierw gotuje się w mleku. Oczywiście można przyrządzić ją również na swój sposób, np. piekąc ją w piekarniku. Jednak dzięki połączeniu z mlekiem powstanie z niej pyszne purée, z którego usmażysz na patelni okrągłe, pomarańczowo-złociste placki. Racuchy najlepiej smakują póki są gorące. Podawać je możesz z łyżką słodkiego twarogu lub odrobiną śmietany z syropem klonowym, który jest słodkim dodatkiem prosto z Kanady (jeśli go nie masz, zastąp go miodem). Możesz użyć naturalnego twarogu, sera mascarpone lub waniliowego serka homogenizowanego. Takie racuchy zabierzesz z powodzeniem do pracy i odgrzejesz w mikrofalówce na ciepłe drugie śniadanie lub lunch.






























