Placek z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

351 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

300 osób wydrukowało

Pobierz pdf

423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

2 sztuki

150 gramów

150 gramów

60 gramów

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior podziel na różyczki. Obgotuj 5 minut w osolonej wodzie, wystudź w zimnej wodzie. Pokrój groszek cukrowy, pory pokrój w plastry, cukinię w słupki, paprykę w paski. Następnie smaż pory, cukinię i paprykę około 5 minut, pod koniec smażenia dodaj kalafior i groszek cukrowy.

Placek z warzywami  - Krok 1

Krok 2

Dodaj Bulionetke warzywną Knorr, ewentualnie trochę wody i duś do miękkości.

Placek z warzywami  - Krok 2

Krok 3

Ubij ricottę z 1 jajkiem.

Placek z warzywami  - Krok 3

Krok 4

Dodaj parmezan, natkę, tymianek i wymieszaj. Do masy serowej dodaj podduszone warzywa, wymieszaj.

Placek z warzywami  - Krok 4

Krok 5

2/3 ciasta wyłóż na formę jako spód (przed wyłożeniem nadzienia, spód ciasta powinien być podpieczony).

Placek z warzywami  - Krok 5

Krok 6

Przełóż nadzienie na spód ciasta, przykryj resztą ciasta, posmaruj rozbełtanym jajkiem, zrób nacięcia nożem, żeby para mogła uchodzić.

Placek z warzywami  - Krok 6

Krok 7

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35minut.

Placek z warzywami  - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z warzywami Placek z warzywami

Placek z warzywami to doskonała propozycja dla tych, którzy mają ochotę na proste w przygotowaniu, a zarazem efektowne danie bez dodatku mięsa. Gdy na targu warzywnym królować zaczną kalafior i cukinia, wrzuć je do koszyka wraz z groszkiem cukrowym, porem oraz czerwoną papryką. Kup również gotowe ciasto francuskie, ricottę oraz świeży tymianek. Po powrocie do domu przystąp do działania i wyczaruj z podanych składników przepyszny placek z warzywami. Modyfikuj przepis w zależności od upodobań i umiejętności kulinarnych. Ciasto francuskie możesz równie dobrze przygotować samodzielnie – weź jednak pod uwagę, że potrzebować będziesz na to sporo czasu. Pamiętaj, aby formę na ciasto posmarować przed pieczeniem odrobiną oliwy z oliwek. Gotowy placek z warzywami serwuj na obiad lub kolację. Jeśli chcesz, możesz polać go przed podaniem kremowym, serowym sosem.