Dynia z pieca (Calabaza al Horno)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

390 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

429 osób wydrukowało

Pobierz pdf

558 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

1 kilogram

200 mililitrów

5 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz i oczyść z nasion. Pokrój na plastry w formie pół-księżyca o grubości około 1,5 centymetra.

Dynia z pieca (Calabaza al Horno) - Krok 1

Krok 2

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej kawałki dyni, skrop delikatnie oliwą i przyprósz solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do około 170 stopni. Piecz do miękkości, około 30 minut. Ostatnie 5 minut przeznacz na podpiekanie/grill od góry (dynia ma się delikatnie zarumienić).

Dynia z pieca (Calabaza al Horno) - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie przygotowuj sos: w miseczce wymieszaj jogurt z 1 łyżką oliwy, 1 łyżeczką kminu oraz sosem sałatkowym Knorr. Upieczoną dynię serwuj z zimnym sosem jogurtowym.

Dynia z pieca (Calabaza al Horno) - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Radkiewicz

    Katarzyna Radkiewicz

    smaczne ☺czy jest jakiś sposób żeby nie była taka miękka? mojej wystarczyło 10 min. pod grillem żeby się rozpadała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Black

    Jacek Black

    dynia

    Odpowiedz Odpowiedz

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dynia z pieca (Calabaza al Horno)Dynia z pieca (Calabaza al Horno)

Calabaza al Horno, czyli dynia z piekarnika, to smaczna przekąska na jesienno-zimowe wieczory. Zaserwuj ją solo albo potraktuj jako dodatek do innych potraw, np. sałatek, dań z makaronem lub kaszą. Możesz upiec każdy gatunek dyni, jednak najlepiej w tym przypadku sprawdzi się hokkaido. Nie musisz jej obierać przed włożeniem do piekarnika, ponieważ ma miękką skórkę, która również nadaje się do jedzenia. Dynię pokrój w grubą kostkę, plastry w formie pół-księżyca lub w słupki kształtem przypominające frytki. Połóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i posyp pieprzem oraz wybranymi przyprawami, np. imbirem, cynamonem, czosnkiem lub pikantną papryką. Piecz do miękkości, najlepiej do momentu, aż owoc lekko się zarumieni. Serwuj go z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Nie wyrzucaj pestek z dyni — oczyść je z miąższu, rozsyp w suchym miejscu i po kilku dniach upraż na suchej patelni na małym ogniu. One również mogą być smaczną przekąską na długie jesienne wieczory. Sprawdź, jakie to pyszne!