
Składniki
350 gramów
1 sztuka
2 sztuki
150 gramów
150 gramów
60 gramów
2 sztuki
1 łyżka
0.5 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kalafior podziel na różyczki. Obgotuj 5 minut w osolonej wodzie, wystudź w zimnej wodzie. Pokrój groszek cukrowy, pory pokrój w plastry, cukinię w słupki, paprykę w paski. Następnie smaż pory, cukinię i paprykę około 5 minut, pod koniec smażenia dodaj kalafior i groszek cukrowy.

Krok 2
Dodaj Bulion warzywny Knorr, ewentualnie trochę wody i duś do miękkości.

Krok 3
Ubij ricottę z 1 jajkiem.

Krok 4
Dodaj parmezan, natkę, tymianek i wymieszaj. Do masy serowej dodaj podduszone warzywa, wymieszaj.

Krok 5
2/3 ciasta wyłóż na formę jako spód (przed wyłożeniem nadzienia, spód ciasta powinien być podpieczony).

Krok 6
Przełóż nadzienie na spód ciasta, przykryj resztą ciasta, posmaruj rozbełtanym jajkiem, zrób nacięcia nożem, żeby para mogła uchodzić.

Krok 7
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek z warzywami
Placek z warzywami to doskonała propozycja dla tych, którzy mają ochotę na proste w przygotowaniu, a zarazem efektowne danie bez dodatku mięsa. Gdy na targu warzywnym królować zaczną kalafior i cukinia, wrzuć je do koszyka wraz z groszkiem cukrowym, porem oraz czerwoną papryką. Kup również gotowe ciasto francuskie, ricottę oraz świeży tymianek. Po powrocie do domu przystąp do działania i wyczaruj z podanych składników przepyszny placek z warzywami. Modyfikuj przepis w zależności od upodobań i umiejętności kulinarnych. Ciasto francuskie możesz równie dobrze przygotować samodzielnie – weź jednak pod uwagę, że potrzebować będziesz na to sporo czasu. Pamiętaj, aby formę na ciasto posmarować przed pieczeniem odrobiną oliwy z oliwek. Gotowy placek z warzywami serwuj na obiad lub kolację. Jeśli chcesz, możesz polać go przed podaniem kremowym, serowym sosem.