Boeuf Stroganow

- Krok 1Pokrój mięso w poprzek włókien na 0,5 centymetrowe plastry. Następnie pokrój plastry w cienkie i krótkie paski.
- Krok 2Przekrój cebulę na pół i posiekaj wzdłuż w cienkie plastry. Pieczarki również pokrój w plastry.
- Krok 3Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni podsmaż cebulę oraz pieczarki.
- Krok 4Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wody i wlej 0,5 szklanki rosołu do pieczarek z cebulą. Duś przez około 10 minut.
- Krok 5Dodaj mięso do grzybów, po czym dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).
- Krok 6Dodaj musztardę, przecier pomidorowy i cukier. Wlej resztę rosołu i duś całość przez 5 minut.
- Krok 7Na koniec wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Boeuf Stroganow to jedna z bardziej popularnych potraw serwowanych podczas przyjęć. Ten rodzaj gulaszu ma wyrazisty i dość pikantny smak. Przyrządzisz go z polędwicy wołowej, bulionu na włoszczyźnie, pieczarek, przecieru pomidorowego, musztardy oraz przypraw. Zarówno grzyby z cebulą, jak i wołowinę należy podsmażyć przed dodaniem ich do wywaru – w ten sposób nabiorą wyrazistości i doskonale skomponują się z ostrą musztardą i gęstym przecierem. Całość dopraw pieprzem. Wykorzystaj także inne przyprawy, zwłaszcza jeśli lubisz bardzo aromatyczne dania. Dobrze będą współgrać: wędzona papryka, chili, zioła prowansalskie i oregano. Na koniec dodaj śmietanę, która zagęści danie. Przed podaniem posyp ją świeżymi ziołami – bazylią, natką pietruszki lub kolendrą. Pasować będzie również koperek. Boeuf Stroganow podaje się najczęściej ze świeżym pieczywem. Jeśli wolisz grzanki, przygotuj je z serem lub czosnkiem. Jako danie jednogarnkowe szybko odgrzejesz tę potrawę i zaserwujesz swoim gościom. Poznaj przepis na pyszny Boeuf Stroganow.