Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

636 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

405 osób wydrukowało

Pobierz pdf

456 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

0.5 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

40 gramów

20 gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój w drobną kostkę i ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu i roztartych goździków.

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - Krok 1

Krok 2

Gdy będzie miękka, zmiksuj całość. Powinno powstać niezbyt gęste puree.

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - Krok 2

Krok 3

Do puree z dyni dodaj jajo, mąkę, cukier, i proszek do pieczenia, wymieszaj i odstaw ciasto na 10 minut.

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozpuść margarynę. Smaż małe racuchy na średnio rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Placki powinny być chrupiące i złociste na zewnątrz i puszyste w środku.

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - Krok 4

Krok 5

Gotowe racuchy przełóż na talerz. Na każdym połóż po łyżce twarożku. Całość posyp cukrem pudrem i polej syropem klonowym. Podawaj natychmiast.

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym są słodkie i puszyste. Doskonale nadają się na podwieczorek bądź słodką kolację. Prezentujemy sposób na ich proste i szybkie przygotowanie. W naszym przepisie dynię najpierw gotuje się w mleku. Oczywiście można przyrządzić ją również na swój sposób, np. piekąc ją w piekarniku. Jednak dzięki połączeniu z mlekiem powstanie z niej pyszne purée, z którego usmażysz na patelni okrągłe, pomarańczowo-złociste placki. Racuchy najlepiej smakują póki są gorące. Podawać je możesz z łyżką słodkiego twarogu lub odrobiną śmietany z syropem klonowym, który jest słodkim dodatkiem prosto z Kanady (jeśli go nie masz, zastąp go miodem). Możesz użyć naturalnego twarogu, sera mascarpone lub waniliowego serka homogenizowanego. Takie racuchy zabierzesz z powodzeniem do pracy i odgrzejesz w mikrofalówce na ciepłe drugie śniadanie lub lunch.