Dynia z pieca (Calabaza al Horno) przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dynia z pieca (Calabaza al Horno)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

394 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

435 osób wydrukowało

Pobierz pdf

575 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 mililitrów

1 opakowanie

1 łyżeczka

5 gramów

1 szczypta

5 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz i oczyść z nasion. Pokrój na plastry w formie pół-księżyca o grubości około 1,5 centymetra.

Dynia z pieca (Calabaza al Horno) - Krok 1

Krok 2

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej kawałki dyni, skrop delikatnie oliwą i przyprósz solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do około 170 stopni. Piecz do miękkości, około 30 minut. Ostatnie 5 minut przeznacz na podpiekanie/grill od góry (dynia ma się delikatnie zarumienić).

Dynia z pieca (Calabaza al Horno) - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie przygotowuj sos: w miseczce wymieszaj jogurt z 1 łyżką oliwy, 1 łyżeczką kminu oraz sosem sałatkowym Knorr. Upieczoną dynię serwuj z zimnym sosem jogurtowym.

Dynia z pieca (Calabaza al Horno) - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Radkiewicz

    Katarzyna Radkiewicz , 30.10.2017

    smaczne ☺czy jest jakiś sposób żeby nie była taka miękka? mojej wystarczyło 10 min. pod grillem żeby się rozpadała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Black

    Jacek Black , 20.11.2016

    dynia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dynia z pieca (Calabaza al Horno) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dynia z pieca (Calabaza al Horno) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dynia z pieca (Calabaza al Horno) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dynia z pieca (Calabaza al Horno) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dynia z pieca (Calabaza al Horno) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dynia z pieca (Calabaza al Horno) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dynia z pieca (Calabaza al Horno) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dynia z pieca (Calabaza al Horno)Dynia z pieca (Calabaza al Horno)

Calabaza al Horno, czyli dynia z piekarnika, to smaczna przekąska na jesienno-zimowe wieczory. Zaserwuj ją solo albo potraktuj jako dodatek do innych potraw, np. sałatek, dań z makaronem lub kaszą. Możesz upiec każdy gatunek dyni, jednak najlepiej w tym przypadku sprawdzi się hokkaido. Nie musisz jej obierać przed włożeniem do piekarnika, ponieważ ma miękką skórkę, która również nadaje się do jedzenia. Dynię pokrój w grubą kostkę, plastry w formie pół-księżyca lub w słupki kształtem przypominające frytki. Połóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i posyp pieprzem oraz wybranymi przyprawami, np. imbirem, cynamonem, czosnkiem lub pikantną papryką. Piecz do miękkości, najlepiej do momentu, aż owoc lekko się zarumieni. Serwuj go z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Nie wyrzucaj pestek z dyni — oczyść je z miąższu, rozsyp w suchym miejscu i po kilku dniach upraż na suchej patelni na małym ogniu. One również mogą być smaczną przekąską na długie jesienne wieczory. Sprawdź, jakie to pyszne!