Babka ziemniaczana z mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

496 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

298 osób wydrukowało

Pobierz pdf

515 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

500 mililitrów

3 sztuki

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

4 sztuki

3 łyżki

0.25 opakowania

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z wodą i jajkami tak, aby powstało ciasto.

Babka ziemniaczana z mięsem   - Krok 1

Krok 2

Czosnek, cebulę oraz mięso (boczek i łopatkę) pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż wszystko na oleju.

Babka ziemniaczana z mięsem   - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki zetrzyj na tarce na średnich oczkach i natychmiast połącz z ciastem, aby nie ściemniały.

Babka ziemniaczana z mięsem   - Krok 3

Krok 4

Dodaj do ciasta wcześniej usmażone składniki oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Babka ziemniaczana z mięsem   - Krok 4

Krok 5

Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto ziemniaczane. Na wierzchu posyp bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

Babka ziemniaczana z mięsem   - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Barbara Jureczko

    Barbara Jureczko

    w miarę dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Śnioszek Pila

    Henryk Śnioszek Pila

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka ziemniaczana z mięsem  Babka ziemniaczana z mięsem

Jeśli jesteś już znudzona gotowaniem na obiad kotleta z ziemiankami lub purée, wypróbuj ten przepis. Babka ziemniaczana z mięsem to danie mało znane, ale jakże uniwersalne – jedna jego porcja ma w sobie wszystko, co potrzebne na pełny, smaczny obiad. Ponadto, delikatne ciasto ziemniaczane z dodatkiem mięsa i aromatycznych przypraw, może posłużyć jako przystawka lub jedno z dań na zimnej płycie podczas domowego przyjęcia. Od ciebie zależy, jaką nadasz jej rolę i w towarzystwie jakich składników podasz. Wariant obiadowy będzie bogatszy, jeśli kawałek ciasta ziemniaczanego polejesz ulubionym ciepłym sosem, na przykład grzybowym lub pieczeniowym. Warto podać do niej również sałatkę. Doskonale nadawać się będzie sałatka z rukoli z pomidorkami koktajlowymi. Taki miks smaków pozwoli ci cieszyć się bardzo dobrą kuchnią w unikalnym wydaniu. Smacznego!