Ciasto marchewkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto marchewkowe

Autor: Olga Smolarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1.5 szklanki

0.75 szklanki

0.75 szklanki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 opakowanie

100 gramów

0.5 łyżeczki

250 gramów

80 gramów

5 łyżek

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na bardzo małe kawałki(kilka zostawiamy do dekoracji).

Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 180°C i wykładamy formę papierem do pieczenia.

Krok 3

Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym do otrzymania puszystej masy. Następnie powoli dolewamy olej. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.

Krok 4

Na koniec dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, wsypujemy marchewkę i orzechy. Mieszamy.

Krok 5

Ciasto Wylewamy do formy i pieczemy ok. 50 min. (do tzw. suchego patyczka)

Krok 6

Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z przesianym cukrem pudrem utrzeć do otrzymania jasnego, maślanego kremu.Dodać sok z cytryny i dodawać serek po łyżce cały czas miksując.

Krok 7

Wystudzone ciasto przekroić na pół. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi.

Olga Smolarek

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa cebulowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej