
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
1 sztuka
250 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
30 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi opłucz i pokrój w paski. Skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i przesmaż na rozgrzanej patelni. Obsmażone mięso zdejmij z patelni.
Krok 2
Papryki i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej ponownie tę samą patelnię i przesmaż na niej warzywa, oprósz mąką.
Krok 3
Wlej szklankę wody i mieszając rózgą doprowadź do wrzenia. Dodaj koncentrat pomidorowy, śmietanę i ponownie zagotuj.
Krok 4
Sos dopraw Bulionetką drobiową Knorr oraz pieprzem, a następnie zmiksuj blenderem.
Krok 5
Gotowy sos połącz z kurczakiem. Zagotuj i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































