
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
10 dekagramów
50 dekagramów
1 łyżka
150 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mięso w poprzek włókien na 0,5 centymetrowe plastry. Następnie pokrój plastry w cienkie i krótkie paski.
Krok 2
Przekrój cebulę na pół i posiekaj wzdłuż w cienkie plastry. Pieczarki również pokrój w plastry.
Krok 3
Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni podsmaż cebulę oraz pieczarki.
Krok 4
Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wody i wlej 0,5 szklanki rosołu do pieczarek z cebulą. Duś przez około 10 minut.
Krok 5
Dodaj mięso do grzybów, po czym dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).
Krok 6
Dodaj musztardę, przecier pomidorowy i cukier. Wlej resztę rosołu i duś całość przez 5 minut.
Krok 7
Na koniec wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Boeuf Stroganow
Boeuf Stroganow to jedna z bardziej popularnych potraw serwowanych podczas przyjęć. Ten rodzaj gulaszu ma wyrazisty i dość pikantny smak. Przyrządzisz go z polędwicy wołowej, bulionu na włoszczyźnie, pieczarek, przecieru pomidorowego, musztardy oraz przypraw. Zarówno grzyby z cebulą, jak i wołowinę należy podsmażyć przed dodaniem ich do wywaru – w ten sposób nabiorą wyrazistości i doskonale skomponują się z ostrą musztardą i gęstym przecierem. Całość dopraw pieprzem. Wykorzystaj także inne przyprawy, zwłaszcza jeśli lubisz bardzo aromatyczne dania. Dobrze będą współgrać: wędzona papryka, chili, zioła prowansalskie i oregano. Na koniec dodaj śmietanę, która zagęści danie. Przed podaniem posyp ją świeżymi ziołami – bazylią, natką pietruszki lub kolendrą. Pasować będzie również koperek. Boeuf Stroganow podaje się najczęściej ze świeżym pieczywem. Jeśli wolisz grzanki, przygotuj je z serem lub czosnkiem. Jako danie jednogarnkowe szybko odgrzejesz tę potrawę i zaserwujesz swoim gościom. Poznaj przepis na pyszny Boeuf Stroganow.