Śledź pod warzywną pierzynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledź pod pierzynką

Autor: nagazie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

20 gramów

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

6 łyżek

1 opakowanie

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa gotujemy do miękkości. Przestudzone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy.

Krok 2

Warzywa układamy warstwowo: ziemniaki, sól + pieprz, majonez, jabłko, śledź, cebula, majonez,ogórek kiszony, marchew, groszek konserwowy, seler, majonez, sól+pieprz, jajko, kukurydza konserwowa, ziemniaki, majonez, sól+pieprz, jabłko, śledź, cebula, ogórki kiszone, majonez, jajko smacznego:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledź pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledź pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledź pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledź pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledź pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledź pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledź pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledź pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledź pod pierzynkąŚledź pod pierzynką

Popularne danie ze śledziem w roli głównej. Dzięki dodatkowi warzyw korzeniowych oraz konserwowych, możesz je przyrządzać przez cały rok. Jest uniwersalne i pasuje na wiele okazji, zarówno uroczystych, takich jak kolacja wigilijna czy sylwestrowa, jak i na spotkania w gronie znajomych. Można także wykorzystać je na zimny lunch. Najlepiej przygotować śledzia pod pierzynką w głębokim, szklanym naczyniu. W ten sposób potrawa będzie wyglądała najlepiej. Układaj kolejno warzywa, przyprawy, majonez i śledzie. Najlepsze będą matiasy w oleju, ale sprawdzą się także marynowane, np. w zalewie paprykowej. Dodaj nieco startego, ugotowanego buraka, dzięki któremu dodasz daniu jeszcze więcej koloru. Duża liczba składników sprawia, że śledzia pod pierzynką najlepiej serwować samodzielnie, możesz jednak podać do niego np. chleb wiejski. Całość będzie wyglądać jeszcze lepiej, jeśli przyozdobisz ją świeżą natką pietruszki albo kolendry. A może wolisz użyć startego żółtka lub słodkiej papryki? Zrób sałatkę i zdecyduj!