
Składniki
1.5 szklanki
1.5 szklanki
0.75 szklanki
0.75 szklanki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 opakowanie
100 gramów
0.5 łyżeczki
250 gramów
80 gramów
5 łyżek
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na bardzo małe kawałki(kilka zostawiamy do dekoracji).
Krok 2
Piekarnik nastawiamy na 180°C i wykładamy formę papierem do pieczenia.
Krok 3
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym do otrzymania puszystej masy. Następnie powoli dolewamy olej. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.
Krok 4
Na koniec dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, wsypujemy marchewkę i orzechy. Mieszamy.
Krok 5
Ciasto Wylewamy do formy i pieczemy ok. 50 min. (do tzw. suchego patyczka)
Krok 6
Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z przesianym cukrem pudrem utrzeć do otrzymania jasnego, maślanego kremu.Dodać sok z cytryny i dodawać serek po łyżce cały czas miksując.
Krok 7
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej