Boeuf Stroganow przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Boeuf Stroganow

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
891 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

10 dekagramów

50 dekagramów

1 łyżka

150 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w poprzek włókien na 0,5 centymetrowe plastry. Następnie pokrój plastry w cienkie i krótkie paski.

Krok 2

Przekrój cebulę na pół i posiekaj wzdłuż w cienkie plastry. Pieczarki również pokrój w plastry.

Krok 3

Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni podsmaż cebulę oraz pieczarki.

Krok 4

Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wody i wlej 0,5 szklanki rosołu do pieczarek z cebulą. Duś przez około 10 minut.

Krok 5

Dodaj mięso do grzybów, po czym dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 6

Dodaj musztardę, przecier pomidorowy i cukier. Wlej resztę rosołu i duś całość przez 5 minut.

Krok 7

Na koniec wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj.

3

Opinie o przepisie

  • lena fortuna

    lena fortuna , 11.03.2016

    smaczny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • lena fortuna

    lena fortuna , 11.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Bodzek

    Piotr Bodzek , 21.01.2016

    Dobry

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Boeuf StroganowBoeuf Stroganow

Boeuf Stroganow to jedna z bardziej popularnych potraw serwowanych podczas przyjęć. Ten rodzaj gulaszu ma wyrazisty i dość pikantny smak. Przyrządzisz go z polędwicy wołowej, bulionu na włoszczyźnie, pieczarek, przecieru pomidorowego, musztardy oraz przypraw. Zarówno grzyby z cebulą, jak i wołowinę należy podsmażyć przed dodaniem ich do wywaru – w ten sposób nabiorą wyrazistości i doskonale skomponują się z ostrą musztardą i gęstym przecierem. Całość dopraw pieprzem. Wykorzystaj także inne przyprawy, zwłaszcza jeśli lubisz bardzo aromatyczne dania. Dobrze będą współgrać: wędzona papryka, chili, zioła prowansalskie i oregano. Na koniec dodaj śmietanę, która zagęści danie. Przed podaniem posyp ją świeżymi ziołami – bazylią, natką pietruszki lub kolendrą. Pasować będzie również koperek. Boeuf Stroganow podaje się najczęściej ze świeżym pieczywem. Jeśli wolisz grzanki, przygotuj je z serem lub czosnkiem. Jako danie jednogarnkowe szybko odgrzejesz tę potrawę i zaserwujesz swoim gościom. Poznaj przepis na pyszny Boeuf Stroganow.