Włościańska zapiekanka z mięsem z dzika
średnie
10 osób zapisało

Składniki
700 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, osącz z wody, pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, włóż ziemniaki i smaż, aż będą na wpół miękkie.
Krok 2
Następnie dodaj obraną, opłukaną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość smaż przez około 3 minuty często mieszając. Do ziemniaków dodaj drobno posiekane mięso, dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną tymianku i majeranku, dalej smaż na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
Pod koniec smażenia potrawę lekko uklep łopatką, nie mieszaj i smaż, aż spód zrumieni się, całość odwróć łopatką, aby druga strona również zarumieniła się.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej