
Składniki
700 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, osącz z wody, pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, włóż ziemniaki i smaż, aż będą na wpół miękkie.
Krok 2
Następnie dodaj obraną, opłukaną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość smaż przez około 3 minuty często mieszając. Do ziemniaków dodaj drobno posiekane mięso, dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną tymianku i majeranku, dalej smaż na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
Pod koniec smażenia potrawę lekko uklep łopatką, nie mieszaj i smaż, aż spód zrumieni się, całość odwróć łopatką, aby druga strona również zarumieniła się.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej