Strogonow

27 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (27)

Szybki Stroganoff

144

łatwe

45 min.
Strogonow podany w chlebku

82

łatwe

30 min.
Strogonow podany w chlebku prezentuje się bardzo elegancko i idealnie nadaje się np. na świąteczn...
Gulasz à la Stroganoff

91

łatwe

30 min.
Gulasz à la Strogonow to nic innego jak połączenie dwóch znanych potraw mięsnych. Tradycyjny boeu...
Beef Strogonoff  z papryką - VIDEO

54

średnie

30 min.
Zgodnie z legendą nazwa beef strogonoff z papryką pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała i hra...
A la Stroganoff z kaszą gryczaną i majerankiem

48

łatwe

45 min.
Boeuff Stroganoff (zwany również po prostu Strogonowem) to danie podawane często w czasie wszelki...
Stroganoff wieprzowy

39

łatwe

30 min.
Stroganoff jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, które w swojej oryginalnej wersji przygotowy...
Boeuf Stroganow

8

łatwe

15 min.
Boeuf Stroganow to jedna z bardziej popularnych potraw serwowanych podczas przyjęć. Ten rodzaj gu...
Makaron z wołowiną i czerwonym winem

10

łatwe

15 min.
Makaron z wołowiną i czerwonym winem to pyszne danie inspirowane kuchniami południowej Europy, w...
Stroganoff z kaczki

4

łatwe

45 min.
Ostry Stroganoff

5

łatwe

30 min.
Strogonow

1331

łatwe

60 min.
Jedni nazywają to danie zupą, inni mięsnym sosem. Niektórzy jedzą je z kromką chleba, inni z kasz...
Boeuf Strogonow

(-)

średnie

45 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - StrogonowStrogonow

Stroganoff w klasycznej wersji jest prostym w przygotowaniu jednogarnkowym daniem mięsnym. W jego skład wchodzi przede wszystkim pokrojona w cienkie paski wołowina, cebula oraz sos z dodatkiem śmietany. Podaje się go jednak w wielu różnych wariantach, przede wszystkim z dodatkiem pieczarek, papryki i kiszonych ogórków. By danie zyskało intensywny kolor, połącz całość z przecierem pomidorowym. Najistotniejsza w tej potrawie jest jednak dobrej jakości wołowina. Nadają się różne części, np. rostbef lub polędwica. Aby przygotować stroganoff, najpierw pokrój mięso w plastry w poprzek włókien, a następnie pokrój je na wąskie paski. Podsmaż mocno, by mięso nie puszczało soku. Połącz je z pieczarkami i papryką, a potem zalej bulionem, przykryj i gotuj do miękkości. Powstały sos zapraw kwaśną śmietaną, dodaj przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki. Dopraw całość do smaku. By danie stało się bardziej pikantne, posyp je ostrą papryką lub pieprzem cayenne. Odstaw na chwilę przed podaniem. Potrawę serwuj z dodatkiem klusek śląskich, kaszy, świeżego pieczywa albo samodzielnie. Stroganoff dobrze nadaje się również do podania w chlebie. W tym celu wydrąż bochenek i podpiecz w piekarniku przed podaniem. Każdą porcję udekoruj świeżą natką pietruszki albo kolendry lub przykryj odkrojoną częścią chleba. Jeśli lubisz mięso drobiowe, zastąp nim wołowinę. Do kurczaka pasuje dodatek porów, pieczarek i słodkiej śmietanki. Indyka połącz z grzybami, ogórkami oraz musztardą i kwaśną śmietaną. Obydwie te wersje bardzo dobrze pasują jako dodatek do białego ryżu albo makaronu. Wzorując się na klasycznej wersji, przyrządź szybkie danie z kiełbasy i boczku w gęstym sosie. Wykorzystaj w nim również inne wędliny, np. kawałki szynki. Stroganoff to danie, które bardzo dobrze sprawdzi się, kiedy przygotowujesz posiłek dla większej ilości osób, np. na przyjęcie sylwestrowe. Możesz ugotować go dzień wcześniej, tak, by smaki dokładnie się przeniknęły. Skorzystaj z naszych sprawdzonych sposobów na jego przyrządzenie.