Przepisy na Strogonow | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Strogonow

25 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - StrogonowStrogonow

Stroganoff w klasycznej wersji jest prostym w przygotowaniu jednogarnkowym daniem mięsnym. W jego skład wchodzi przede wszystkim pokrojona w cienkie paski wołowina, cebula oraz sos z dodatkiem śmietany. Podaje się go jednak w wielu różnych wariantach, przede wszystkim z dodatkiem pieczarek, papryki i kiszonych ogórków. By danie zyskało intensywny kolor, połącz całość z przecierem pomidorowym. Najistotniejsza w tej potrawie jest jednak dobrej jakości wołowina. Nadają się różne części, np. rostbef lub polędwica. Aby przygotować stroganoff, najpierw pokrój mięso w plastry w poprzek włókien, a następnie pokrój je na wąskie paski. Podsmaż mocno, by mięso nie puszczało soku. Połącz je z pieczarkami i papryką, a potem zalej bulionem, przykryj i gotuj do miękkości. Powstały sos zapraw kwaśną śmietaną, dodaj przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki. Dopraw całość do smaku. By danie stało się bardziej pikantne, posyp je ostrą papryką lub pieprzem cayenne. Odstaw na chwilę przed podaniem. Potrawę serwuj z dodatkiem klusek śląskich, kaszy, świeżego pieczywa albo samodzielnie. Stroganoff dobrze nadaje się również do podania w chlebie. W tym celu wydrąż bochenek i podpiecz w piekarniku przed podaniem. Każdą porcję udekoruj świeżą natką pietruszki albo kolendry lub przykryj odkrojoną częścią chleba. Jeśli lubisz mięso drobiowe, zastąp nim wołowinę. Do kurczaka pasuje dodatek porów, pieczarek i słodkiej śmietanki. Indyka połącz z grzybami, ogórkami oraz musztardą i kwaśną śmietaną. Obydwie te wersje bardzo dobrze pasują jako dodatek do białego ryżu albo makaronu. Wzorując się na klasycznej wersji, przyrządź szybkie danie z kiełbasy i boczku w gęstym sosie. Wykorzystaj w nim również inne wędliny, np. kawałki szynki. Stroganoff to danie, które bardzo dobrze sprawdzi się, kiedy przygotowujesz posiłek dla większej ilości osób, np. na przyjęcie sylwestrowe. Możesz ugotować go dzień wcześniej, tak, by smaki dokładnie się przeniknęły. Skorzystaj z naszych sprawdzonych sposobów na jego przyrządzenie.