Chrupiące placki z dyni i sera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

80

952 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1017 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

2.5 szklanki

1 sztuka

50 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski.

Chrupiące placki z dyni i sera - Krok 1

Krok 2

Wlej wodę, dodaj jajko, starty ser oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Wymieszaj dokładnie ciasto i odstaw na 10 minut w chłodne miejsce.

Chrupiące placki z dyni i sera - Krok 2

Krok 3

Teraz smaż okrągłe placuszki na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony. Powinny być złociste i chrupiące.

Chrupiące placki z dyni i sera - Krok 3

Krok 4

Gotowe placuszki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj samodzielnie lub do duszonych mięs.

Chrupiące placki z dyni i sera - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące placki z dyni i seraChrupiące placki z dyni i sera

Bardzo popularnym w naszym kraju daniem są placki ziemniaczane, które podaje się przeważnie z gulaszem lub śmietaną. Podobną potrawę przygotować możesz także na bazie innych warzyw, na przykład dyni. Miąższ z surowej dyni możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub zmiksować tworząc gładką masę. Placki smaż na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni, na którą przy pomocy łyżki nakładaj niewielkie porcje przygotowanego wcześniej ciasta. Smaż je po kilka minut na każdej ze stron. Kiedy będą one lekko zarumienione i chrupiące, zdejmij je z patelni i odciśnij nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Danie to serwować możesz na słono, z dodatkiem ulubionego, startego sera (jeżeli zależy ci na wyrazistym smaku, wybierz ser cheddar) oraz sosu, na przykład czosnkowego albo pomidorowego lub na słodko, z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi.