Chrupiące placki z dyni i sera żółtego – przepis | Przepisy.pl pixel

Chrupiące placki z dyni i sera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

98

1062 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1773 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

2.5 szklanki

1 sztuka

50 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię rozetnij, usuń wnętrze z pestkami oraz skórkę, a pozostały miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Chrupiące placki z dyni i sera - Krok 1

Krok 2

Wiórki lekko odciśnij i przełóż do miski. Do startej dyni wlej wodę, dodaj jajko, starty ser oraz całą zawartość opakowania Fix Knorr. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a powstałe ciasto odstaw na 10 minut w chłodne miejsce.

Chrupiące placki z dyni i sera - Krok 2

Krok 3

Na patelnię o szerokim dnie wlej trochę oleju roślinnego. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, nakładaj ciasto łyżką, formuj niewielkie okrągłe placuszki i smaż z każdej strony, dopóki nie staną się złociste i chrupiące.

Chrupiące placki z dyni i sera - Krok 3

Krok 4

Gotowe placuszki z dyni przekładaj na papierowy ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj samodzielnie lub do duszonych mięs.

Chrupiące placki z dyni i sera - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Chrupiące placki z dyni i sera podawaj na gorąco, zaraz po usmażeniu, kiedy dodany do ciasta cheddar wydziela najbardziej intensywny aromat.

1

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 30.06.2021

    Takie PLINDZE dyniowo serowe, no no przepisy,pl - zaciekawił mnie ten przepis :) Trzeba wypróbować :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące placki z dyni i seraChrupiące placki z dyni i sera

Bardzo popularnym w naszym kraju daniem są placki ziemniaczane, które podaje się przeważnie z gulaszem lub śmietaną. Podobną potrawę przygotować możesz także na bazie innych warzyw, na przykład dyni. Szybko dasz się przekonać, że nadaje się ona nie tylko do zrobienia kremowej, typowo jesiennej zupy albo słodkich wypieków. Przepis na placki z dyni jak ziemniaczane? Będzie pysznie!

Dla kogo?

Chrupiące placki z dyni i sera to propozycja, która posmakuje każdemu wielbicielowi tradycyjnych placuszków ziemniaczanych. Miąższ z surowej dyni na placki możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub zmiksować tworząc gładką masę. Zdecyduj, jak jest ci wygodniej! W końcu chodzi o to, by gotowanie było dla ciebie przyjemnością. Możesz mieć pewność, że chrupiące placki z dyni i sera okażą się rozkoszą dla podniebienia.

Na jaką okazję?

Porcję rumianych smakołyków dla 4 osób przygotujesz w zaledwie pół godziny, więc placki dyniowe z serem możesz potraktować jako posiłek awaryjny, kiedy brakuje czasu na gotowanie, a całej rodzinie kiszki marsza grają.

Czy wiesz, że?

Chrupiące placki z dyni i sera przygotuj na oleju roślinnym i dobrze rozgrzanej patelni, na którą przy pomocy łyżki nakładaj niewielkie porcje przygotowanego wcześniej ciasta. Smaż je po kilka minut na każdej ze stron. Kiedy będą one lekko zarumienione i chrupiące, zdejmij gotowe placki z dyni z patelni i odciśnij nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Dla urozmaicenia:

Placki z dyni serwować możesz na słono, z dodatkiem ulubionego, startego sera (jeżeli zależy ci na wyrazistym smaku, wybierz ser cheddar) oraz sosu, na przykład czosnkowego albo pomidorowego. Doskonale smakują również w wersji na słodko, a zwłaszcza z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi. Chrupiące placki z dyni i sera to potrawa wyjątkowo uniwersalna!