Składniki
4 sztuki
2 opakowania
500 mililitrów
3 sztuki
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
0.25 opakowania
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj z wodą i jajkami tak, aby powstało ciasto.
Krok 2
Czosnek, cebulę oraz mięso (boczek i łopatkę) pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż wszystko na oleju.
Krok 3
Ziemniaki zetrzyj na tarce na średnich oczkach i natychmiast połącz z ciastem, aby nie ściemniały.
Krok 4
Dodaj do ciasta wcześniej usmażone składniki oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto ziemniaczane. Na wierzchu posyp bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka ziemniaczana z mięsem
Jeśli jesteś już znudzona gotowaniem na obiad kotleta z ziemiankami lub purée, wypróbuj ten przepis. Babka ziemniaczana z mięsem to danie mało znane, ale jakże uniwersalne – jedna jego porcja ma w sobie wszystko, co potrzebne na pełny, smaczny obiad. Ponadto, delikatne ciasto ziemniaczane z dodatkiem mięsa i aromatycznych przypraw, może posłużyć jako przystawka lub jedno z dań na zimnej płycie podczas domowego przyjęcia. Od ciebie zależy, jaką nadasz jej rolę i w towarzystwie jakich składników podasz. Wariant obiadowy będzie bogatszy, jeśli kawałek ciasta ziemniaczanego polejesz ulubionym ciepłym sosem, na przykład grzybowym lub pieczeniowym. Warto podać do niej również sałatkę. Doskonale nadawać się będzie sałatka z rukoli z pomidorkami koktajlowymi. Taki miks smaków pozwoli ci cieszyć się bardzo dobrą kuchnią w unikalnym wydaniu. Smacznego!