
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
10 dekagramów
50 dekagramów
1 łyżka
150 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mięso w poprzek włókien na 0,5 centymetrowe plastry. Następnie pokrój plastry w cienkie i krótkie paski.
Krok 2
Przekrój cebulę na pół i posiekaj wzdłuż w cienkie plastry. Pieczarki również pokrój w plastry.
Krok 3
Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni podsmaż cebulę oraz pieczarki.
Krok 4
Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wody i wlej 0,5 szklanki rosołu do pieczarek z cebulą. Duś przez około 10 minut.
Krok 5
Dodaj mięso do grzybów, po czym dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).
Krok 6
Dodaj musztardę, przecier pomidorowy i cukier. Wlej resztę rosołu i duś całość przez 5 minut.
Krok 7
Na koniec wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Boeuf Stroganow
Boeuf Stroganow to jedna z bardziej popularnych potraw serwowanych podczas przyjęć. Ten rodzaj gulaszu ma wyrazisty i dość pikantny smak. Przyrządzisz go z polędwicy wołowej, bulionu na włoszczyźnie, pieczarek, przecieru pomidorowego, musztardy oraz przypraw. Zarówno grzyby z cebulą, jak i wołowinę należy podsmażyć przed dodaniem ich do wywaru – w ten sposób nabiorą wyrazistości i doskonale skomponują się z ostrą musztardą i gęstym przecierem. Całość dopraw pieprzem. Wykorzystaj także inne przyprawy, zwłaszcza jeśli lubisz bardzo aromatyczne dania. Dobrze będą współgrać: wędzona papryka, chili, zioła prowansalskie i oregano. Na koniec dodaj śmietanę, która zagęści danie. Przed podaniem posyp ją świeżymi ziołami – bazylią, natką pietruszki lub kolendrą. Pasować będzie również koperek. Boeuf Stroganow podaje się najczęściej ze świeżym pieczywem. Jeśli wolisz grzanki, przygotuj je z serem lub czosnkiem. Jako danie jednogarnkowe szybko odgrzejesz tę potrawę i zaserwujesz swoim gościom. Poznaj przepis na pyszny Boeuf Stroganow.



































