
Składniki
1.5 szklanki
1.5 szklanki
0.75 szklanki
0.75 szklanki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 opakowanie
100 gramów
0.5 łyżeczki
250 gramów
80 gramów
5 łyżek
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na bardzo małe kawałki(kilka zostawiamy do dekoracji).
Krok 2
Piekarnik nastawiamy na 180°C i wykładamy formę papierem do pieczenia.
Krok 3
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym do otrzymania puszystej masy. Następnie powoli dolewamy olej. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.
Krok 4
Na koniec dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, wsypujemy marchewkę i orzechy. Mieszamy.
Krok 5
Ciasto Wylewamy do formy i pieczemy ok. 50 min. (do tzw. suchego patyczka)
Krok 6
Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z przesianym cukrem pudrem utrzeć do otrzymania jasnego, maślanego kremu.Dodać sok z cytryny i dodawać serek po łyżce cały czas miksując.
Krok 7
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej