Boeuf Stroganow przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Boeuf Stroganow

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

854 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

10 dekagramów

50 dekagramów

1 łyżka

150 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w poprzek włókien na 0,5 centymetrowe plastry. Następnie pokrój plastry w cienkie i krótkie paski.

Krok 2

Przekrój cebulę na pół i posiekaj wzdłuż w cienkie plastry. Pieczarki również pokrój w plastry.

Krok 3

Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni podsmaż cebulę oraz pieczarki.

Krok 4

Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wody i wlej 0,5 szklanki rosołu do pieczarek z cebulą. Duś przez około 10 minut.

Krok 5

Dodaj mięso do grzybów, po czym dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 6

Dodaj musztardę, przecier pomidorowy i cukier. Wlej resztę rosołu i duś całość przez 5 minut.

Krok 7

Na koniec wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj.

3

Opinie o przepisie

  • lena fortuna

    lena fortuna , 11.03.2016

    smaczny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • lena fortuna

    lena fortuna , 11.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Bodzek

    Piotr Bodzek , 21.01.2016

    Dobry

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Boeuf Stroganow - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Boeuf StroganowBoeuf Stroganow

Boeuf Stroganow to jedna z bardziej popularnych potraw serwowanych podczas przyjęć. Ten rodzaj gulaszu ma wyrazisty i dość pikantny smak. Przyrządzisz go z polędwicy wołowej, bulionu na włoszczyźnie, pieczarek, przecieru pomidorowego, musztardy oraz przypraw. Zarówno grzyby z cebulą, jak i wołowinę należy podsmażyć przed dodaniem ich do wywaru – w ten sposób nabiorą wyrazistości i doskonale skomponują się z ostrą musztardą i gęstym przecierem. Całość dopraw pieprzem. Wykorzystaj także inne przyprawy, zwłaszcza jeśli lubisz bardzo aromatyczne dania. Dobrze będą współgrać: wędzona papryka, chili, zioła prowansalskie i oregano. Na koniec dodaj śmietanę, która zagęści danie. Przed podaniem posyp ją świeżymi ziołami – bazylią, natką pietruszki lub kolendrą. Pasować będzie również koperek. Boeuf Stroganow podaje się najczęściej ze świeżym pieczywem. Jeśli wolisz grzanki, przygotuj je z serem lub czosnkiem. Jako danie jednogarnkowe szybko odgrzejesz tę potrawę i zaserwujesz swoim gościom. Poznaj przepis na pyszny Boeuf Stroganow.