Chrupiące placki z dyni i sera żółtego – przepis | Przepisy.pl pixel

Chrupiące placki z dyni i sera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

97

1050 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1666 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

2.5 szklanki

1 sztuka

50 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski.

Chrupiące placki z dyni i sera - Krok 1

Krok 2

Wlej wodę, dodaj jajko, starty ser oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Wymieszaj dokładnie ciasto i odstaw na 10 minut w chłodne miejsce.

Chrupiące placki z dyni i sera - Krok 2

Krok 3

Teraz smaż okrągłe placuszki na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony. Powinny być złociste i chrupiące.

Chrupiące placki z dyni i sera - Krok 3

Krok 4

Gotowe placuszki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj samodzielnie lub do duszonych mięs.

Chrupiące placki z dyni i sera - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 30.06.2021

    Takie PLINDZE dyniowo serowe, no no przepisy,pl - zaciekawił mnie ten przepis :) Trzeba wypróbować :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące placki z dyni i seraChrupiące placki z dyni i sera

Bardzo popularnym w naszym kraju daniem są placki ziemniaczane, które podaje się przeważnie z gulaszem lub śmietaną. Podobną potrawę przygotować możesz także na bazie innych warzyw, na przykład dyni. Szybko dasz się przekonać, że nadaje się ona nie tylko do zrobienia kremowej, typowo jesiennej zupy. Przepis na placki z dyni jak ziemniaczane? Będzie pysznie!

Dla kogo? Miąższ z surowej dyni na placki możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub zmiksować tworząc gładką masę. Zdecyduj, jak jest ci wygodniej! W końcu chodzi o to, by gotowanie było dla ciebie przyjemnością. Możesz mieć pewność, że chrupiące placki z dyni i sera okażą się rozkoszą dla podniebienia.

Na jaką okazję? Porcję rumianych smakołyków dla 4 osób przygotujesz w zaledwie pół godziny, więc placki z dyni z serem możesz potraktować jako posiłek awaryjny, kiedy brakuje czasu na gotowanie, a całej rodzinie kiszki marsza grają.

Czy wiesz, że? Chrupiące placki z dyni z serem smaż na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni, na którą przy pomocy łyżki nakładaj niewielkie porcje przygotowanego wcześniej ciasta. Smaż je po kilka minut na każdej ze stron. Kiedy będą one lekko zarumienione i chrupiące, zdejmij gotowe placki z dyni z patelni i odciśnij nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Dla urozmaicenia: Placki z dyni serwować możesz na słono, z dodatkiem ulubionego, startego sera (jeżeli zależy ci na wyrazistym smaku, wybierz ser cheddar) oraz sosu, na przykład czosnkowego albo pomidorowego lub na słodko, z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi. Chrupiące placki z dyni i sera to potrawa wyjątkowo uniwersalna!