Babka ziemniaczana z boczkiem i cebulą - baba | Przepisy.pl pixel

Baba ziemniaczana z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
478 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

436 osób wydrukowało

Pobierz pdf

709 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr połącz z wodą i jajkami, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Baba ziemniaczana z boczkiem  - Krok 1

Krok 2

Cebulę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na rumiany kolor.

Baba ziemniaczana z boczkiem  - Krok 2

Krok 3

Ostudzoną cebulę i boczek dodaj do ciasta ziemniaczanego, po czym całość przełóż do foremki wysmarowanej masłem.

Baba ziemniaczana z boczkiem  - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowaną babkę włóż do piekarnika nagrzanego do 160 °C i piecz przez ok. 50 minut. Podawaj z ulubioną surówką i sosem.

Baba ziemniaczana z boczkiem  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baba ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baba ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baba ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baba ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baba ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baba ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baba ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baba ziemniaczana z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baba ziemniaczana z boczkiem Baba ziemniaczana z boczkiem

Niebanalna przekąska, która nadaje się na stół przygotowany na imprezę ze znajomymi, np. urodziny czy imieniny. Tak samo dobrze pasuje na szybką przekąskę w domu, pracy i na wycieczce. Jak sama widzisz, to jedno danie daje ci wiele możliwości, dlatego pamiętaj o nim, kiedy chcesz upiec małe co nieco, a niekoniecznie masz dużo czasu na przygotowanie czegoś efektownego.Ciasto ziemniaczane wzbogacone wędzonym boczkiem i cebulką to bardzo treściwa i aromatyczna kompozycja, która podbije każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Kawałki babki są idealną przekąską, ale możesz je również podać w wersji obiadowej. Doskonale pasują do niej wszelkiego rodzaju sosy, na przykład sos grzybowy. Możesz również przygotować sos śmietanowy z czosnkiem lub koperkowy. Koniecznie podaj również surówkę ze świeżych warzyw. Może to być marchewka z selerem lub surówka na bazie kapusty.