Śledź pod warzywną pierzynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledź pod pierzynką

Autor: nagazie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

20 gramów

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

6 łyżek

1 opakowanie

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa gotujemy do miękkości. Przestudzone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy.

Krok 2

Warzywa układamy warstwowo: ziemniaki, sól + pieprz, majonez, jabłko, śledź, cebula, majonez,ogórek kiszony, marchew, groszek konserwowy, seler, majonez, sól+pieprz, jajko, kukurydza konserwowa, ziemniaki, majonez, sól+pieprz, jabłko, śledź, cebula, ogórki kiszone, majonez, jajko smacznego:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledź pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledź pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledź pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledź pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledź pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledź pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledź pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledź pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledź pod pierzynkąŚledź pod pierzynką

Popularne danie ze śledziem w roli głównej. Dzięki dodatkowi warzyw korzeniowych oraz konserwowych, możesz je przyrządzać przez cały rok. Jest uniwersalne i pasuje na wiele okazji, zarówno uroczystych, takich jak kolacja wigilijna czy sylwestrowa, jak i na spotkania w gronie znajomych. Można także wykorzystać je na zimny lunch. Najlepiej przygotować śledzia pod pierzynką w głębokim, szklanym naczyniu. W ten sposób potrawa będzie wyglądała najlepiej. Układaj kolejno warzywa, przyprawy, majonez i śledzie. Najlepsze będą matiasy w oleju, ale sprawdzą się także marynowane, np. w zalewie paprykowej. Dodaj nieco startego, ugotowanego buraka, dzięki któremu dodasz daniu jeszcze więcej koloru. Duża liczba składników sprawia, że śledzia pod pierzynką najlepiej serwować samodzielnie, możesz jednak podać do niego np. chleb wiejski. Całość będzie wyglądać jeszcze lepiej, jeśli przyozdobisz ją świeżą natką pietruszki albo kolendry. A może wolisz użyć startego żółtka lub słodkiej papryki? Zrób sałatkę i zdecyduj!