Boeuf Stroganow

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

842 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

10 dekagramów

50 dekagramów

1 łyżka

150 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w poprzek włókien na 0,5 centymetrowe plastry. Następnie pokrój plastry w cienkie i krótkie paski.

Krok 2

Przekrój cebulę na pół i posiekaj wzdłuż w cienkie plastry. Pieczarki również pokrój w plastry.

Krok 3

Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni podsmaż cebulę oraz pieczarki.

Krok 4

Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wody i wlej 0,5 szklanki rosołu do pieczarek z cebulą. Duś przez około 10 minut.

Krok 5

Dodaj mięso do grzybów, po czym dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 6

Dodaj musztardę, przecier pomidorowy i cukier. Wlej resztę rosołu i duś całość przez 5 minut.

Krok 7

Na koniec wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj.

3

Opinie o przepisie

  • lena fortuna

    lena fortuna , 11.03.2016

    smaczny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • lena fortuna

    lena fortuna , 11.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Bodzek

    Piotr Bodzek , 21.01.2016

    Dobry

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Boeuf StroganowBoeuf Stroganow

Boeuf Stroganow to jedna z bardziej popularnych potraw serwowanych podczas przyjęć. Ten rodzaj gulaszu ma wyrazisty i dość pikantny smak. Przyrządzisz go z polędwicy wołowej, bulionu na włoszczyźnie, pieczarek, przecieru pomidorowego, musztardy oraz przypraw. Zarówno grzyby z cebulą, jak i wołowinę należy podsmażyć przed dodaniem ich do wywaru – w ten sposób nabiorą wyrazistości i doskonale skomponują się z ostrą musztardą i gęstym przecierem. Całość dopraw pieprzem. Wykorzystaj także inne przyprawy, zwłaszcza jeśli lubisz bardzo aromatyczne dania. Dobrze będą współgrać: wędzona papryka, chili, zioła prowansalskie i oregano. Na koniec dodaj śmietanę, która zagęści danie. Przed podaniem posyp ją świeżymi ziołami – bazylią, natką pietruszki lub kolendrą. Pasować będzie również koperek. Boeuf Stroganow podaje się najczęściej ze świeżym pieczywem. Jeśli wolisz grzanki, przygotuj je z serem lub czosnkiem. Jako danie jednogarnkowe szybko odgrzejesz tę potrawę i zaserwujesz swoim gościom. Poznaj przepis na pyszny Boeuf Stroganow.