Ciasto marchewkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto marchewkowe

Autor: Olga Smolarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1.5 szklanki

0.75 szklanki

0.75 szklanki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 opakowanie

100 gramów

0.5 łyżeczki

250 gramów

80 gramów

5 łyżek

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na bardzo małe kawałki(kilka zostawiamy do dekoracji).

Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 180°C i wykładamy formę papierem do pieczenia.

Krok 3

Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym do otrzymania puszystej masy. Następnie powoli dolewamy olej. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.

Krok 4

Na koniec dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, wsypujemy marchewkę i orzechy. Mieszamy.

Krok 5

Ciasto Wylewamy do formy i pieczemy ok. 50 min. (do tzw. suchego patyczka)

Krok 6

Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z przesianym cukrem pudrem utrzeć do otrzymania jasnego, maślanego kremu.Dodać sok z cytryny i dodawać serek po łyżce cały czas miksując.

Krok 7

Wystudzone ciasto przekroić na pół. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi.

Olga Smolarek

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej