Ciasto marchewkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto marchewkowe

Autor: Olga Smolarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1.5 szklanki

0.75 szklanki

0.75 szklanki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 opakowanie

100 gramów

0.5 łyżeczki

250 gramów

80 gramów

5 łyżek

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na bardzo małe kawałki(kilka zostawiamy do dekoracji).

Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 180°C i wykładamy formę papierem do pieczenia.

Krok 3

Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym do otrzymania puszystej masy. Następnie powoli dolewamy olej. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.

Krok 4

Na koniec dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, wsypujemy marchewkę i orzechy. Mieszamy.

Krok 5

Ciasto Wylewamy do formy i pieczemy ok. 50 min. (do tzw. suchego patyczka)

Krok 6

Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z przesianym cukrem pudrem utrzeć do otrzymania jasnego, maślanego kremu.Dodać sok z cytryny i dodawać serek po łyżce cały czas miksując.

Krok 7

Wystudzone ciasto przekroić na pół. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi.

Olga Smolarek

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Placki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej