Babka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - baba | Przepisy.pl pixel

Baba ziemniaczana z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
478 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

436 osób wydrukowało

Pobierz pdf

713 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr połącz z wodą i jajkami, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Baba ziemniaczana z boczkiem  - Krok 1

Krok 2

Cebulę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na rumiany kolor.

Baba ziemniaczana z boczkiem  - Krok 2

Krok 3

Ostudzoną cebulę i boczek dodaj do ciasta ziemniaczanego, po czym całość przełóż do foremki wysmarowanej masłem.

Baba ziemniaczana z boczkiem  - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowaną babkę włóż do piekarnika nagrzanego do 160 °C i piecz przez ok. 50 minut. Podawaj z ulubioną surówką i sosem.

Baba ziemniaczana z boczkiem  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baba ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baba ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baba ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baba ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baba ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baba ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baba ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baba ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baba ziemniaczana z boczkiem Baba ziemniaczana z boczkiem

Niebanalna przekąska, która nadaje się na stół przygotowany na imprezę ze znajomymi, np. urodziny czy imieniny. Tak samo dobrze pasuje na szybką przekąskę w domu, pracy i na wycieczce. Jak sama widzisz, to jedno danie daje ci wiele możliwości, dlatego pamiętaj o nim, kiedy chcesz upiec małe co nieco, a niekoniecznie masz dużo czasu na przygotowanie czegoś efektownego.Ciasto ziemniaczane wzbogacone wędzonym boczkiem i cebulką to bardzo treściwa i aromatyczna kompozycja, która podbije każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Kawałki babki są idealną przekąską, ale możesz je również podać w wersji obiadowej. Doskonale pasują do niej wszelkiego rodzaju sosy, na przykład sos grzybowy. Możesz również przygotować sos śmietanowy z czosnkiem lub koperkowy. Koniecznie podaj również surówkę ze świeżych warzyw. Może to być marchewka z selerem lub surówka na bazie kapusty.