Przepisy na Strogonow

27 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (27)

Szybki Stroganoff
ratingratingratingratingrating

164

difficulty

łatwe

45 min.
Gulasz à la Stroganoff
ratingratingratingratingrating

95

difficulty

łatwe

30 min.
Gulasz à la Strogonow to nic innego jak połączenie dwóch znanych potraw mięsnych. Tradycyjny boeu...
Strogonow podany w chlebku
ratingratingratingratingrating

83

difficulty

łatwe

30 min.
Strogonow podany w chlebku prezentuje się bardzo elegancko i idealnie nadaje się np. na świąteczn...
Beef Strogonoff  z papryką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

56

difficulty

średnie

30 min.
Zgodnie z legendą nazwa beef strogonoff z papryką pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała i hra...
Stroganoff z kurczaka z porami
ratingratingratingratingrating

33

difficulty

łatwe

30 min.
Stroganoff jest doskonale znaną potrawą. Stanowi często obowiązkowy element menu każdej imprezy...
A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem
ratingratingratingratingrating

48

difficulty

łatwe

45 min.
Boeuff Stroganoff (zwany również po prostu Strogonowem) to danie podawane często w czasie wszelki...
Stroganoff wieprzowy
ratingratingratingratingrating

43

difficulty

łatwe

30 min.
Stroganoff jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, które w swojej oryginalnej wersji przygotowy...
Boeuf Stroganow
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

15 min.
Boeuf Stroganow to jedna z bardziej popularnych potraw serwowanych podczas przyjęć. Ten rodzaj gu...
Makaron z wołowiną i czerwonym winem
ratingratingratingratingrating

13

difficulty

łatwe

15 min.
Makaron z wołowiną i czerwonym winem to pyszne danie inspirowane kuchniami południowej Europy, w...
Stroganoff z kaczki
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

45 min.
Ostry Stroganoff
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

30 min.
Strogonow
ratingratingratingratingrating

1331

difficulty

łatwe

60 min.
Jedni nazywają to danie zupą, inni mięsnym sosem. Niektórzy jedzą je z kromką chleba, inni z kasz...
Boeuf Strogonow
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

średnie

45 min.

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - StrogonowStrogonow

Stroganoff w klasycznej wersji jest prostym w przygotowaniu jednogarnkowym daniem mięsnym. W jego skład wchodzi przede wszystkim pokrojona w cienkie paski wołowina, cebula oraz sos z dodatkiem śmietany. Podaje się go jednak w wielu różnych wariantach, przede wszystkim z dodatkiem pieczarek, papryki i kiszonych ogórków. By danie zyskało intensywny kolor, połącz całość z przecierem pomidorowym. Najistotniejsza w tej potrawie jest jednak dobrej jakości wołowina. Nadają się różne części, np. rostbef lub polędwica. Aby przygotować stroganoff, najpierw pokrój mięso w plastry w poprzek włókien, a następnie pokrój je na wąskie paski. Podsmaż mocno, by mięso nie puszczało soku. Połącz je z pieczarkami i papryką, a potem zalej bulionem, przykryj i gotuj do miękkości. Powstały sos zapraw kwaśną śmietaną, dodaj przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki. Dopraw całość do smaku. By danie stało się bardziej pikantne, posyp je ostrą papryką lub pieprzem cayenne. Odstaw na chwilę przed podaniem. Potrawę serwuj z dodatkiem klusek śląskich, kaszy, świeżego pieczywa albo samodzielnie. Stroganoff dobrze nadaje się również do podania w chlebie. W tym celu wydrąż bochenek i podpiecz w piekarniku przed podaniem. Każdą porcję udekoruj świeżą natką pietruszki albo kolendry lub przykryj odkrojoną częścią chleba. Jeśli lubisz mięso drobiowe, zastąp nim wołowinę. Do kurczaka pasuje dodatek porów, pieczarek i słodkiej śmietanki. Indyka połącz z grzybami, ogórkami oraz musztardą i kwaśną śmietaną. Obydwie te wersje bardzo dobrze pasują jako dodatek do białego ryżu albo makaronu. Wzorując się na klasycznej wersji, przyrządź szybkie danie z kiełbasy i boczku w gęstym sosie. Wykorzystaj w nim również inne wędliny, np. kawałki szynki. Stroganoff to danie, które bardzo dobrze sprawdzi się, kiedy przygotowujesz posiłek dla większej ilości osób, np. na przyjęcie sylwestrowe. Możesz ugotować go dzień wcześniej, tak, by smaki dokładnie się przeniknęły. Skorzystaj z naszych sprawdzonych sposobów na jego przyrządzenie.