Placek z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
426 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

383 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

581 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

2 sztuki

150 gramów

150 gramów

60 gramów

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kalafior podziel na różyczki. Obgotuj 5 minut w osolonej wodzie, wystudź w zimnej wodzie. Pokrój groszek cukrowy, pory pokrój w plastry, cukinię w słupki, paprykę w paski. Następnie smaż pory, cukinię i paprykę około 5 minut, pod koniec smażenia dodaj kalafior i groszek cukrowy.

Placek z warzywami  - Krok 1

Krok 2

Dodaj Bulion warzywny Knorr, ewentualnie trochę wody i duś do miękkości.

Placek z warzywami  - Krok 2

Krok 3

Ubij ricottę z 1 jajkiem.

Placek z warzywami  - Krok 3

Krok 4

Dodaj parmezan, natkę, tymianek i wymieszaj. Do masy serowej dodaj podduszone warzywa, wymieszaj.

Placek z warzywami  - Krok 4

Krok 5

2/3 ciasta wyłóż na formę jako spód (przed wyłożeniem nadzienia, spód ciasta powinien być podpieczony).

Placek z warzywami  - Krok 5

Krok 6

Przełóż nadzienie na spód ciasta, przykryj resztą ciasta, posmaruj rozbełtanym jajkiem, zrób nacięcia nożem, żeby para mogła uchodzić.

Placek z warzywami  - Krok 6

Krok 7

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35minut.

Placek z warzywami  - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sos paprykowy 3
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z warzywami Placek z warzywami

Placek z warzywami to doskonała propozycja dla tych, którzy mają ochotę na proste w przygotowaniu, a zarazem efektowne danie bez dodatku mięsa. Gdy na targu warzywnym królować zaczną kalafior i cukinia, wrzuć je do koszyka wraz z groszkiem cukrowym, porem oraz czerwoną papryką. Kup również gotowe ciasto francuskie, ricottę oraz świeży tymianek. Po powrocie do domu przystąp do działania i wyczaruj z podanych składników przepyszny placek z warzywami. Modyfikuj przepis w zależności od upodobań i umiejętności kulinarnych. Ciasto francuskie możesz równie dobrze przygotować samodzielnie – weź jednak pod uwagę, że potrzebować będziesz na to sporo czasu. Pamiętaj, aby formę na ciasto posmarować przed pieczeniem odrobiną oliwy z oliwek. Gotowy placek z warzywami serwuj na obiad lub kolację. Jeśli chcesz, możesz polać go przed podaniem kremowym, serowym sosem.